Arbeidsveilederutdanning for organisasjons- og frikirkeansatte
Flere kristne organisasjoner og frikirker har hatt glede av arbeidsveiledning i nærmere 25 år. Nå tilbyr MF et studium som gir deltakerne formell kompetanse på 40 studiepoeng.
Studiet er tilpasset ansatte i kristne organisasjoner, frikirker og folkehøgskoler. Målet er å utdanne medarbeidere som kan lede arbeidsveiledningsgrupper og som også har kompetanse til å gi kvalifisert individuell veiledning.
Hva er arbeidsveiledning?
Arbeidsveiledning (ABV) har fokus på samspill mellom arbeid, person og tro. Integrerte og modne medarbeidere er avgjørende for all kristen tjeneste. ABV styrker den profesjonelle identiteten og er en veldig god investering i medarbeidere.
Arbeidsveiledning bidrar til å øke selvinnsikten, styrke den teologiske refleksjonen over egen praksis, og gi hjelp til å holde sammen tro og liv.
Veiledningen kan bidra til tryggere, åpnere og mer lyttende medarbeidere som utvikler evnen til å fungere i relasjon og møte andre ansatte og frivillige på en enda bedre måte.
ABV gjennomføres i grupper, ledet av utdannete arbeidsveiledere. I gruppene reflekterer medarbeidere over ulike alternativer for utførelse av arbeid og veiledes til å bedre forstå seg selv i møte med andre.
Målet er å ivareta den enkelte medarbeider og skape motivasjon og forståelse for ulike sider ved arbeidet.
Utdanning som arbeidsveileder
Arbeidsveilederutdanning for organisasjons- og frikirkeansatte (AVUorg) starter våren 2025. Studiet vil gi 40 studiepoeng og går over fem semestre (2025-2027).
Studiet har som mål å utdanne arbeidsveiledere som kan lede arbeidsveiledningsgrupper med deltakere fra egen og samarbeidende organisasjoner/frikirker. Det forutsetter at organisasjonene rekrutterer gruppedeltakere til grupper som er sammensatt med deltakere fra andre organisasjoner/frikirker.
Studietilbudet tilbys på bachelornivå. Dette innebærer at deltagerne må ha generell studiekompetanse.
Undervisning
Undervisningen er samlingsbasert, med én samling (3-4 dager) per semester, samt noen digitale møtepunkt.
I tillegg skal deltakerne lede en arbeidsveiledningsgruppe (ABV-gruppe) over fire semestre. Det er ansatte fra de organisasjonene og frikirkene som deltar i utdanningen som møtes i gruppene. Utdanningen gir altså økt kompetanse til dem som tar kurset, og arbeidsveiledning for ansatte i organisasjonen.
Sentrale tema i utdanningen er veilederidentitet og rolleforståelse, veiledningsteori og -metodikk, veiledningskontekst, bevissthet om egne forutsetninger, evne til dialogisk kommunikasjon og til å drive veiledning i et sammensatt arbeidsliv i kristne organisasjoner/frikirker.
Undervisningen og veiledningen holdes av de fagansvarlige, ansatte ved MF og andre.
En vesentlig del av samlingene er også fellesskapet mellom deltakerne. Vi legger opp til morgen- og kveldsbønner og felles samlinger for å bygge fellesskap og gode relasjoner mellom deltakerne.
Fagansvarlige
Kari Halstensen, ph.d., psykologspesialist og gruppepsykoterapeut (IGA)
Gunnar Fagerli, teolog og PKU-veileder.
Begge vil for mange være kjent fra Ressurs- og Beredskapsarbeidet ved Institutt for Sjelesorg ved Modum Bad (RoB). De har begge bred erfaring fra veiledning i grupper og med å lede videreutdanning.
Pris
Studieavgift: kr 14500 per semester.
Utgifter til reise og opphold ved samlinger kommer i tillegg. Vi planlegger å ha samlingene på Katarinahjemmet i Oslo hvor det er mulig med rimelig overnatting.
Vi bestreber oss på å holde kostnadene nede, og har blant annet derfor lagt opp til at studiet strekker seg over fem semestre og tre budsjettår. Dermed blir belastningen både på budsjett og inngripen i arbeidstid relativt lav.
Søknad og opptak
For opptak til emnet kreves generell studiekompetanse.
Forutsetninger for deltakelse
Arbeidsveilederutdanningen er tverrfaglig forankret, og åpen for ansatte i kristne organisasjoner og kirkelige medarbeidere som fyller kriteriene for opptak.
Det er en forutsetning at deltagere har anbefaling fra sin arbeidsgiver og tilsetting i eller tilknytning til en organisasjon/frikirke som legger til rette for en ABV-gruppe.
Det anbefales at deltakere i tillegg har minst 2 års yrkeserfaring fra kirkelig sektor/kristen organisasjon og selv har gått i veiledning.
Søknadsfrist:
15.desember 2024
Emnet gjennomføres kun dersom det foreligger et tilstrekkelig antall søkere.