- Emnekode: TEOL1210
- Studiepoeng: 10
- Semester: Høst
- Språk: Norsk
Studieprogramtilhørighet:
Gresk 1: Grunnelementer TEOL1210
Det nye testamente ble opprinnelig skrevet på gresk. I ønsket om å nå ut med Jesus-budskapet til så mange mennesker som mulig, tok de nytestamentlige forfatterne i bruk det språket som var datidens internasjonale hovedspråk - gresk. Emnet TEOL1210 gir en innføring i de grunnleggende elementene i nytestamentlig gresk grammatikk og gir også et første møte med nytestamentlig tekst, nærmere bestemt Johannesevangeliet. Emnet legger grunnlaget for det videregående arbeid med gresk tekst og grammatikk i TEOL1220.
Gresk studeres primært som et redskapsfag for det vitenskapelig baserte arbeid med Det nye testamente. Emnet gir kompetanse til å arbeide med nytestamentlige og andre tidlig-kristne tekster på originalspråket i annen sammenheng, for eksempel historie, idéhistorie, religionshistorie, patristikk, kunsthistorie og arkeologi fra hellenistisk og tidlig-kristen tid.
Emnet er et kjerneemne i studieprogrammet Profesjonsstudiet i teologi.
Studiekrav
Studenten skal for å få avsluttende vurdering og i tilknytning til undervisningen:
- bestå 75 % av ukeprøvene. Ukeprøvene er knyttet til læringsmålene for den enkelte uke, og kan omfatte både grammatikk og gloser. De vurderes med godkjent/ikke godkjent
- delta i evaluering av emnet dersom det skal dybdeevalueres i det aktuelle semesteret.
- Studenter som ikke oppfyller studiekravene, kan ikke gå opp til eksamen i emnet. For ikke å bruke et eksamensforsøk, må studenten aktivt trekke sin vurderingsmelding til emnet innen trekkfristen 1. november.
Avsluttende vurdering/eksamen
Når emnet undervises, er primært vurderingsalternativ avsluttende godkjenning av oppfylte studiekrav. Emnet vurderes til «bestått» / «ikke bestått».
Dersom studenten ikke består avsluttende studiekrav kan han/hun etter søknad til studieveileder (senest én uke før den skriftlige skoleeksamenen) gis anledning til å skifte til sekundært vurderingsalternativ, som er skriftlig skoleeksamen (2 timer). Den skriftlige eksamenen vurderes med «A-F»
Tillatte hjelpemidler ved skriftlig skoleeksamen: Liste C. Lenke til oversikt over hjelpemiddellistene: https://www2.mf.no/dokumenter/studier/eksamen/hjelpemidler_eksamen.pdf
Eksamensdatoer
- Eksamensdato:
- 2. desember 2024
- Starttidspunkt:
- 09:00
- Varighet:
- 2 timer
- Trekkfrist:
- 1. november 2024
- Kunngjøringsdato:
- 20. desember 2024
Skriftlig skoleeksamen (sekundært vurderingsalternativ) - Ordinær eksamen
- Eksamensdato:
- 17. januar 2025
- Starttidspunkt:
- 09:00
- Varighet:
- 2 timer
- Trekkfrist:
- 5. januar 2025
- Kunngjøringsdato:
- 3. februar 2025
Skriftlig skoleeksamen (sekundært vurderingsalternativ) - Ny/utsatt eksamen NB! Egne tilgangsregler
Læringsutbytte
KUNNSKAP
Studenten har:
- god kunnskap om grunnelementene i den greske grammatikk, med særlig fokus på verbal- og nominalsystemet
- kunnskap om det greske språkets syntaktiske oppbygning
- et nytestamentlig basisordforråd tilsvarende alle ord i Johannesevangeliet kap. 1-4 som forekommer 15 ganger eller mer i NT (303 ord)
FERDIGHETER
Studenten kan:
- lese og gjennomføre en syntaktisk analyse av nytestamentlige tekster med enklere vanskelighetsgrad (Johannesevangeliet) representert ved hoveddelen av de tekstene som inngår i det eksegetiske pensum i emnet TEOL2210, dvs. Joh 1-4
- oversette til norsk de tekstene som er nevnt over
- sammenligne og vurdere forskjellige oversettelser av det greske nytestamentet
Litteraturliste
Her finner du lenke til litteraturlisten for emnet.
Deler av litteraturen er tilgjengelig digitalt, annet finnes kun i papirutgaver. Deler av litteraturen kan være tilgjengelig i kompendier som du finner via emnerommet i Canvas.
Du får automatisk tilgang til litteratur som er tilgjengelig digitalt når du sitter på MF.
Ellers får du tilgang ved å logge deg inn på Oria eller bruke "Ekstern tilgang" i bibliotekets databaseliste.
Vedrørende Nasjonalbibliotekets e-bøker:
Pensumlitteratur er ikke tilgjengelig som e-bøker fra Nasjonalbiblioteket!
Når det gjelder annen litteratur er det ofte begrenset tilgang, men studenter kan søke om tilgang ved å komme til MFs bibliotek. Tilgang gis for 8 timer.
Dersom du ikke kan komme til MF, skal det være mulig å søke i sitt lokale folkebibliotek.
Merk at lenken til litteraturlisten trenger noe tid for å oppdateres. Vennligst dobbeltsjekk at du har kommet inn på riktig semester.