- Emnekode: TEOL5222
- Studiepoeng: 15
- Semester: Vår
- Språk: Norsk
Studieprogramtilhørighet:
Bibelen: Tolkning og bruk TEOL5222
Bibelen: Tolkning og bruk
I dette emnet utforskes Bibelen som historisk tekst og som bruksbok. Bibelen ble til i antikken, og forståelsen av den formes stadig i ulike brukskontekster. På hvilke måter kan perspektiver fra bibelfag begrunne, bekrefte og utfordre kristen teologi? Et sentralt innsteg i emnet er refleksjon om hvordan historisk-bibelske tekster kan ha betydning og brukes i dag.Emnet tar utgangspunkt i skapelsesfortellingene i 1 Mos 1-3, Lukasevangeliet, samt et utvalg Paulustekster. Emnet gir fordypetkjennskap til sjangere og sentral tematikk i Bibelen, med vekt på skapelse og kristologi.
Emnet tar utgangspunkt i skapelsesfortellingene i 1 Mos 1-3. Skapelsesfortellingene danner utgangspunktet for sentral teologisk refleksjon i Det nye testamente, og i vestlig luthersk tradisjon. Emnet vil ta opp skapelsesfortellingene i sin litterære kontekst, samt dens resepsjon i Luthersk tradisjon.
Emnet er også viet et utvalg Paulus-tekster som knyttes til nyere Paulusdebatt, skapelsesteologi og spørsmål om hva rettferdiggjørelse er.
De fire kanoniske evangeliene forteller om Jesus på forskjellige måter selv om samme historie ligger til grunn. Emnet tar opp tekster fra Lukasevangeliet som er egnet til å klargjøre sentrale sjanger-spørsmål, og som knyttes til kristologi, under, lignelser, etterfølgelse og påske. Utvalget av tekster reiser hermeneutiske og homiletiske spørsmål som er viktige med tanke på prestetjeneste. Tekstene fra Lukasevangeliet gir fortrolighet med fortellingssammenhengen (narrativen) i ett av evangeliene.
Gjennom emnet får studentene teoretiske redskaper til å reflektere over hvordan Bibelens tekster kan være en ressurs for kirkens teologi. Målet er at studentene får god kunnskap om bibeltekster, teorier og arbeidsmåter i bibelfag, og blir i stand til å anvende disse i kirkelig prestetjeneste. Logos-verktøy forutsettes brukt både i undervisning og til eksamen.
Tekster fra 1 Mosebok:
1 Mos 1-3 i Studiebibelen
Tekster fra Lukasevangeliet:
1,1-9,50; 10,25-38; 15-16; 19,28-24,53 i Studiebibelen
Tekster fra Paulus’ brev:
1 Kor 11; 15; Rom 3-5; 8 i Studiebibelen
Om studiet
Studiekrav
For å få avsluttende vurdering må studenten:
- være til stede på minst 75 % av undervisningen
- gjennomføre det digitale læringsopplegget knyttet til emnet, og få godkjent tre refleksjonsnotat
- levere og få godkjent et utkast til faglig oppgave (minimum 1000 ord). Utkastet skal ha en innledning som beskriver studentens forståelse av oppgaveordlyden, fremgangsmåte og disposisjon. Utkastet skal dessuten vise at studenten har arbeidet med relevant litteratur.
- gi muntlig respons på prosjektskissen til en medstudent
- være tilknyttet lokal menighet og kollegafellesskap
- delta i evaluering av studietilbudet dersom tilbudet er gjort til gjenstand for dybdeevaluering i det aktuelle semesteret
Studenter som ikke oppfyller studiekravene, kan ikke gå opp til eksamen i emnet. For ikke å bruke et eksamensforsøk må studenten aktivt trekke sin vurderingsmelding til emnet innen trekkfristen 1. mai.
Avsluttende vurdering/eksamen
Emnet har individuell skriftlig oppgave (3500-4500 ord) som vurderingsform. Karakteren (A-F) settes på grunnlag av den faglige oppgaven
Eksamensdatoer
- Innleveringsdato:
- 23. mai 2025
- Innleveringsfrist:
- 12:00
- Trekkfrist:
- 1. mai 2025
- Kunngjøringsdato:
- 13. juni 2025
Individuell skriftlig oppgave - Ordinær eksamen
Læringsutbytte
Læringsutbytte etter fullført emne
KUNNSKAP
Studenten har
- god kunnskap om skapelsesfortellingene i 1 Mosebok, og resepsjonshistorien i Luthersk tradisjon
- god kunnskap om ulike tolkningsperspektiver på bibeltekster, inkludert interseksjonelle, konfesjonelle og økoteologiske perspektiver
- kunnskap om Lukasevangeliet som fortelling
- god kunnskap om hvordan Lukasevangeliet narrativt formidler kristologi
- Inngående kunnskap om utvalgte tekster og sjangre i Lukasevangeliet
- kunnskap om struktur og innhold i Romerbrevet
- inngående kunnskap om utvalgte tekster i Romerbrevet
- kjennskap til nyere Paulus-debatt om rettferdiggjørelse av tro
FERDIGHETER
Studenten kan
- reflektere teologisk, hermeneutisk og homiletisk om kristologi, under, etterfølgelse og skapelsesteologi slik disse tema kommer til uttrykk i Lukasevangeliet og i Paulusbrevene
- anvende teorier og arbeidsmåter i bibelfag i analysen av utvalgte bibeltekster
- reflektere over forholdet mellom historiske tekster som også er kirkens kanon
- nyttiggjøre seg Logos Bible Software som verktøy i tekstarbeidet
- reflekter over bibelteksters relevans for kirkens liv og prestetjenesten
Litteraturliste
Her finner du lenke til litteraturlisten for emnet.
Deler av litteraturen er tilgjengelig digitalt, annet finnes kun i papirutgaver. Deler av litteraturen kan være tilgjengelig i kompendier som du finner via emnerommet i Canvas.
Du får automatisk tilgang til litteratur som er tilgjengelig digitalt når du sitter på MF.
Ellers får du tilgang ved å logge deg inn på Oria eller bruke "Ekstern tilgang" i bibliotekets databaseliste.
Vedrørende Nasjonalbibliotekets e-bøker:
Pensumlitteratur er ikke tilgjengelig som e-bøker fra Nasjonalbiblioteket!
Når det gjelder annen litteratur er det ofte begrenset tilgang, men studenter kan søke om tilgang ved å komme til MFs bibliotek. Tilgang gis for 8 timer.
Dersom du ikke kan komme til MF, skal det være mulig å søke i sitt lokale folkebibliotek.
Merk at lenken til litteraturlisten trenger noe tid for å oppdateres. Vennligst dobbeltsjekk at du har kommet inn på riktig semester.