Eksamensinformasjon til lærer
Send oss gjerne en e-post hvis det er informasjon du savner på denne siden. Se også mf.no/sensor for informasjon knyttet til sensur.
Kontaktinformasjon
Åsulv Wergeland Eikaas
asulv.eikaas@mf.no
22 59 06 16
Torunn Johansen
torunn.johansen@mf.no
22 59 06 37
Logg på WISEflow (sensursystem):
Sensurinformasjon
Regelverk, praktisk informasjon og brukerveiledning til eksamensplattformen WISEflow finnes på fellessiden for interne og eksterne sensorer.
Ved starten av sensurperioden sender vi en e-post med utfyllende informasjon om sensurordning og emnespesifikke vurderingskriterier.
Emnespesifikke vurderingskriterier er kriterier som i tillegg til den generelle sensorveiledningen og annet regelverk skal legge til rette for likebehandling av eksamensbesvarelsene. Slike kriterier brukes gjerne på emner med essay eller mappevurdering som eksamensform og kan for eksempel være svarmaler som studentene har fått beskjed om å bruke.
Har emnet ditt emnespesifikke vurderingskriterier må du melde fra til eksamenskontoret v/Åsulv W. Eikaas. Disse kriteriene formidles videre til ekstern sensor og klagesensor.
Ditt sensuransvar
Sensuransvaret ditt finner du på på intranett i løpet av februar/september. Klikk på modulen *Din undervisning* og deretter på fanen *Sensuransvar*.
I oversikten kan du se hvilke emner du skal sensurere på, hvor mange besvarelser vi forventer og navn på medsensor.
Sensur på masteroppgaver fordeles normalt i siste halvdel av april/oktober, så snart vi har en tilfredsstillende oversikt over hvem som planlegger å levere. Informasjon om mastersensur legges ikke ut på intranett, men sendes i e-post.
Ansvar for klagesensur får du melding om på e-post når en klage foreligger.
Det er studiedirektøren som fastsetter sensuransvaret på bakgrunn av eksamenskontorets forslag. Innspill til sensurfordeling og forslag til ekstern sensor kan sendes til Åsulv tidlig i semesteret.
Tid satt av til sensur
Tid satt av til sensur fastsettes av særavtalens § 6.2. Du finner særavtalen på intranett sammen med mange andre dokumenter i denne oversikten.
Eksempelvis settes det av 45 minutter per besvarelse på tre dagers hjemmeeksamen og 6 timer skriftlig skoleeksamen, pluss 10 % for eksamensadministrativt arbeid (sensurmøte o.l.)
Studiekrav
Emneansvarlig administrerer studiekrav og fastsetter bl.a. frister for studiekravsinnlevering. Studieveileder er din kontaktperson i studieadministrasjonen.
Hvis du skal vurdere studiekrav fremgår det i modulen "Din undervisning" på intranett, i fanen "din undervisningsplan".
Resultatene for studiekrav (bestått/ikke bestått) skal normalt skal være klare primo mai/november. Studieveileder formidler en bestemt dato på e-post. Det er mulig å få utvidet frist dersom omstendighetene tillater det.
Vurdering av plagiat på studiekrav
Studiekrav omfattes av reglene for kildebruk. Det er alvorlig hvis det avdekkes plagiat. På studiekrav på lavere grad er det i større grad mulig å anse studentene som under opplæring i kildebruk.
Ved engangshendelser skal innleveringen vurderes til "ikke bestått" pluss at studenten mottar en skriftlig tilbakemelding og/eller innkalles til en samtale med emneansvarlig. Studentene dette gjelder kan gis mulighet til å levere ved andregangsinnlevering dersom en slik innlevering allerede er planlagt.
Dersom en innlevering har spesielt omfattende eller alvorlige brudd på kildebruksregler ønsker vi i administrasjonen å få beskjed om det, slik at vi kan følge opp gjentakende regelbrudd fra enkeltstudenter. Denne beskjeden kan sendes til sensor@mf.no (Åsulv er kontaktperson).
Lenker:
Brukerveiledningen under tar utgangspunkt i WISEflow, men det meste er likt i Canvas. Klikk på prosentanvisningen for å få tilgang til rapporten.
Eksamensdato
Eksamensdato er tilgjengelig i emnebeskrivelsen (fra 15. desember for vårsemesteret og 15. juni for høstsemessteret). Eksamenskontoret fastsetter eksamensdato. Du kan gi innspill til dato en stund i forveien.
