Kirkelig arbeidsveilederutdanning (TEOL8591)
Søknad:
Søk til MF innen 25. april 2024.
Kontakt:
Inge Westly
Tlf. 22 59 05 93
Høsten 2025 starter MF opp Kirkelig arbeidsveilederutdanning (AVU). AVU 2025-28 gir deg kompetanse til å være arbeidsveileder i Den norske kirke. Utdanningen er omfattende og legger stor vekt på praksis i tillegg til undervisning, litteraturstudier og oppgaveskriving.
Studiet tilsvarer ett års utdanning på heltid (60 studiepoeng) og er tilrettelagt for et løp over tre år.
Mellom seminarene skal kandidaten drive en ABV-gruppe over fire semestre. Ved deltakelse forutsettes at arbeidsgiver legger til rette for at deltakere kan lede egne ABV-grupper i denne aktuelle perioden (omfang ca. 40-60 t). Emnet kan inngå med 60 stp. i erfaringsbasert master i praktisk teologi og kan utgjøre det selvstendige arbeidet (masteroppgaven) i denne graden.
Studentene samles hvert semester til fire dagers kurssamling. To av samlingene finner sted på MF-Campus, én samling blir gjennomført digitalt, mens de øvrige fire samlinger legges til Kildehuset, Modum Bad på Vikersund.
Det blir to kurssamlinger siste semester i forbindelse med oppgaveskriving og framleggseminar. I løpet av kursperioden gis det ca. 80 timers undervisning (forelesninger og seminarer) og ca. 100 timer veiledning i smågrupper. Erfaringer fra ABV-gruppen er grunnlag for presentasjoner (framlagte case) og refleksjoner over praksis.
Undervisningsuker
2025
- Uke 42: 14.-17. oktober (Kildehuset)
2026
- Uke 11: 10.-13. mars (Kildehuset)
- Uke 42: 13.-16. oktober (Campus MF)
2027
- Uke 11: 16.-19. mars (digitalt)
- Uke 41: 12.-15. oktober (Kildehuset)
2028
- Uke 5: 1.-4. februar (Campus MF)
- Uke 23: 6.-9. juni (Kildehuset)
Opptakskrav
Arbeidsveilederutdanningen er tverrfaglig forankret, og åpen for kirkelige medarbeidere som fyller kriteriene for opptak. For å bli tatt opp som deltaker på AVU må man:
- ha cand.theol.-grad, mastergrad eller annen faglig fordypning av minimum to års omfang som kvalifiserer til kirkelig tjeneste.
- ha minst 2 års yrkespraksis som prest, diakon, kateket, kirkeverge eller tilsvarende.
Det forutsettes at søkere har selv har deltatt i arbeidsveiledning før kursstart.
Søknad
Søknadsfrist til MF er 25. april 2025.
Søknad om opptak til MF skjer via MFs EVU-web for etter- og videreutdanning.
Søknad til bispedømme / egen arbeidsgiver
Bispedømmerådsansatte prester må søke biskop/prost innen 15. mars 2025 i tråd med rutiner beskrevet hos Bispemøtet eller i egne rutiner i det enkelte bispedømme. Ansatte i menigheter eller kirkelig fellesråd må søke arbeidsgiver fortløpende og deretter kontakte Bispedømmets ABV ansvarlig for kostnadsfordeling og koordinering av praksisgrupper under studiet.
Ansatte i kirkelige fellesråd anbefales også å undersøke mulighet for å søke stipend til AVU - gjennom Det sentrale OU-styret i KA-området, les mer her.
Ansatte med andre typer kirkelige arbeidsgivere må ha avklart finansiering, permisjon og tilrettelegging for ledelse av egne ABV-grupper i sin sammenheng.
Dokumentasjonskrav til søknad
Som vedlegg til søknaden i EVU-web kreves bekreftelse fra arbeidsgiver som viser følgende:
- Attest som viser minimum to års yrkeserfaring fra kirkelig sektor. Attesten må inneholde stillingsprosent og periode.
- Bekreftelse på tidsperiode for din deltakelse i ABV før kursstart
- Bekreftelse som viser at arbeidsgiver/ev. bispedømme vil legge til rette for at du kan lede egen ABV-gruppe i toårsperioden 2026-2027 innenfor et omfang på ca 40-60 t.
Både for ansatte i bispedømmer og fellesråd: Ta gjerne kontakt med ABV-kontakt på bispekontoret i ditt bispedømme for mer informasjon om søknadsprosedyre og tilrettelegging for deltakelse på AVU.
Kurset vil ha inntil ca. 30 plasser. Emnet gjennomføres kun dersom det foreligger tilstrekkelig antall søkere.
Økonomi
Deltakeravgiften er kr 87 000 som fordeles med kr 14 500 på hvert av de seks semestrene. Beløpet omfatter kursavgift til MF, studieavgift til Studentsamskipnaden samt opphold og måltider på samlingene på kursstedet, Kildehuset. Beløpet dekker ikke deltakeres kostnader til reise og litteratur i forbindelse med kurset. Beløpet dekker lunsj og middag under kursukene på MF, men ikke overnatting og øvrige måltider disse ukene.
Kursledelse
Faglig hovedansvarlige:
Gry Stålsett er førsteamanuensis i psykologi ved MF og emneansvarlig. Hun har arbeidet ved Modum Bad som klinisk psykolog, forsker og veileder i 30 år, og er en av arkitektene bak VITA programmet – en behandlingsmodell som blant annet adresserer tro i terapi, arbeidshelse, stresshåndtering, følelsesregulering og selvivaretakelse. Hun har veiledet ledergrupper i næringslivet og behandlingsteam innen helsesektor og familievern siden 1997. Gry var med og utviklet emnet forrige gang MF gjennomførte utdanningen. Hun har hatt arbeidsveiledning med personallederne fra alle bispedømmer siden 2018 og har nå også arbeidsveiledning med alle prostene i Borg.
Lars Johan Danbolt er prest, forsker og professor II ved MF. Han tok AVU tidlig på 2000-tallet og har sittet i nasjonalt fagråd for ABV. Lars har mangeårig bakgrunn som menighetsprest i Hamar bispedømme, men har også vært prest i fengsel og innen psykiatri. De siste 15 årene har han ledet Forskningssenter for eksistensiell helse i Sykehuset Innlandet. Han har forsket, undervist og publisert innenfor praktiskteologiske emner, religionspsykologi, ritualbruk og eksistensiell helse. Han har erfaring fra veiledning både i kirken og helsevesenet. Sammen med Gry hadde han ansvar for MF’s forrige runde med AVU-kurs.
I kurset medvirker også gruppeledere med høy kompetanse og mye erfaring fra arbeidsveiledning:
Elise Bjerkreim-Bentzen er studentprest ved MF, har lang erfaring som menighetsprest i Oslo og Borg bispedømmer. Elise har PKU-utdanning, har ledet flere ABV grupper i regi av Oslo bispedømme siden 2016, vært veileder for stiftskandidater og studenter i menighetsprest-tjeneste og veileder for tiden studenter på MF som skal ut i kirkelig tjeneste.
Roald Oulie Eskildsen
Eskildsen er sykehusprest på Diakonhjemmet innen somatikk og psykisk helse. Roald har master i klinisk sjelesorg (PKU) og arbeidsveilederutdanning. Han har vært arbeidsveileder i Oslo bispedømme siden 2016 og driver også veiledningsgrupper i helsesektoren. Han har lang erfaring som menighetsprest, er tidligere universitetslektor og har i en årrekke vært ansvarlig for praksisveiledningen i profesjonsutdanningen på MF.