Tilrettelegging ved eksamen
Studenter som på grunn av sykdom eller funksjonsnedsettelse har behov for tilrettelegging ved eksamen, kan søke om dette.
Kontakt
Hvis du lurer på hvilken tilrettelegging som kan være aktuell/best for deg, hvis du trenger hjelp til å fylle ut søknadsskjemaet, eller har andre spørsmål, ta kontakt med:
Torunn Johansen
Tlf: 22 59 06 37
MF skal sikre at studenter med dokumentert behov får tilrettelagt eksamen på en måte som så langt det er mulig og rimelig oppveier de ulemper funksjonsnedsettelsen medfører, samtidig som man sørger for at studentene prøves på lik linje. Tilretteleggingen skal ikke være så omfattende at det gir deg en fordel sammenliknet med andre studenter. Det vil si at du ikke nødvendigvis får innvilget det du har søkt om.
Eksempler
Eksempler på grunner til tilrettelegging
- Dysleksi
- Sykdom
- Medisinbruk
- Graviditet/amming
- Fysisk-, og/eller psykososial funksjonsnedsettelse
- Minoritetsspråklig
- Andre årsaker til nedsatt arbeidsevne
Allergi/astma gir ikke automatisk rett til utvidet tid. Dokumentasjonen må inneholde spesifikk anbefaling om utvidet tid, samt opplysninger om plagenes omfang og varighet.
Pollenallergi gir i utgangspunktet ikke grunnlag for ekstra tid til eksamen. Dersom du som følge av pollenallergi får symptomer som medfører akutt behov for utvidet tid ved eksamen kan du søke om tilrettelegging. Det må foreligge dokumentasjon fra lege som bekrefter det aktuelle behovet for tilrettelegging.
Eksamensangst kan noen ganger være så ødeleggende at det gir grunnlag for å søke om tilrettelagt eksamen, selv om årsaken i seg selv ikke automatisk gir rett til dette. Ved søknad må studenten dokumentere behovet for tilrettelegging, sammen med informasjon om plagenes omfang og spesifikke anbefalinger om tiltak
Eksempler på tiltak ved tilrettelegging av eksamen
Det kan være mange årsaker til at studenter har behov for tilrettelegging. Felles for de aller fleste eksemplene nedenfor er at det må komme klart frem av dokumentasjonen at det er
behov for det tiltaket som det søkes om.
Utvidet tid:
Studenter kan etter søknad innvilges utvidet tid ved eksamen. Dette innebærer normalt:
Skriftlig skoleeksamen:
25 % – og maksimum én time – lengre eksamenstid.
I hovedsak innebærer dette:
- 2 timers eksamen: 30 minutter utvidet tid
- 4-6 timers eksamen: 60 minutter utvidet tid
Hjemmeeksamen:
Det kan gis inntil 48 timer utvidet tid, inklusiv eventuelt lørdag og søndag, hvis dokumentasjon støtter dette.
I hovedsak innebærer dette:
- 8 timers eksamen: 1 time utvidet tid
- 3 dagers eksamen: 24 timer utvidet tid
- 1 ukes eksamen: 48 timer utvidet tid
Hviletid:
Det kan innvilges opptil én times hviletid som ikke er forlenget skrivetid, men tid utenfor eksamenslokaler for å hente seg inn. Hvilepausene noteres av eksamensvaktene og legges til eksamenstiden.
Ammetid:
Ved amming noteres ammepausene av eksamensvaktene og ammetiden legges til eksamenstiden.
PC med retteprogram:
Standard for skriftlig skoleeksamen ved MF er Wiseflow på
studentens egen PC, men vi har også lisenser for LingDys. Det er studentens eget ansvar å ha tilstrekkelig kunnskap om bruk av tekstbehandlingsutstyret.
Dysleksi:
Hvis årsaken til tilrettelegging er dysleksi, vil sensorene informeres om dette anonymisert.
Skjermrom:
Studenter med fysiske eller psykiske problemer kan ha behov for å skjerme seg fra andre studenter. De kan derfor få innvilget bruk av mindre rom, enerom eller tilgang til hvilerom.