Vurderingsformer og antall ord i besvarelser
Vurderingsformer fastsettes av avdelingsrådet etter forslag til nytt emne fra fagperson. Hvis du er emneansvarlig og ønsker å endre vurderingsform kan du levere revisjonsforslag til avdelingsrådet innen en gitt frist.
Mulige eksamensformer defineres i Utfyllende reglement for eksamen § 2.
Antall ord i besvarelser
Det er også et Studieutvalg-vedtak (sak 4/20) om lengde på noen eksamensformer. Omfanget på besvarelser innenfor rammen av et 10 poengs emne er:
- 8-timers hjemmeeksamen: 1200-2500 ord
- 3-dagers hjemmeeksamen: 2500-3500 ord
- 1-ukes hjemmeeksamen: 3500-4500 ord
- Individuell skriftlig oppgave, bachelornivå: 2500–3500 ord
- Individuell skriftlig oppgave, masternivå: 3500-4500
Antall ord inkluderer ikke forside, fotnoter eller litteraturliste.
Ordspennet erstatter den tidligere regelen om +/- 10% av et gitt antall ord. Lengde på studiekravsinnleveringer bør også gis i ordspenn.
Avdelingsråd har frihet til å justere ordomfanget fra studieutvalgets vedtak dersom studentaktivitetene i emnet tilsier det. En slik justering skal normalt innebære en reduksjon av antall ord.
Utarbeiding av eksamensoppgaver
Hvem som har ansvar for å skrive eksamensoppgave formidles på e-post i februar/september. I e-posten får du en mal som skal benyttes til å utarbeide oppgaven. Som oftest får emneansvarlig dette ansvaret, men i noen tilfeller kan det være andre lærere på emnet.
På oppgave forslag til skriftlig skoleeksamen skal det oppgis tillatte hjelpemidler i oppgaveforslaget. Det er allerede bestemt hvilke hjelpemidler som er tillatt, og den informasjonen er tilgjengelig under "avsluttende vurdering" i emnebeskrivelsen.
Det skal også oppgis en fagperson som skal gå "trøsterunde" eller oppklaringsrunde på skriftlig skoleeksamen. Det innebærer i hovedsak å svare på spørsmål om hvordan oppgaven bør tolkes. Vanligvis går oppgavestiller selv trøsterunden, men det er greit å sjekke at du faktisk har anledning på eksamensdagen (eksamensdato i emnebeskrivelsen).
Oppgaver skal være forankret i emnets læringsmål. Før forslaget leveres skal en fagperson (for eksempel en annen lærer på emnet) konsulteres.
Etter at eksamensoppgaveforslagene er levert gjennomgås de av en eksamenskomite. Eksamenskomiteens mandat er å kvalitetssikre eksamensoppgaveforslag som er sendt inn av oppgavestillerne, og å gjøre de endringer som fremstår som nødvendige. Denne kvalitetssikringen handler i stor grad om det språklige. Det handler om å oppdage skrivefeil eller tvetydigheter, kvalitetssikre engelske og nynorske versjoner av oppgaveteksten, og en viss standardisering av formuleringer.
Komiteen vil aldri gjøre større endringer uten at komiteen forhører seg med forslagstiller.
Eksamenskomiteen tar kun for seg oppgaveforslag til skriftlig skoleeksamen og hjemmeeksamen. Oppgaver til muntlig, individuell skriftlig oppgave, mappevurdering og studiekrav kvalitetssikrer faglærer selv.
Gamle eksamensoppgaver
Gamle eksamensoppgaver er tilgjengelig i canvas.
Eksamensinformasjon til studenter
Eksamensinformasjon til studenter er tilgjengelig her.
Vi sender også ut litt informasjon på e-post eller i canvas.
Masteroppgaver
TImeplanansvarlig er administrativ kontaktperson for tildeling av veiledningsansvar.
Eksamenskontoret administrerer innlevering og sensurfordeling.
Veilederkontrakten og informasjon til student her:
Lov- og forskriftsgrunnlaget for sensur og vurdering
Det viktigste lov- og forskriftsgrunnlaget for sensur og vurdering er er UH-lovens kapittel 10, 11 og 12
I forskriften presiseres for eksempel hvordan vi sikrer en ekstern evaluering av vurdering.
Det utfyllende reglementet tar opp forhold som ikke nevnes i forskriften. Her defineres det blant annet hvilke vurderingsformer som er godkjent på MF.