Etter seks års banebrytende forskning er prosjektet Intersecting Flows of Islamophobia (INTERSECT) nå offisielt avsluttet.

Prosjektet har vært ledet av professorene Iselin Frydenlund og Torkel Brekke, i samarbeid mellom MF vitenskapelig høyskole og Senter for ekstremismeforskning (C-REX) ved Universitetet i Oslo. Prosjektet, finansiert av Norges Forskningsråd, har siden 2018 levert viktige bidrag til forståelsen av islamofobi som et globalt fenomen.

Islamofobi som globalt fenomen

INTERSECT har utfordret tradisjonelle tilnærminger ved å analysere hvordan ideer, mennesker og materielle objekter krysser grenser og former islamofobiske holdninger. Islamofobi forstås her som ensidig negative og essensialiserende fremstillinger av islam og muslimer.

Ifølge Frydenlund har prosjektet vist at islamofobi ikke kan forstås utelukkende i en nasjonal kontekst.

– For å forstå Koran-brenningene til SIAN eller høyreekstreme angrep som 22. juli, må vi se på islamofobi som en del av et globalt og transnasjonalt fenomen, sier Frydenlund.

Tirsdag denne uka var det tid for feiring av fullført prosjekt.

For å forstå Koran-brenningene til SIAN eller høyreekstreme angrep som 22. juli, må vi se på islamofobi som en del av et globalt og transnasjonalt fenomen.

Iselin Frydenlund

Tverrfaglighet og samarbeid

INTERSECT har samlet forskere fra flere fagfelt, inkludert historie, sosiologi og medievitenskap. Lars L. Iversen, fungerende leder for MF CASR, fremhever prosjektets internasjonale og flerfaglige tilnærming.

– Det er fantastisk å se hvordan INTERSECT har gått fra idé til et gjennomført prosjekt. Det har resultert i mye spennende forskning. Vi er stolte av resultatene.

Prosjektet har resultert i tre spesialutgaver av tidsskrifter, to bøker og rundt 30 forskningsartikler. En av de mest leste artiklene handler om "love Jihad", et begrep som omfatter konspirasjonsteorier om muslimske menn som angivelig prøver å konvertere ikke-muslimske kvinner gjennom ekteskap.

Kritikk av etablerte perspektiver

En viktig del av prosjektet har vært kritikken av eksisterende teorier om islamofobi. Torkel Brekke trekker frem hvordan INTERSECT har gått utenfor vestlige perspektiver og sett på fenomenet i land som India og Kina.

– Hvordan kan vi forstå islamofobi som noe globalt, noe som finnes på forskjellige steder? Har det oppstått parallelt, eller har det spredd seg?

INTERSECT har, ifølge Brekke, vist at islamofobi ikke bare er en vestlig eksport.

– Ved å bruke teorier om kognitive eller kulturelle modeller, ser vi at man i et kulturelt fellesskap har masse tilgjengelige begreper om hva en muslim er. Det er noe som går langt tilbake i tid på ulike steder. I globaliseringen møtes for eksempel vestlige, indiske og kinesiske kognitive modeller om islam og muslimer, og det utvikles nye forståelser. Ofte basert på at man forstår seg selv og egne problemer i lys av globale strømninger.

Veien videre

INTERSECT har åpnet nye dører for forskning på islamofobi og satt fokus på hvordan autoritære regimer bruker islamofobi som politisk verktøy.

Også rektor Vidar L. Haanes skryter av INTERSECT.

– Tematisk er jo dette et tungt og dypt alvorlig prosjekt, men samtidig også veldig viktig. Jeg vil gjerne trekke fram hvordan prosjektet har lykkes i å samle tverrfagligheten vi har på MF. Det gjør også at samarbeidsrommet vårt utvides og at vi oppfattes som gode og seriøse forskningspartnere, både nasjonalt og internasjonalt.

Aktuelt