Aktuelle gjesteforskere
Oddvar Johan Jensen er professor i teologi og jobber innenfor fagfeltene systematisk teologi, etikk og kirkehistorie. For tiden jobber han med norsk katekismehistorie, og har forskningsinteresser innenfor både kirke- og teologihistorie i bred forstand, norsk og allmenn kirkehistorie.
Jensen har teologisk embetseksamen og praktisk teologisk seminar fra MF, og disputerte ved Teologisk fakultet i Oslo i 1988 på en avhandling om Martin Luthers kristologi. Faglige tyngdepunkter er Martin Luther og luthersk teologi i det 16. århundre og norsk kirkehistorie etter reformasjonen.
Jeanne Wreden arbeider med en kritisk gjennomgang av pave Johannes Paul IIs forestillinger om Maria som modell for kvinnen. Hypotesen er at dette kan danne utgangspunkt for en «Kvinneteologi» basert på forståelsen av Mariologi som den feminine dimensjon av Kristologien. En slik tolkning vil kunne være et bidrag til at det åpnes for kvinnelige prester i den Romersk-katolske kirke.
Tidligere gjesteforskere
Ulla Schmidt er lektor i praktisk teologi ved Aarhus Universitet. Forskningsinteressene omfatter grunnlagsspørsmål i praktisk teologi, særlig praksisteori og metodespørsmål, empirisk forskning i religiøse praksisser i samtidskristendom i Norden, først og fremst Danmark og Norge – og teologisk betydninger av disse, og empirisk forskning på kirkeorganisasjon og ekklesiologiske implikasjoner av dette.
I de siste årene har forskning på praksiser og ritualer i forbindelse med død, som gravferds-, gravsteds- og minneritualer stått særlig sentralt. Dette var også forskningstemaet for hennes forskningsopphold ved MF høsten 2023.
Brita Hardeberg har siden 1984 vært prest og prost i Den norsk kirke. Hun har embedseksamen fra MF (1983), og senere blant annet master i praktisk teologi ved UiO (2012), der hun skrev om historien til arbeidsveiledningen (ABV) i kirken.
Hardeberg har nå fått Olavstipend for å forske videre på ABV, på organisering, utbredelse og betydningen ABV har for arbeidstakerne. Arbeidsperioden er fra mars 2023 til februar 2024.
Dr. S. Sergio Saleem Scatolini har en tverrfaglig akademisk bakgrunn innen jødisk-kristen teologi (den hebraiske bibel), arabiske og muslimske studier, lingvistikk og utdanningsvitenskap (islamsk religionsundervisning, engelskspråklig undervisning, pensumanalyse, spesialundervisning og kvalitetssikring).
Han underviser ved Rustaq College of Education, University of Technology and Applied Sciences, Sultanate of Oman, og ved Dept. of Arabic and Islamic Studies, Katholieke Universiteit Leuven, Belgia. Under oppholdet ved MF i 2023 samarbeidet Scatolini med forskningsgruppen Kritiske islamstudier.
Siiri Toiviainen Rø, ph.d., forsker på tidlig kristne studier med fokus på etikk og antropologi, i hovedsak knyttet til det fjerde århundret. Toiviainen Rø avla sin doktorgrad i historisk teologi ved Durham University i januar 2018. I avhandlingen utforsket hun sammenhenger mellom nytelse, synd og det gode liv i skriftene etter Gregory av Nyssa. Som gjesteforsker ved MF jobbet med et prosjekt om innlemmelsen av anti-epikureisk polemikk i tidligkristen litteratur.
Bredden og dybden i kompetansen på tidlig kristendom ved MF synes jeg er spennende. I løpet av oppholdet som gjesteforsker vil jeg ferdigstille et manus om Gregor av Nyssas syn på nytelse og glede som bestanddeler i en kristen livsførsel. Jeg vil også legge siste hånd på en oversettelse av 1 Clement, som er del av en ny finsk oversettelse av de Apostoliske fedre.
Ted Erho tilbrakte seks måneder som gjesteforsker ved MF fra 15. mars til 15. september i 2020. Erho er doktorgradsstudent i teologi og religion ved Durham University i England. Doktorgradsarbeidet har arbeidstittelen “Antiquarian Prophecy in Babylonia and Israel and the Rise of Apocalyptic».
Karin Rubenson var i 2019 doktorgradsstudent i kirkevitenskap ved Uppsala Universitet. Hun var gjesteforsker ved MF i perioden september til desember 2019.
Min forskning handlar om relationen mellan barn och liturgi. Jag använder mig av insamlat empiriskt material, framförallt i form av intervjuer med barn och vuxna i olika församlingar i Svenska kyrkan i kombination med teoretiskt material från liturgisk teologi, kritiska barndomsstudier och barnlitteraturvetenskap.