- Emnekode: TEOL2540
- Studiepoeng: 10
- Semester: Vår
- Språk: Norsk
Studieprogramtilhørighet:
Forkynnelse og gudstjenester med praksis TEOL2540
Emnet TEOL2540: Forkynnelse og gudstjenesteliv med praksis er et kjerneemne i studieprogrammet Bachelor i Ungdom, kultur og trosopplæring. Emnet er organisert i tre delemner:
A. Kristen forkynnelse (3,5 stp), B. Gudstjenesteliv (3,5 stp) og C. Praksis i menighet (3 stp). Delemnene A og B studeres integrert med delemne C, og hele emnet gir til sammen 10 studiepoeng.
For å melde seg opp i emnet må studenten ha avlagt eksamen i PED1640, TEOL1540 og PED1030, eller ha tilsvarende kompetanse.
Studiekrav
For å få avsluttende vurdering må studenten:
- ha godkjent fremmøte (minst 75 prosent) i undervisningen
- delta aktivt i praksistimer og bidra med refleksjon over egen praksis.
- få godkjent læringskontrakt relatert til praksis, levert innen fastsatt frist
- gjennomføre og få godkjent emnets øvingsdag. Godkjent øvingsdag er en forutsetning for å fortsette i praksisperioden.
- bestå praksis. Dersom praksisperioden vurderes til «Ikke godkjent», må praksis helt eller delvis tas på ny. Det vil normalt bli gitt én ny mulighet til å bestå praksis, jf Forskrift om opptak, studier og eksamen ved MF vitenskapelig høyskole. Praksis anses som påbegynt første øvingsdag. Fravær eller trekk fra praksis uten gyldig grunn,teller som ett (1) forsøk. Med gyldig grunn menes dokumentert sykefravær eller annet dokumentert tvunget fravær. Fraværet må meldes MF umiddelbart.
- få godkjent evalueringsrapport fra praksis, levert innen en fastsatt frist
- bestå en kortprøve (1 1/2 time) relatert til pensumlitteratur. Prøven vurderes til bestått/ikke bestått. Ved ikke bestått kortprøve kan studenten gå opp til ny prøve en gang
- levere inn og få godkjent en preken/andakt holdt under praksis med et refleksjonsnotat (1000-1200 ord) der studielitteraturen brukes, skrevet etter gjennomføringen
- delta i planlegging av en gudstjeneste, og levere inn og få godkjent gudstjenesteagenda med et refleksjonsnotat (1000-1200 ord) der studielitteraturen brukes, etter gjennomført gudstjeneste. Enten prekenen/andakten eller gudstjenesten skal være knyttet til et trosopplæringstiltak
- delta i evaluering av emnet dersom det skal evalueres elektronisk i det aktuelle semesteret.
- Studenter som ikke oppfyller studiekravene, kan ikke gå opp til eksamen i emnet. For ikke å bruke et eksamensforsøk, må studenten aktivt trekke sin vurderingsmelding til emnet innen trekkfristen 1. mai/1. november.
Avsluttende vurdering/eksamen
Emnet TEOL2540 vurderes med avsluttende godkjenning av oppfylte studiekrav. Emnet vurderes til "bestått" / "ikke bestått".
Læringsutbytte
DELEMNE A. KRISTEN FORKYNNELSE (3,5 stp)
Dette delemnet gir en innføring i forkynnelsens teologi, oppdrag og funksjon. Delemnet fokuserer videre på utfordringer ved det å forkynne i vår tid innenfor ulike kontekster og spesielt overfor barn og ungdom. Det blir også lagt vekt på oppøvelse av ferdigheter i forkynnelse, og evne til å reflektere over hvilken betydning forkynneren har som person.
Læringsutbytte etter fullført delemne:
Kunnskap
Studenten har:
- god kunnskap om forkynnelsens teologi, oppdrag og funksjon
- kunnskap om utfordringer knyttet til forkynnelse for barn og ungdom
Ferdighet
Studenten kan:
- nyttiggjøre seg, og reflektere kritisk over, metoder for å forberede og holde kristne andakter og prekener
- reflektere over den betydning forkynneren har som person
- forberede og gjennomføre en preken/andakt, alene eller i team
- reflektere kritisk over ulike oppbyggelige bøker skrevet for barn og ungdommer
DELEMNE B. GUDSTJENESTELIV
Dette delemnet fokuserer på gudstjenesteliv for barn og ungdom. Det skal både bevisstgjøre studentene på hva gudstjenesten er, og hjelpe dem til å utvikle ferdigheter til å kunne lede gudstjenester og møter. Studentene skal reflektere over egne gudstjenesteerfaringer. De skal også utvikle evne til å foreta liturgiske og strategiske valg for å kunne bygge opp et varig gudstjenestearbeid for og med barn og ungdom. Gjennom semesteret skal studenten delta på en øvingsdag.
