Brobyggeren
Kompetansesenteret MF KOM bygger bro mellom MF og kirken. – Vi bringer MF helt inn i menighetene og henter erfaringer fra kirkelivet inn på MF, forklarer faglig leder Dorte Kappelgaard. Sammen med MF KOMs leder Inge Westly leder hun arbeidet med å utvikle forskningen, emnene og seminarene som menighetene trenger.
– Ofte reiser vi ut i menighetene og bispedømmene og gir undervisningen og kursingen der, hos dem, slik at stabene kan delta uten å måtte reise til Oslo, forteller Dorte Kappelgaard.
I hverdagen i Den norske kirke blir det lett fokus på organisering. Vi legger opp til refleksjon og samtale som går til menighetsarbeidet.
Dorte Kappelgaard
MF KOM er forkortelsen for «MFs kompetansesenter for forskning, utvikling og formidling i kirke og menighet». Senteret ble opprettet i 2018 for å styrke samarbeidet mellom MFs fagmiljø og kirkelige aktører.
Forløser potensialet i menighetene
Dorte Kappelgaard forteller at MF KOMs rolle handler om å være en katalysator for utvikling. Hun legger vekt på hvordan senteret skaper rom for samarbeid og kreativitet både internt i menigheter og mellom praksisfeltet og akademia.
– Vi ønsker å forløse potensialet i menighetene. Jeg har alltid vært opptatt av dette: Hvordan skape rom der ulike folk kan møtes og skape noe sammen? Hvordan kan menighetsråd og stab klare å jobbe godt sammen og tenke kreativt sammen? Å være en katalysator – det er MF KOMs rolle, både i menighetene og på MF, sier Kappelgaard, som ønsker å bidra til at kolleger kan nå lenger ut med sin viten i kirkelig sammenheng. Sammen med kolleger holder hun korte workshops og hele prosessdager for staber, menighetsråd og frivilliggrupper.
– I hverdagen i Den norske kirke blir det lett fokus på organisering. Vi legger opp til refleksjon og samtale som går til hjertet i menighetsarbeidet. Det er noe av det viktigste for meg; å skape rom for samtaler der man går fra hodet til hjertet, til å være nærværende overfor hverandre og nysgjerrige sammen. «Hva er det som rører seg blant oss i menigheten, i lokalområdet?» Det er utgangspunktet. Og da ta det strategiske blikket og organiseringen etterpå, forteller Kappelgaard. Hun kaller det spesialtilpasset menighetsutvikling.
Praktisk forskning
MF KOM utvikler også forskningsprosjekter. De tar ofte utgangspunkt i lokale behov, noe som i praksis gir prosjektene både lokal og nasjonal relevans.
– Som forskere kan vi fordype oss i noen av de temaene som rører seg lokalt, men som det mangler språk for, forteller Kappelgaard.
Et viktig prinsipp for MF KOM er at forskningen skal være til gagn for dem som deltar, både underveis og i etterkant. Forskeren beskriver hvordan prosjektene skaper rom for refleksjon i kirker og organisasjoner.
– Det er ofte en utviklende dimensjon i det vi gjør. Forskningsresultatene gir både innsikt og praktisk støtte. Slik blir prosjektet til gagn for dem som deltar underveis. Når vi melder tilbake hva vi ser, skapes det rom for refleksjon i kirke og organisasjon. Og de perspektivene tar vi med inn i forskningen. På den måten får vi forskning og utvikling til å spille sammen, forklarer Kappelgaard. Den største utfordringen er fundraising til prosjektene. Det tar tid.
Frivillige og ansatte kurses sammen
For å gjøre undervisningen tilgjengelig reiser MF KOM ofte ut til menigheter og bispedømmer. Senteret tilbyr blant annet emner som «Frivillighet og samskaping» (15 studiepoeng), et studieemne som kombinerer nettbasert og fysisk undervisning i fire bispedømmer. Emnet er både for frivillige og for alle profesjonene som jobber i menighet.
– Målet med dette emnet er å skape forandring i menighetene, både gjennom undervisning, refleksjon og handling. Erfaringene de deler, tar vi i tillegg med oss inn i forskningen vår. I forkant av undervisningen gjør jeg intervjuer, som former undervisningen og som også blir til forskning. Alt jeg gjør henger sammen. Det gjør det så fascinerende å være i dette rommet, oppsummerer Kappelgaard.
Kirkelige undervisere fra MF bidrar ofte med faglige innspill til menighetene, for eksempel om frivillighet eller metoder for å lytte til lokalsamfunnet. Et populært tilbud nå er «Menighet i bevegelse» (5 studiepoeng), som samler menighetsråd, frivillige og menighetsstaber. Undervisningen tilpasses deltakerne og fokuserer på spørsmål som «Hva er menighet for oss?» eller «Hva er det som står på spill i vårt lokalsamfunn? Hvordan er vi kirke midt i det?»
– Man kan kalle det menighetsutvikling light, sier Kappelgaard.
Kirke er ikke først og fremst struktur og organisering. Kirke er liv.
Dorte Kappelgaard
En plattform for samarbeid
MF KOM arrangerer stadig vekk seminardager om vesentlige temaer som berører mange, men som de færreste rekker å fordype seg i lokalt.
– I vårsemestret nå inviterer vi til seminardager med temaer som å være skapt til å skape, gudstjenesteliv, økumenisk feiring av kirkemøtet i Nikea, og demokrati, kristendom og kirke, forteller hun engasjert.
Dorte Kappelgaard flyttet fra Danmark til Norge for å være faglig leder i MF KOM.
– Å kunne jobbe her, det er så unikt at det var verdt å flytte hit for. Vi skaper plattformer der folk kan møtes på tvers av praksis og forskning. Dette krysningsfeltet gjør det mulig for de ansatte og de frivillige å speile erfaringer og utvikle språk for erfaringene sine, samtidig som de får faglige innspill, sier den danske forskeren.
Selv om MF KOM har en sterk tilknytning til Den norske kirke, understreker Kappelgaard at de også arbeider for frikirkene og organisasjonene.
– MF KOM fungerer om en brobygger, som knytter sammen forskning, utvikling og praksis for å støtte det kristne arbeidet i hele kirkelandskapet. Kirke er ikke først og fremst struktur og organisering. Kirke er liv.