Alternativ vurderingsform:
Studenter som pga. kroniske lidelser ikke kan gjennomføre eksamen med ordinær vurderingsform, kan søke om alternativ eksamensform, f.eks. å få gjennomføre eksamen som
hjemmeeksamen, muntlig eksamen eller muntlig-skriftlig eksamen i stedet for skriftlig prøve. Dette må man søke om for hvert enkelt emne og en slik søknad vil avgjøres i samråd med
den emneansvarlige, hvis dokumentasjonen ellers støtter dette.
Opplesing av oppgavetekst/besvarelse:
Studenter med synshemning eller dyslektikere kan etter søknad få innvilget at oppgaven og/eller besvarelsen blir opplest. De eksamensansvarlige vil foreta opplesingen, og dette må
foregå utenfor eksamenslokalet.
Annet morsmål:
Ordbok: Hvis du har annet morsmål enn norsk, svensk eller dansk, kan du søke om å få bruke ordbok fra/til ditt morsmål, evt. norsk-norsk ordbok. Oppgi hvilke ordbøker du ønsker å bruke. Du tar med dine egne ordbøker til eksamen. Disse må være enkle ordlister og fri for notater.
Egen bibel: Du kan også søke om å ha lov til å ta med deg bibelen på ditt morsmål, hvis bibelen i norsk oversettelse er på hjelpemiddellista for det aktuelle emnet. Også den må være fri for egne notater, kun understrekninger er lov.
Skrive på eget morsmål: Hvis du ikke har skandinavisk som morsmål, kan du søke om å skrive eksamensbesvarelsen på ditt morsmål. Du søker om dette, men behøver ikke å dokumentere. Det er tilstrekkelig for å godtgjøre at du har et annet morsmål, at du møter personlig hos studiekonsulenten. For emner som undervises på engelsk er det ikke nødvendig å søke om å skrive besvarelsen på engelsk.
Den generelle regelen er at man kan levere eksamensbesvarelsen på et språk MF kan fremskaffe adekvat sensor til. Derfor må den som ønsker å skrive besvarelsen på andre språk enn skandinavisk, søke om dette på forhånd, slik at vi får anledning til å undersøke om vi har sensorer som behersker språket godt nok på fagfeltet.
Andre mulige tilretteleggingstiltak:
- Tegnspråktolk ved muntlig eksamen
- Tilrettelagt oppgaveark (forstørret, punkt, på minnepinne)
- Kontorstol, fotkrakk eller større bord
Søk om tilrettelegging
1. september i høstsemesteret og 1. februar i vårsemesteret.
Det kan dispenseres fra søknadsfristen hvis behovet for tilrettelegging oppstår etter utløpet av fristen, eller hvis det foreligger andre særlige grunner til å fravike den.
Trykk på knappen merket "Søknadsskjema" for å sende inn søknad og dokumentasjon.
Dokumentasjon
Du må kunne dokumentere behovet for tilrettelagt eksamen. Dokumentasjonen skal være av nyere dato og det skal her fremgå tydelig at det er behov for tiltaket det søkes om.
Dette, eller annen tilfredsstillende dokumentasjon, skal være vedlagt søknaden, eller lastes opp så raskt som mulig.
Dokumentasjon kan eventuelt leveres i studieadministrasjonen i 3. etasje, eller sendes til:
MF vitenskapelig høyskole
v/eksamenskonotret
Pb 5144 Majorstuen
0302 Oslo.
Saksbehandling
Behandlingstiden er normalt fire uker fra søknadsfristen. Sakene vil bli behandlet i samsvar med reglene om taushetsplikt.
Vedtaksbrev sendes til semesterregistrert adresse/pr e-post. Innvilget tilrettelegging vil også bli synliggjort i Studentweb. Her står det presisert hva du har fått innvilget og for hvilken periode. Vedtak om tilrettelegging gjøres fortrinnsvis for 1-3 år av gangen. Ved varige behov kan tiltak innvilges for hele studietiden.