- Tid:
- Legg til i kalender
Fagdag på MF om historien rundt og arven etter kirkemøtet i Nikea i år 325.
For snart 1700 år siden, på kirkemøtet i Nikea i 325, ble førsteutkastet til Den nikenske trosbekjennelse lagt frem og godkjent. Foranledningen var en teologisk strid om en helt sentral kristen læresetning: Er Jesus guddommelig på samme måte som Gud Fader er guddommelig?
Dette var det første kirkemøtet hvor en romersk keiser var tilstede, og keiserens makt spilte en viktig rolle i debattene og resultatene. Teologi og politikk var fullstendig innvevd i hverandre.
Omtrent alle verdens kirker fastholder fortsatt resultatet av dette kirkemøtet, til tross for uenigheter på en rekke andre punkter. Kirkemøtet i Nikea kalles det første økumeniske kirkemøtet, og er fortsatt sentralt i dagens økumeniske arbeid.
Nikea er høyst relevant i dag, både teologihistorisk, kirkepolitisk, liturgisk og økumenisk. Fagdagen vil tematisere både de historiske forholdene rundt møtet og møtets og bekjennelsens plass i dagens økumeniske landskap.
Arrangørene er MF vitenskapelig høyskole, Norges kristne råd og Den norske kirke.
Pris: oppdateres fortløpende
Påmeldingsfrist: oppdateres fortløpende
Program
10.00 Velkomst - Vi synger Nicenum, Vidar Leif Haanes, MF
10.10 - 11.00 Fra Nikea 325 til Filioque 1054 - Historisk overblikk, John Kaufman, MF
11.15 - 12.00 Fra Nikea til Nicenum - Teksten og teologien fra Nikea 325 til Konstantinopel 381, Peder Solberg, NLA
12.00 - 13.00 Lunsj
13.00 - 13.15 Innledning om Faith and Order og Nikea, Stephanie Dietrich, VID
13.15 - 14.00 Panelsamtale: Treenighet, spiritualitet og filioque
14.15 - 15.00 Panelsamtale: Jeg tror / vi tror: Bekjennelsens plass i våre ulike kirker i dag
15.00 - 15.30 Avslutning: Bekjennelsen som økumenisk lim, Erhard Hermansen, Norges Kristne Råd, og Sturla Stålsett, MF
Om de medvirkende
John Kaufman er førsteamanuensis i kirke- og teologihistorie ved MF vitenskapelig høyskole. Han arbeider særlig med teologien i den tidlige kristendommen, kristendommens historie i Romerriket og konfesjonskunnskap/kirkekunnskap.
Peder Solberg er førstelektor i teologi, religion og filosofi ved NLA Høgskolen. Han arbeider særlig med kristendommens historie med vekt på tidlig kristendom/ kristendommen i senantikken, kristen spiritualitet og temaområder innenfor økumenisk teologi.
Stephanie Dietrich er professor ved fakultet for teologi og samfunnsvitenskap, VID vitenskapelige høyskole. Hun arbeider særlig med diakonivitenskap, dialog, ekklesiologi og økumenikk, og ble i 2024 ny kommisjonsleder for Faith and Order-kommisjonen i Kirkenes Verdensråd.
Erhard Hermansen er generalsekretær i Norges kristen råd. Han har bakgrunn som pastor i Den Evangelisk Lutherske Frikirke.