- Emnekode: LED2030
- Studiepoeng: 15
- Språk: Norsk
Frivillighet og samskaping i menighet og lokalsamfunn LED2030
Emnet gir kunnskaper og oppøver ferdigheter som styrker lokalkirkens arbeid med frivillighet og samskaping. Studentene tilegner seg redskaper for å organisere frivillighet og å lede samskapingsprosesser med lokale aktører. Emnet bidrar til å styrke samspillet og synergier lokalt med organisasjoner, kommune og enkeltpersoner. Videre vil emnet gi kompetanse i å frigjøre sivilt engasjement på nye måter.
Med dette som utgangspunkt vil emnet arbeide med sosiologiske og praktisk-teologiske perspektiver på frivillighet og særtrekk ved kirkelig frivillighet. Organisering og ledelse av frivillige, samt utviklingstrender i norsk frivillighet, tematiseres sammen med motivasjon og mening i frivillig engasjement. Et sentralt område er menighetenes samskapingsprosesser med lokale aktører. Emnet anlegger et nedenfra-perspektiv på sosial innovasjon. Studentene får øvelse i å identifisere muligheter og å utvikle løsninger i møte med lokale behov. Det gis metoder for dialog og å lytte til lokale stemmer. Endelig oppbygges deltakernes evne til å reflektere over egen praksis i lys av faglige perspektiver og å la egne erfaringer bidra til kunnskapsutvikling.
Arbeidsform og organisering
For å kunne gjennomføre emnet forutsettes det at man er tilknyttet en lokal menighet.
Studiet er forskningsbasert. Det innbefatter øvelser i undervisningssituasjoner og i praksissituasjoner. Arbeidsformen er et samspill mellom egne erfaringer, felles refleksjon og teoretiske perspektiver. Emnet gir deltakerne kompetanse til å utvikle lokale nettverk som kan styrke motivasjon, refleksivitet og gi felles læring.
Emnet går over to semestre med nettleksjoner og én regional samling hvert semester, hver på to dager. I tillegg blir det fire nettbaserte halvdagssamlinger hvert semester. Undervisningsformer er forelesninger, erfaringsutveksling, gruppearbeid, litteraturstudium og skriftlige arbeid. Det forutsettes at studenten forbereder seg til samlingene gjennom lesning av pensumlitteratur og ved å utarbeide refleksjonsnotat som vil danne grunnlag for felles refleksjon under kurssamlingene.
Dette emnet finnes også på masternivå.
Studiekrav
For å få avsluttende vurdering må studenten:
- Legge frem et innledende refleksjonsnotat i gruppe
- Delta i 75 prosent av de fysiske samlingene
- Delta i 75 prosent av den nettbaserte undervisningen
- Gjennomføre et avgrenset prosjekt i egen kontekst, f.eks. en intern samling i stab eller menighetsråd eller første fase av et lokalt samskapingsprosjekt
- Presentere eget prosjekt i nettbasert gruppesamling og reflektere teoretisk over dette
- Delta i evaluering av emnet dersom det skal dybdeevalueres i det aktuelle semesteret.
Studenter som ikke oppfyller studiekravene, kan ikke gå opp til eksamen i emnet. For ikke å bruke et eksamensforsøk, må studenten aktivt trekke sin vurderingsmelding til emnet innen trekkfristen 1. mai.
Avsluttende vurdering/eksamen
Emnet LED2030 vurderes med avsluttende godkjenning av oppfylte studiekrav. Emnet vurderes til bestått/ikke bestått.
For å kunne gå opp til avsluttende vurdering må studenten oppfylle oppgitte studiekrav innen angitt frist.
Læringsutbytte
KUNNSKAP
Studenten har
- god kunnskap om frivillighetens egenart og rolle i kirke og samfunn
- god kunnskap om ulike teorier om ledelse og organisering av frivillige samt perspektiver knyttet til motivasjon og mening hos frivillige
- god kunnskap om samskaping i menighet og i relasjon til kommunen og andre aktører lokalsamfunnet
FERDIGHETER
Studenten kan
- analysere og forholde seg kritisk og konstruktivt til involvering, organisering og ledelse av frivillighet i egen lokale kontekst
- bruke relevante teorier og metoder i møte med utfordringer og muligheter forbundet med frivillighet og samskaping i egen kontekst
- planlegge, gjennomføre og evaluere et definert frivillighetsprosjekt i sitt lokalsamfunn
- tilrettelegge refleksjonsprosesser og tverrfaglig læring i menigheten med frivillighet og samskaping som tema
- reflektere over ulike menighetsforståelser og egen rolle i samarbeidet med frivillige
Overlappende emner
LED2030 overlapper fullstendig med LED5030 Frivillighet og samskaping i menighet og lokalsamfunn. En slik faglig overlapping medfører at
- Studenter som har LED5030 fra før, vil få 0 poeng uttelling for LED2030 på karakterutskriften eller vitnemålet.
Litteraturliste
Her finner du lenke til litteraturlisten for emnet.
Deler av litteraturen er tilgjengelig digitalt, annet finnes kun i papirutgaver. Deler av litteraturen kan være tilgjengelig i kompendier som du finner via emnerommet i Canvas.
Du får automatisk tilgang til litteratur som er tilgjengelig digitalt når du sitter på MF.
Ellers får du tilgang ved å logge deg inn på Oria eller bruke "Ekstern tilgang" i bibliotekets databaseliste.
Vedrørende Nasjonalbibliotekets e-bøker:
Pensumlitteratur er ikke tilgjengelig som e-bøker fra Nasjonalbiblioteket!
Når det gjelder annen litteratur er det ofte begrenset tilgang, men studenter kan søke om tilgang ved å komme til MFs bibliotek. Tilgang gis for 8 timer.
Dersom du ikke kan komme til MF, skal det være mulig å søke i sitt lokale folkebibliotek.
Merk at lenken til litteraturlisten trenger noe tid for å oppdateres. Vennligst dobbeltsjekk at du har kommet inn på riktig semester.