Læringsutbytte etter fullført delemne:
Kunnskap
Studenten har:
- kunnskap om liturgiens teologi og intensjon i samspill mellom tradisjon og fornyelse i Den norske kirke
- kunnskap om hvordan en kan bygge opp og lede et kontinuerlig gudstjenestearbeid for og sammen med ungdom (medarbeiderutvikling)
- kunnskap om gudstjenestens dramaturgi og oppsett av gudstjenesteagenda
- kunnskap om gudstjeneste- og møteledelse
Ferdighet
Studenten kan:
- reflektere over bruk av rom, kropp, tekst og musikk i utforming av gudstjenester - særlig for og sammen med barn og ungdom
- reflektere over betydningen av personlige ressurser i arbeidet med gudstjeneste og liturgi
- reflektere over sammenhenger, muligheter og utfordringer i møtet mellom ungdomsarbeid, trosopplæring og gudstjenesteliv
- arbeide med gudstjenesten i tilknytning til trosopplæringstiltak
DELEMNE C. PRAKSIS I MENIGHET (3 STP)
Praksisstudiet på UKT inngår i hovedsak i emnene PED1640, TEOL1540, TEOL2540 og TEOL2542. Studentene skal i praksisstudiet observere, reflektere over og delta i barne- og ungdomsarbeid og øve seg i på å ha et blikk for barn og ungdoms livsutfordringer i en menighetskontekst. Delemne C står i nær sammenheng med delemne A og B. Det er et mål at studentene i praksisen gjør nytte av kunnskaper og ferdigheter de tilegner seg gjennom arbeidet med delemne A og B. I løpet av praksisperioden vil det være obligatorisk deltakelse i praktisk-teologisk gruppe på MF. For nærmere beskrivelse av den konkrete utformingen av praksisen, se Informasjonshefte for praksis ved UKT.
Ferdighet
Studenten kan
- holde avtaler, administrere egen tidsbruk og forholde seg respektfullt til andres tid
- samhandle med andre i formelle og uformelle situasjoner
- utføre oppgaver tilknyttet trosopplæring/barne- og ungdomsarbeid med teologisk, pedagogisk, diakonal og etisk bevissthet
- reflektere over egne følelser og reaksjonsmønstre i møte med andre
- se veiledning som en læringsmulighet og bruke tilbakemeldinger for å utvikle seg faglig og personlig
Generelle ferdigheter etter fulført emne:
Studenten kan
- utvikle og holde en andakt/preken og reflektere over dette arbeidet i lys av relevant teori
- forberede og være medliturg i en gudstjeneste i samhandling med andre, og reflektere over dette i lys av relevant teori
- reflektere over egen utvikling knyttet til rollene disippel, formidler, veileder og innovatør
- nyttiggjøre seg kunnskap og ferdigheter fra delemne A og B i praksis (delemne C)
- reflektere over forholdet mellom praksis og teori
Overlappende emner
Deler av TEOL2540 Forkynnelse og gudstjenesteliv med praksis overlapper med TEOL2510 Menighetspraksis, liturgikk og muntlig formidling. En slik faglig overlapping medfører at studenter som har TEOL2510 fra før, vil få 5 poeng uttelling for TEOL2540 på karakterutskriften eller vitnemålet.
Litteraturliste
Her finner du lenke til litteraturlisten for emnet.
Deler av litteraturen er tilgjengelig digitalt, annet finnes kun i papirutgaver. Deler av litteraturen kan være tilgjengelig i kompendier som du finner via emnerommet i Canvas.
Du får automatisk tilgang til litteratur som er tilgjengelig digitalt når du sitter på MF.
Ellers får du tilgang ved å logge deg inn på Oria eller bruke "Ekstern tilgang" i bibliotekets databaseliste.
Vedrørende Nasjonalbibliotekets e-bøker:
Pensumlitteratur er ikke tilgjengelig som e-bøker fra Nasjonalbiblioteket!
Når det gjelder annen litteratur er det ofte begrenset tilgang, men studenter kan søke om tilgang ved å komme til MFs bibliotek. Tilgang gis for 8 timer.
Dersom du ikke kan komme til MF, skal det være mulig å søke i sitt lokale folkebibliotek.
Merk at lenken til litteraturlisten trenger noe tid for å oppdateres. Vennligst dobbeltsjekk at du har kommet inn på riktig semester.