
Forskning
Forskningen ved MF er mangfoldig og dekker områder som teologi og tverrdisiplinære studier av religion og samfunn.
Samarbeidspartnere


MFs forskningsområder
MF er en drivkraft i forskning og utvikling innenfor teologi, religionsvitenskap, humaniora og samfunnsvitenskap. Hos oss er det et nært samspill mellom forskning og utdanning.
Profilerte forskere ved MF

Victor Ghica
Ghica er professor i antikke og tidligkristne studier ved MF, med forskningsinteresser og undervisningsaktiviteter innenfor arkeologi, språk, epigrafi og papyrologi. Han leder for tiden det ERC-finansierte forskningsprosjektet DEChriM. Funnene herfra er med på å endre forståelsen av tidlig kristendom i Egypt og etableringen av de første klostersamfunnene i Egypt på 300-tallet.

Claudia Lenz
Lenz er utdannet filosof og statsviter, og jobber som professor i samfunnsfag med vekt på forebygging av rasisme og antisemittisme ved MF. I tillegg er hun ansatt som forsker I ved HL-senteret hvor hun forsker på minnekultur, særlig relatert til 2. verdenskrig, Holocaust og 22. Juli. Lenz leder også Dembra for lærerutdannere, en del av Dembra-prosjektet ved HL-senteret, med fokus på hvordan skolen kan forebygge gruppefiendtlige holdninger.

Ragnar Misje Bergem
Misje Bergem har doktorgrad i systematisk teologi, og er for tiden aktuell med sin nye bok The Politics of Monotheism. Han er initiativtaker til forskningsnettverket Resonans, er en av lederne i forskningsgruppen i religion og politikk ved MF, og fast anmelder i avisa Vårt Land. 12. mars er Misje Bergem medvirkende på fagdagen Demokrati, kristendom og kirke som arrangeres på MF.
Kommende arrangementer
MF CASR Book talk with Tatjana Schnell
Tid:Fagdager i religionspsykologi og eksistensiell psykologi
Tid:MF CASR lunch with Ingrid Storm
Tid:Religionssosiologisk vårseminar
Tid:MF har to sentre:

MF Center for the Advanced Study of Religion (MF CASR) fronter religionsforskningen på MF. Senteret er en arena for forskning og forskningsformidling. MF CASR legger til rette for samarbeid mellom MF og andre akademiske institusjoner.

Kompetansesenter for forskning, utvikling og formidling i kirke og menighet (MF KOM). Senteret er kontaktledd mellom MFs fagmiljø og kirkelige aktører som vil gjøre bruk av MFs kompetanse i sine sammenhenger.
Forskningsnytt fra MF

FRIPRO-midler til Mina Monier
Publisert: 9. april 2025
Seniorforsker Mina Monier mottar midler fra Forskningsrådet i kategorien Forskerprosjekt for tidlig karriere. Midlene tildeles prosjektet Unconventional Gospels (UnGos): A Computer–Assisted Analysis of Complex Harmonic Traditions in Newly Discovered Manuscripts. Prosjektet er ett av 23 prosjekter som totalt får 216 millioner kroner til banebrytende forskning.

Orientalismens rolle i Koranens historie
Publisert: 4. april 2025
Vet du hvordan den første direkte engelske oversettelsen av Koranen ble til? Den er et fascinerende resultat av et kappløp mellom den protestantiske og katolske kirke. Zeshan Ullah Qureshi utforsker hvordan skarp polemikk, imponerende filologi og kristen rivalisering har preget både Europas møte med Koranen og formet europeisk tankegang.

Hva skjer når sinne blir til handling?
Publisert: 3. mars 2025
Marion Grau, professor i systematisk teologi ved MF vitenskapelig høyskole, har nylig kommet tilbake fra et semester ved Princeton. Der hadde hun et fellowship ved Center for Theological Inquiry, hvor hun fordypet seg i klimapsykologi og særlig følelser som kommer til uttrykk blant klimaaktivister.

Tre MF-forskere vant utdanningspris
Publisert: 26. februar 2025
Forskergruppen «Forskning og undervisning om kontroversielle tema» har vunnet Spurveugleprisen ved Universitetet i Bergen. Prisen tildeles initiativer som bidrar til å styrke faglig og pedagogisk kvalitet i høyere utdanning.