Retningslinjer om sensur ved mistanke om plagiat, eller ved mangler i kildebruk
I vurderingen av innleverte eksamensbesvarelser skal kildebruk tillegges en viktig rolle. MF har utarbeidet retningslinjer for oppgaveskriving som beskriver god henvisningsskikk og kildebruk. Studentene skal i utgangspunktet følge disse og plikter å sette seg inn i gjeldende lovverk og forskrifter på dette feltet.
Svak kildebruk spenner fra noen få slurvefeil til utstrakt plagiering. Mangler i kandidatenes kildebruk kan derfor være et uttrykk for faglig umodenhet, men kan også i noen tilfeller føre til mistanke om plagiat.
Ved eksamensinnleveringer får sensor tilgang til plagiatrapporter i WISEflow. Det er sensors oppgave å bruke denne til å vurdere ev. plagiering (se ev. brukerveiledningen til sensur i WISEflow)
Nedenfor finnes kriterier for vurdering av svak kildebruk og retningslinjer for hvordan det ev. bør reageres.
Kriterier for vurdering av mangler i kildebruk
- Emnenivå
Det stilles høyere krav på masteroppgaver og emner på 5000-nivå, enn på emner på bachelornivå (1000- og 2000-nivå). - Eksamenens varighet
Jo lengre tid kandidatene har hatt til rådighet, desto høyere krav stilles til kildebruken. - Omfang og alvorlighetsgrad
Er manglene av begrenset omfang og fremstår de som forglemmelser?
Viser kildebruken en vesentlig mangel på forståelse?
Gir besvarelsen inntrykk av å være resultat av (bevisst forsøk på) fusk?
Reaksjonsformer ved mangler i kildebruk (mildt til strengt)
- Karakteren vippes ned
Hvis manglende henvisninger fremstår som forglemmelser og er begrenset i antall, bør reaksjonsformen normalt være å vippe karakteren ned. Det samme gjelder gjenbruk av eget arbeid i begrenset omfang. Dette vurderes mindre strengt enn plagiat. Dersom omfanget av gjenbruk er betydelig, kan neste reaksjonsform benyttes. Kontakt sensor@mf.no hvis det er behov for å avklare om en kildetekst er kandidatens eget tidligere arbeid.
- Større karaktertrekk (ev. stryk)
Dersom omfanget er større og antyder større mangel av forståelse for akademisk skriving, kan et større karaktertrekk være riktig. Dersom denne reaksjonsformen benyttes, bes intern sensor skrive en begrunnelse for resultatet som vektlegger årsaken til trekk. Begrunnelsen sendes til sensor@mf.no før eller samtidig med sensurresultatene.
- Mistanke om plagiat meldes til administrasjonen
Dersom saken vurderes som spesielt alvorlig eller et bevisst forsøk på fusk, bør plagiatmistanke meldes til administrasjonen. Ved mistanke om plagiat skriver intern sensor en kort redegjørelse for hvorfor fusk mistenkes og sender dette til sensor@mf.no. Henvis til plagiatrapporten dersom denne er bakgrunn for mistanken. Dersom mistanken ikke er basert på plagiatrapporten bør kopi av plagiert kilde vedlegges, helst med markering av overlappende tekst. Eksamenskontoret bringer saken videre til studiedirektør, som bl. a. innkaller studenten til samtale. Sensur skal normalt gjennomføres, men karakteren vil holdes tilbake til saken er undersøkt og avsluttet.