Skikkethet
Flere av MF studieprogram er omfattet av skikkethetsvurdering. Les mer om det her.
Skikkethetsansvarlige:
Torbjørg Torp
Liv Arnhild Romsaas
Skikkethetsansvarlige har ansvar for behandling av tvilsmeldinger før eventuell behandling i skikkethetsnemda.
Det er viktig at studenter skal ha mulighet til å få utdanning innenfor den profesjonen de ønsker. Samtidig må vi sikre at mennesker møter profesjonsutøvere som har nødvendige forutsetninger for å kunne utøve yrket de er utdannet til. Ordningen med skikkethetsvurdering av studentene skal nettopp bidra til dette.
Ved MF er følgende utdanninger omfattet av skikkethetsvurdering:
- Profesjonsstudium teologi
- Erfaringsbasert master: Prest
- Praktisk teologisk utdanning
- Master i teologi: Metodistisk studieretning
- Erfaringsbasert master i kirkelig undervisning
- Master i diakoni
- Lektorprogram i KRLE/Religion og etikk og samfunnsfag
- Praktisk-pedagogisk utdanning (ettårig)
Om skikkethetsvurderingen
Bestemmelsene om skikkethetsvurdering er regulert i universitets- og høyskoleforskriften kapittel 7.
Formålet med skikkethetsvurdering er å avgjøre om en student utgjør en mulig fare for liv, fysisk og psykisk helse, rettigheter eller sikkerhet til de mennesker studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under framtidig yrkesutøvelse. De nærmere vurderingskriteriene finner du i universitets- og høyskoleforskriften § 7-3 .
Skikkethetsvurdering skal foregå gjennom hele studiet og skal inngå i en helhetsvurdering av studentens faglige og personlige forutsetninger for yrket. Vurderingen kommer i tillegg til vurderingen av studentens prestasjoner på teoretiske eksamener og i praksisstudier.
Studentene skal informeres om skikkethetsvurderingen og hva den innebærer, ved studiestart.
Tvilsmelding om skikkethet
Alle som kjenner til forhold som gjør at de er i tvil om studentens skikkethet, kan levere tvilsmelding. Dette kan for eksempel være faglærere eller praksisveiledere, medstudenter, administrativt ansatte eller andre personer som er i kontakt med studenten i utdanningssituasjonen. Personer som ikke er tilknyttet MF, kan også levere tvilsmelding.
Den som leverer tvilsmelding, er ikke part i saken og vil ikke få tilbakemelding på hvor saken står. Melder vil imidlertid bli invitert til en samtale med skikkethetsansvarlig, der saksgangen for skikkethetssaker adresseres. Er du usikker på om du burde sende inn tvilsmelding, kan du ta kontakt med MFs skikkethetsansvarlige.
MF følger ikke opp tvilsmelding som er åpenbart ugrunnet.
Anonymitet og tvilsmelding
Alle som melder tvil, blir bedt om å oppgi navnet sitt på tvilsmeldingsskjemaet. Dette er viktig for MFs oppfølging av saken, blant annet fordi det gjør det mulig å innhente ytterligere informasjon fra melder. MF er pliktig til å vurdere også anonyme tvilsmeldinger, men anonymitet kan være til hinder for en god oppfølging av saken. Vi ønsker derfor at de som melder tvil, oppgir navnet sitt.
Tvilsmeldingsskjemaet inngår i sakens dokumenter og vil bli gjort kjent for studenten som tvilsmeldingen gjelder.
I de fleste tilfeller får studenten vite hvem som har levert tvilsmeldingen. Unntaksvis vil imidlertid navnet på innsender tas bort, for at studenten ikke skal kunne vite hvem som har levert tvilsmeldingen. Når MF vurderer om melder skal anonymiseres, skal det tas hensyn til hvilke konsekvenser det kan forventes å få for melder hvis navnes ikke fjernes, for eksempel om det kan være fare for gjengjeldelse. Det skal også legges vekt på om det er av vesentlig betydning for studenten som det er meldt tvil om, å få vite hvem som har meldt, slik at hen kan ivareta egne interesser i saken. Disse spørsmålene er regulert i forvaltningsloven.
