Masteroppgaven
Her finner du viktig informasjon om de praktiske sidene ved å skrive og levere masteroppgave.
Oppmelding
Husk at du må semesterregistrere og eksamensmelde deg i StudentWeb, også mens du arbeider med masteroppgaven. Fristene er 25. august/15. januar. I emner som er normert til to semestre må du melde deg opp det første semesteret.
Veiledning og veiledningskontrakt
- Veiledningskontrakt og framdriftsplan settes opp så snart tema for masteroppgaven er fastsatt og godkjent av veileder. Siste frist for inngåelse av avtale og levering av kontrakt er normalt 1. november/2. mai. Kontrakten leveres normalt det semesteret du har metodeundervisning. Studenter som ikke tar metode på MF må ta kontakt med studieadministrasjonen.
- Veiledningskontrakt sendes inn via dette nettskjemaet. Les regler for veiledning.
- Merk: Det er normalt ikke anledning til å få veiledning i jule- eller sommerferien.
Studiekrav og innleveringsregistrering
Studenter som er oppmeldt til å levere masteroppgave inneværende semester, må gjennomføre innleveringsregistrering innen fristen. Dette er et studiekrav. Registreringen består av å:
1) Velge innleveringsfrist
2) Oppgi midlertidig tittel for masteroppgaven og gi en kort beskrivelse av temaet, ca. 3-5 linjer (Mange har registrert tema før, men det er viktig å få en oppdatert beskrivelse av temaet slik at vi kan gjøre avtaler med sensorer som har riktig kompetanse).
Registreringsfrist er: 15. april (vårsemester) og 15. oktober (høstsemester). Skjemaet vil være tilgjengelig fra og med ca. en måned før registreringsfristen. Studenter som ikke gir tilbakemelding vil bruke ett eksamensforsøk og kan ikke levere masteroppgaven i det aktuelle semesteret.
Unntak
- Hvis du søker om utsettelse til neste semester trenger du ikke å gjennomføre innleveringsregistreringen. Se neste infoboks for mer informasjon.
- Hvis du ønsker å levere til fristen 15. mars eller 15. oktober, gi beskjed om dette til eksamen@mf.no senest to uker i forveien. Du trenger da ikke å gjennomføre innleveringsregistrering siden denne innleveringsfristen kommer for tidlig.
Søknad om utsatt innlevering til neste semester
Fristen for å søke utsettelse er 15. oktober (høstsemester) eller 15. april (vårsemesteret). Du kan søke om utsettelse til neste semester ved å sende en e-post til eksamen@mf.no.
NB! Du trenger ikke søke utsettelse for å levere til fristen 15. januar. Hvis du ønsker å levere til denne fristen, gjennomfører du innleveringsregistreringen (se infoboksen over).
Det gis normalt ikke utsettelse for mer enn ett semester om gangen. Studenter som ikke leverer (og heller ikke har søkt om utsettelse), bruker ett eksamensforsøk.
Innleveringsfrister
Det vil være mulig å levere fra og med to uker før din registrerte innleveringsfrist (se «Studiekrav og innleveringsregistrering»).
De ordinære innleveringsfristene for høstsemesteret 2024 er:
- 15. oktober kl. 12.00 dagtid (sensur innen 19. november).
- 15. november kl. 12.00 dagtid (sensur innen 20. desember).
- 15. januar kl. 12.00 dagtid (sensur innen 26. februar).
De ordinære innleveringsfristene for vårsemesteret 2025 er:
- 17. mars kl. 12.00 dagtid (sensur innen 28. april).
- 15. mai kl. 12.00 dagtid (sensur innen 20. juni).
- 15. august kl. 12.00 dagtid (sensur innen 24. september).
De ordinære innleveringsfristene for høstsemesteret 2025 er:
- 15. oktober kl. 12.00 dagtid (sensur innen 19. november).
- 14. november kl. 12.00 dagtid (sensur innen 19. desember).
- 15. januar kl. 12.00 dagtid (sensur innen 26. februar).
Unntak
- Profesjonsstudiet i teologi og Erfaringsbasert master: Prest (AVH5060, AVH5065, AVH5095) har egen innleveringsfrist i høstsemesteret: 20. desember (sensur innen 31. januar).
På vårsemesteret gjelder de ordinære fristene over, med unntak av studenter som tar avsluttende praktikum samme semester: Studenter som tar avsluttende praktikum kan kun levere til augustfristen i vårsemesteret. - Masteroppgaver i diakoni (AVH5070) har egne innleveringsfrister: 15. mai eller 15. august i vårsemesteret, og 15. november i høstsemesteret. Oppgaver kan ikke leveres til andre frister enn disse.
Personvern og datahåndteringsplan
MF har et regelverk for behandling av personopplysninger og sensitive data i forskningsprosjekter. I dette ligger også informasjon om melding av prosjekter til Sikt (tidl. NSD). Retningslinje og rutine finner du på siden om forskningsetikk og personvern.
