MF KOM utvikling - i menighet og organisasjon
Er dere en stab, et styre eller et arbeidsfellesskap som ønsker inspirasjon til samhandling om videre arbeid? Utviklingsarbeid er en del av MF KOMs kjernevirksomhet.
Vi tilbyr:
- Hjelp til gode skapende prosesser i arbeidsfellesskapet
- En trygg og profesjonell ramme for refleksjon omkring det å være menighet på et særlig sted i en særlig tid
- Forskningsbasert innblikk i tendenser i samtiden, som frivillighet, livsmønstre, nordmenns verdier, demografiske forandringer, kulturelle trender
- Hjelp til å tolke statistiske opplysninger om sogn og menighet fra Kirka Vår
- Konkrete redskaper som respons på konkrete utfordringer og muligheter
- Hjelp til å skape enkle handlingsplaner med utgangspunkt i det, som oppleves begeistrende, godt og livgivende
Måten vi arbeider på:
Fordypning og refleksjon
Noen ganger trenger vi rom for den gode tanken. Det er så lett å bli fanget av hverdagens travelhet, forventningspress eller bekymringer. Kanskje merkes trykket fra fallende statistikker eller vanskeligheter med å videreføre det frivillige engasjementet. På MF KOM tror vi at det å fordype seg i samtale om tro, tradisjoner, lokalsamfunn og kulturelle tendenser hjelper til å skape et positivt utgangspunkt for det som kan skje fremover.
Gode verktøy
Gode verktøy er viktig i alt skapende arbeid. Det gjelder også for de utviklingsprosesser som skal munne ut i handling. Setter vi i gang en idémyldring, må det være rom for luftige svev. Men luftige ideer kan også bli krevende å sette ut i handling. Vi tror at konkrete verktøy kan være til hjelp i prosessene. De skal understøtte det som er energifylt og begeistrende sånn at det får bein å gå på.
Vi tilpasser og utvikler redskaper fortløpende, sånn at de blir hjelpsomme i den virkeligheten som finnes i menighet, lokalsamfunn og stab. Det kan handle om metoder i prosjektorganisering, prioritering og planlegging. Om å lytte seg frem til behov og muligheter i lokalsamfunnet. Om å understøtte og gir rom for ny frivillighet. Om å finne gode rytmer og samarbeidsformer i arbeidsfellesskapet. Om se mulighetene som ligger innebakt i "Kirka Vår", og mye mer.
Mot til å gå nye veier
Når verden er i endring, kan det være vanskelig å vite hvordan det er klokt å respondere som menighet. Mye av det vi gjør kan flyte lenge på gode vaner og prosedyrer. Men livet er alltid i bevegelse og påkaller løpende dømmekraft. Det er et dypt bibelsk prinsipp å la menigheten samles for å lytte til den kristne tradisjon, til det som skjer i tiden, til fremmede stemmer i lokalsamfunnet, til hverandre for å finne ut hva tiden krever av oss.
Det kan være å aktivt velge å videreføre en rik tradisjon. Andre ganger finnes det behov eller muligheter som krever nye steg. I blant må man eksperimentere seg frem i det små, når man ikke i utgangspunktet kan se målet. Bibelen er full av uforutsigelige begivenheter. Ofte er det først er i tilbakeblikket at de involverte ser hvor Gud var nær i det ugjennomskuelige. Det gir mot til å gå nye veier når det er nødvendig, eller å gi andre i menigheten plass til å gjøre det.
Unike menigheter
Hver menighet er unik i all sin mangfold av stemmer og farger. Både i det den er og i det potensialet for liv som den rommer. Menigheten er del av et bestemt lokalsamfunn på et bestemt tidspunkt – her og nå og i en fremtid ingen kjenner. Den består av vanlige mennesker som er i bevegelse, likesom menighetens liv og lokalsamfunnet er det.
MF KOM skreddersyr prosesser som avspeiler de verdiene og tradisjonene som betyr noe i menighet og lokalsamfunn. Det betyr at vi bruker tid på å tilrettelegge møter i forkant og finner redskaper, som svarer på de spørsmålene dere er opptatt av. Utgangspunktet er den spesielle tonen i menigheten, det som allerede finnes.
Samtidig ønsker vi å utfordre til å reflektere over spørsmål som ofte oversees i hverdagen – men som har stor praktisk betydning. Det er ikke utviklingsprosessen som er det vesentlige, men det som skjer i menigheten. Prosessen skal støtte denne bevegelsen, ikke ta fokus i seg selv!