”Hva gjør kirken når folk i nærmiljøet opplever store og langvarige utfordringer? – når levekårene er tøffe for mange på grunn av vedvarende lav inntekt? – når under halvparten av barna i nærmiljøet er med i en organisert fritidsaktivitet, og fristelsen er stor til å la seg rekruttere av en kriminell gjeng for å finne fellesskap og for å få tilgang til penger og status? Hva gjør kirken da?”

LK 04-2019
Skrevet av Kjersti Gautestad Norheim

Dette var situasjonen på Holmlia våren 2017. Sokneprest Silje Kivle Andreassen skriver om hvordan kirken møtte utfordringen, i artikkelen ”Kirke på Holmlias torg”.

Når både samfunn og kirkelandskap er i endring, utfordres kirken til å gjenoppdage sitt oppdrag, sin posisjon og kanskje til og med også sin form i møte med nye utfordringer. Dette var utgangspunktet for høstens temanummer med overskriften”Kirke på torget” (LK 18/18). Det er også utgangspunktet for dette nummeret som innledes nettopp med Andreassens artikkel der hun gir oss et glimt av hvordan kirken på Holmlia opplevde å bli sluppet til i lokalmiljøet – på torget – som en tydelig stemme og med et engasjement som er i tråd med kirkens oppdrag. Som kirke står vi i et spenn mellom det å stadig søke dypere inn i mysteriet og samtidig forsøke å nå ut på torget med evangeliet. Så: Hvordan er vi kirke i spennet mellom marked og hellighet, mellom umiddelbar forståelse og uendelige mys-terier, mellom nyskapning og tradisjon? Dette er utgangsspørsmålet for Espen Andreas Hasles artikkel ”Bindestrekgudstjenester”. I Manglerud kirke der Hasle er sokneprest, har et av svarene på denne utfordringen vært å lage gudstjenester med større variasjon i både form, profilering og innhold.

I endringstider utfordres vår selvforståelse. Under overskriften ”Si meg: Hva betyr adjø? –Avskilstalen i kristent ungdomsarbeid som testcase for kyrkjas retoriske sjølvforståing” løfter Bård E.H. Norheim fram det kristne ungdomsarbeidet som en god øvingsarena for kirken.Ungdomsarbeid kjennetegnes av stadige endrin -ger, oppbrudd og avskjeder. Og Norheim argumenterer for at nettopp avskjedstalen kan fungere som en nøkkel i kirkens arbeid med å fornye sin retoriske selvforståelse

.På sin første misjonsreise kom Paulus til Athen. Der gjorde han to ting: Han gikk i synagogen og på torget. Og når vi skal ut på torget, utfordres vi til å jobbe skikkelig med hva det er vi bringer til torgs. Dette er utgangspunktet for kapellan i Søreide menighet, Lars Martin Hol, sitt essay ”Kirkepå torget”.

Endringstider kan være krevende og fordrer god ledelse. Kirken trenger prester og andre som kan gå inn i dette arbeidet. Fordi prestemangelen er i ferd med å gjøre seg gjeldende mange steder, har Presteforeningen utarbeidet en skisse for det de kaller ”Prest under utdanning”. Les Presteforeningens leder, Martin O. Enstad, sin presentasjon av dette i bladets siste artikkel. God lesning! Og blir du oppmuntret, utfordret eller provosert, vil vi gjerne høre fra deg.

Øvrig innhold

Artikler og innlegg:
Kirke på Holmlias torg
Bindestrekgudstjenester
Si meg: Hva betyr adjø?
Kirken på torget
Prest under utdanning

Søndagsteksten
Palmesundag
Skjærtorsdag