Saksgangen i skikkethetssaker
MFs styre har oppnevnt en skikkethetsnemnd og to ansatte ved institusjonen som skikkethetsansvarlige. Skikkethetsnemnda behandler saker fremmet av skikkethetssansvarlig. Etter at skikkethetsnemnda har avgitt sin innstilling, behandles saken i MFs nemnd for studentsaker.
1. Behandling hos skikkethetsansvarlig. Plan for utvidet veiledning og oppfølging
Hvis det foreligger begrunnet tvil om en students skikkethet, skal skikkethetsansvarlig varsle studenten skriftlig om dette. Da opprettes det en egen skikkethetssak om særskilt skikkethetsvurdering. Det gjøres ved at studenten blir innkalt til en vurderingssamtale. En hensikt med samtalen er å sørge for at saken blir så godt opplyst som mulig. Til denne samtalen kan studenten ha med seg en støtteperson.
Hvis skikkethetsansvarlig mener det er behov for å gå videre med saken, lages det en plan for utvidet oppfølging og veiledning av studenten, med mindre det er åpenbart at slik oppfølging ikke er egnet til å hjelpe hen.
Praksisperioder kan utsettes fra tvilsmelding er mottatt og fram til etter at utvidet veiledning er avsluttet, eller saken er avgjort.
Hvis utvidet oppfølging og veiledning ikke medfører nødvendig endring og utvikling hos studenten, skal skikkethetsansvarlig fremme saken for skikkethetsnemnda.
2. Behandling i skikkethetsnemnda
Når saken fremmes for skikkethetsnemnda, skal all dokumentasjon i saken legges ved.
Studenten skal varsles i god tid om tidspunktet for møtet og gjøres kjent med opplysningene i saken. Studenten skal dessuten ha mulighet for å legge fram synspunktene sine for nemnda skriftlig før møtet.
Studenten har rett til å la seg bistå av advokat eller annen talsperson fra saken er reist i skikkethetsnemnda, og har rett til få dekket utgifter til dette i samsvar med universitets- og høyskoleloven § 12-9.
Skikkethetsnemnda lager en innstilling til MFs nemnd for studentsaker med en vurdering av om studenten er skikket eller ikke, om studenten bør utestenges helt eller delvis fra den aktuelle utdanningen, samt lengden på utestengingsperioden og eventuelle vilkår for at studenten skal få gjenoppta utdanningen.
3. Behandling i MFs nemnd for studentsaker
På bakgrunn av innstillingen fra skikkethetsnemnda fatter MFs nemnd for studentsaker vedtak i skikkethetssaken.
Det utstedes ikke vitnemål for den aktuelle utdanningen til en student som er funnet ikke skikket.
Studenten kan utestenges fra utdanningen i inntil fem år hvis nemnda finner at studenten ikke er skikket til yrket hen utdanner seg til.
4. Klage på vedtak
Studenten kan klage på nemndas vedtak til Felles klagenemnd.
5. Registrering i RUST (Register for utestengte studenter)
Når det er fattet vedtak om at en student er utestengt på grunn av vedtak om ikke skikkethet, skal dette registreres i RUST. Disse opplysningene slettes når utestengelsesperioden er utløpt eller hvis vedtaket om utestenging blir omgjort etter klage til Felles klagenemnd.
Skikkethetsansvarlige
Torbjørg Torp er skikkethetsansvarlig for
- Profesjonsstudium teologi
- Erfaringsbasert master: Prest
- Praktisk teologisk utdanning
- Master i teologi: Metodistisk studieretning
Liv Arnhild Romsaas er skikkethetsansvarlig for
- Lektorprogram i KRLE/Religion og etikk og samfunnsfag
- Praktisk-pedagogisk utdanning (ettårig)
- Erfaringsbasert master i kirkelig undervisning
- Master i diakoni