Rettigheter ved publisering
I utgangspunktet eier du som forfatter rettighetene til distribusjon og bruk av tekster og annet materiale du har produsert, dette ifølge lov om opphavsrett til åndsverk. Men, for å bevare disse rettighetene ved publisering hos et forlag bør du benytte et forfattertillegg:
Rettigheter til tekster i bøker eller tidsskrifter
Kontakt oss gjerne!
prorektor
Rolandsen, Unn Målfrid Høgseth
fagdirektør, forskning
Sandvik, Gunstein
økonomidirektør
Ofteland, Hanne Storm
bibliotekleder
Moe, Lars
IT-leder
Hillestad, Berit Widerøe
jurist, seniorrådgiver
Når du publiserer tekster i bøker eller tidsskrifter utgitt på kommersielle forlag overføres ofte retten til eksklusiv publisering til forlaget i dét du undertegner forfatteravtalen. Du bør derfor alltid lese teksten nøye før signering.
Rettigheter som ofte signeres over til forlaget er:
- retten til å reprodusere, distribuere og offentlig vise artikkelen i et hvilket som helst medium
- retten til basere nye verk (derivatives) på den opprinnelige publikasjonen
- retten til å legge en digital kopi online på dine eller din arbeidsgivers nettsider
- retten til å gi andre tillatelse til å bruke din publikasjon
Husk forfattertillegg
Forskere anbefales derfor å benytte forfattertillegg sammen med avtalen som signeres ved publisering av forskningsresultater. Dermed kan forfattere beholde rettigheter ikke bare til å legge artiklene online, men også til å gjenbruke materiale, og la andre interesserte bruke deres materiale i ikke-kommersiell kontekst, for eksempel til undervisning.
Det anbefales å bruke forfattertillegg fra Creative Commons eller SPARC.
Ved publisering i et open access-tidsskrift, for eksempel med CC-BY lisens (eller annen tilsvarende lisens), unngår man denne problemstillingen.
Du kan sjekke de fleste tidsskrift-forlags retningslinjer ved å søke opp tittel eller ISSN på nettstedet Sherpa Romeo (en aggregert oversikt over forlags og tidsskrifts OA-policies). Eventuelt kan du gå inn på det enkelte forlags eller tidsskrifts nettsider og lese der.
Rettigheter knyttet til forskningsdata
For datasett gjelder samme typer regelverk. Velger du å deponere dine datasett hos en stor kommersiell tjenesteleverandør for data, risikerer du at du overfører dine rettigheter til leverandøren og at du kan måtte betale en høy pris for å få tilgang til dine egne data igjen. Og, om du vil gjøre videre forskning på din egen forskning må du be om tillatelse.
Her kan du deponere data med rettighetene i behold:
Det hensiktsmessige vil ofte være å deponere datasett f.eks.
- i MFs eget dataarkiv, DataverseNO MF Norwegian School of Theology,
- hos Sikt, eller
- du kan bruke et arkiv som er etablert på ditt fagområde og som sikrer arkivering av data etter godkjente standarder på fagområdet.
Hvis du trenger hjelp med å finne et slikt fagspesifikt arkiv, kan du søke i arkivregisteret re3data.
Creative Commons-lisenser
Stadig flere tidsskrifter med åpen tilgang (Open Access) benytter Creative Commons-lisenser (CC-lisenser). Dette er åpne lisenser som beskriver en «avtale» mellom opphavspersonen og brukeren/leseren. Et verk som er utstyrt med en «CC BY Attribution»-lisens signaliserer at leseren/brukeren gis tillatelse til en rekke former for bruk og gjenbruk av arbeidet, mens forfatteren beholder retten til å bli navngitt som verkets opphavsperson («Attribution»).
Det finnes flere CC-lisenser (CC BY-NC, CC BY-SA, osv.), som brukes til ulike formål (musikk, bilder, etc.). For publisering av forskningsresultater brukes oftest CC BY av tidsskriftene, siden denne lisensen legger til rette for størst mulig spredning og deling av kunnskap, samtidig som opphavspersonens rett til navngivelse er sikret.
Du kan lese mer om Creative Commons-lisenser på openscience.no.