Rådfør deg med veilederen din om hvilke grep du må ta for å sikre at regelverket overholdes.
Skal du samle inn egne data til bruk i masteroppgaven? Datahåndteringsplanen hjelper deg å tenke igjennom hvordan du skal lagre dataene underveis i prosjektet, og hva du gjør med data når oppgaven er ferdig. Ta gjerne med deg skjemaet til veiledning og når du trenger hjelp fra IT-seksjonen.
Krav til utforming av oppgaven (sjekkliste)
Sjekk at følgende krav til utforming er oppfylt:
- At du har brukt forsiden i masteroppgavemalen som er tilgjengelig under. Bruk av hele malen vil gjøre det lettere å overholde andre krav på denne listen.
- Det er egen mal for lektorprogrammet:
- At du har brukt 12 punkters skrift med skrifttypen Times new roman (10 i fotnoter/petit)
- At du har brukt normalt margoppsett (ca. 2,5 cm.)
- At du er konsekvent i bruken av overskrifter
- At du er konsekvent i referanseteknikken du har brukt
- At du har satt opp litteraturlisten korrekt
- At du har en innholdsfortegnelse med oppdaterte sidetall
- At du har brukt ditt kandidatnummer på forsiden (kandidatnummer blir normalt tilgjengelig i StudentWeb senest to uker før innlevering. Se bilde av nøyaktig hvor her.)
- At antall ord er oppgitt på forsiden og er innenfor emnebeskrivelsens krav til antall ord. Alt regnes med i antall ord, bortsett fra forside, forord, sammendrag, ev. oversikt over forkortelser, innholdsfortegnelse, litteraturliste og eventuelle vedlegg. Fotnoter skal være inkludert.
- At oppgaven inneholder et sammendrag (200-300 ord) der oppgavens problemstilling, teori, metode og konklusjoner oppsummeres. Sammendraget plasseres før innholdsfortegnelsen.
- Sjekk at ditt navn (eller det fulle navnet til slektninger) ikke nevnes i masteroppgaven, siden masteroppgaven skal være anonym. Sjekk spesielt forordet og ev. vedlegg. NSD-godkjenning og andre vedlegg kan for eksempel sladdes, scannes og deretter legges inn i masteroppgaven.
Endelig innlevering (WISEflow)
Masteroppgaver leveres kun elektronisk, gjennom det digitale eksamenssystemet WISEflow. Prosedyren er den samme som på vanlig eksamen.
Du kan når som helst logge på WISEflow for å se hvordan det ser ut, og du kan gjennomføre demo-eksamen så mange ganger du vil (se brukerveiledningen).
Bruk en nylig oppdatert nettleser. Ikke bruk Internet explorer.
Ved innlevering:
- PDF: Oppgaven må leveres i PDF-format.
- Publisering: Du må ta stilling til elektronisk publisering etter at du har lastet opp oppgaven. Les mer om publisering:
- Egenerklæring: Du må godta erklæring om selvstendig arbeid etter at du har lastet opp besvarelsen (klikk for større bilde):
- Klausulering: Unntaksvis vil det være nødvendig å klausulere oppgaver som inneholder taushetsbelagte opplysninger. Les mer om klausulering:
- Plagiatsjekk: Merk at MF vil gjennomføre en plagiatkontroll av din masteroppgave. Vær derfor nøye med kildehenvisninger og litteraturliste. Se ressursene for akademisk skriving under «Ressurser og lenker».
Etter innlevering:
- Sensur: Masteroppgaver vurderes av en intern og en ekstern sensor. Alle kandidater får sensuren i StudentWeb og varsles på e-post når sensuren er klar. Se 'Innleveringsfrister' for sensurfrist.
- Publisering: Tidspunkt for publisering av masteroppgaver i MF Open er normalt påfølgende semester i midten av mars/oktober.
Ressurser og lenker
- Emnekatalogen (se emnebeskrivelsen for ditt emne)
- Retningslinjer om oppgaveskriving på MF (pdf). Dette dokumentet tar for seg skriveprosessen og hvordan en forholder seg til kilder.
- Ressursene fra MFs skrivekurs er tilgjengelig for MF-studenter i Canvas (krever feide-innlogging). Her finner du videoforelesninger og ekstramateriale som dekker skriveteori, kildebruk m.m.
- På nettstedene Søk & Skriv og Kildekompasset finner du nyttig informasjon om akademisk skriving. Kildekompasset gir blant annet en veldig god oversikt over hvordan en refererer til ulike kilder innenfor ulike referansestiler.
- Mal for masteroppgave (se «Krav til utforming av oppgaven»)
- Søk i databaser
- MF Open (publiseringsarkiv for masteroppgaver levert ved MF hvor forfatteren har samtykket til publisering).
- Informasjon om tilgang til Microdata (registerdata fra SSB)