- Emnekode: PED6000
- Studiepoeng: 10
- Semester: Høst og vår
- Språk: Norsk
Universitetspedagogikk PED6000
Bakgrunn
MF skal tilby utdanning av høy kvalitet og med gode læringsbetingelser. Det forutsetter at faglig ansatte har universitetspedagogisk basiskompetanse. Slik kompetanse må dokumenteres med vitnemål/kursbevis fra relevant formell pedagogisk utdanning og deltakelse i undervisning, veiledning og fagutvikling.
Nyansatte som ikke kan dokumentere pedagogisk basiskompetanse, tilbys kurs i universitetspedagogikk (PED6000 Universitetspedagogikk) og forventes å fullføre dette innen fastsatt tid.
Fullført PED6000 Universitetspedagogikk oppfyller kravene til utdanningsfaglig kompetanse i forskrift om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger for søkere til stilling som førsteamanuensis. Ved fullført studium oppnås formell universitetspedagogisk basiskompetanse.
Om emnet
PED6000 er primært rettet mot ansatte som underviser ved MF, men som mangler universitetspedagogisk basiskompetanse. Nytilsatte og andre som har krav om å dokumentere universitetspedagogisk basiskompetanse gis prioritet. Midlertidig vitenskapelig ansatte ved MF kan søke om opptak. Ansatte ved andre utdanningsinstitusjoner kan søke om opptak og betaler en deltakeravgift. Det forutsettes at deltakerne har undervisningsoppgaver når de gjennomfører emnet.
Emnet gir en teoretisk og praktisk innføring i sentrale pedagogiske teorier og ferdigheter, og erfaring med kollegaveiledning. Studiet skal bidra til å videreutvikle deltakernes pedagogiske kompetanse og gi en dypere forståelse av forutsetningene for undervisning og de læringsprosesser som finner sted innen høyere utdanning. Deltakerne skal tilegne seg ny kunnskap og nye ferdigheter når det gjelder planlegging, gjennomføring og vurdering av undervisning og veiledning. På denne måten gis deltakerne ressurser til å reflektere over og drøfte egen universitetspedagogisk praksis i et profesjonsfellesskap.
Gjennomføring
PED6000 går over to semestre, med oppstart i januar. Det er forbehold om nok antall søkere for at emnet skal gå.
Oppbygning og innhold
PED6000 kombinerer faglige perspektiver på læring, undervisning og veiledning med refleksjon over egen praksis. Deltakerne skal gjøres kjent med sentrale pedagogiske prinsipper, teorier og begreper, samt ulike syn på læring og undervisning, læringsformer, undervisningsvurdering og evaluering. Emnet består av tre deler:
- Kursdeltakelse
- Kollegaveiledning
- Pedagogisk mappe
Med kursdeltakelse menes individuelle forberedelser og aktiv deltakelse på kurs/seminar/gruppearbeid. Kollegaveiledning finner sted ved at deltakerne observerer og diskuterer hverandres undervisning eller veiledning. En pedagogisk mappe er en organisert presentasjon og dokumentasjon av den ansattes undervisnings- og veiledningserfaring, samt profesjonelle utvikling. Kritisk refleksjon over egen undervisning, veiledning og profesjonell utvikling inngår også.
Sentrale temaområder i emnet er:
- Planlegging, gjennomføring og evaluering av undervisning og veiledning.
- Sammenhengen mellom undervisning, læring og vurdering.
- Undervisnings- og veiledningsformer.
- Utdanningsledelse og utdanningskvalitet.
- Læringsteori, læringsmiljø og profesjonsetikk.
Om studiet
Studiekrav
For å få avsluttende vurdering skal studenten:
- Levere en pedagogisk mappe.
- Delta i kollegaveiledning.
- Delta i de til enhver tid gjeldende moduler, tilsvarende 200 timers arbeidsomfang. Noen moduler vil være felles og obligatoriske (deltakelse på universitetspedagogiske dager og deltakelse i institusjonens kvalitetsarbeid), og andre vil være valgmoduler (f eks. filming og stemmebruk, pedagogisk bruk av Canvas).
- Delta i evaluering av emnet dersom det skal dybdeevalueres i det aktuelle semesteret.
Studenter som ikke oppfyller studiekravene, kan ikke gå opp til eksamen i emnet. For ikke å bruke et eksamensforsøk, må studenten aktivt trekke sin vurderingsmelding til emnet innen trekkfristen 1. mai/1. november.
Avsluttende vurdering/eksamen
Emnet PED6000 vurderes med avsluttende godkjenning av oppfylte studiekrav. Emnet vurderes til "bestått"/"ikke bestått".
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten har:
- God kunnskap om pedagogiske teorier og universitetsdidaktikk
- God kunnskap om studenters læring
- Kunnskap om faglige, etiske og politiske spørsmål knyttet til høyere utdanning
Ferdigheter
Studenten kan:
- Reflektere over egen undervisningspraksis i lys av universitetspedagogisk forskning og teori.
- Drøfte planlegging og gjennomføring av undervisning og veiledning i lys av relevante faglige perspektiver.
- Anvende ulike metoder for å styrke kvaliteten på egen undervisning.
- Benytte og videreutvikle varierte undervisnings- og veiledningsstrategier.
- Reflektere over sammenhengen mellom læringsutbyttebeskrivelser, undervisning og vurderingsformer.
- Observere og gi tilbakemelding på undervisning/veiledning, og selv bli observert og få tilbakemelding på egen undervisning/veiledning.
Litteraturliste
Her finner du lenke til litteraturlisten for emnet.
Deler av litteraturen er tilgjengelig digitalt, annet finnes kun i papirutgaver. Deler av litteraturen kan være tilgjengelig i kompendier som du finner via emnerommet i Canvas.
Du får automatisk tilgang til litteratur som er tilgjengelig digitalt når du sitter på MF.
Ellers får du tilgang ved å logge deg inn på Oria eller bruke "Ekstern tilgang" i bibliotekets databaseliste.
Vedrørende Nasjonalbibliotekets e-bøker:
Pensumlitteratur er ikke tilgjengelig som e-bøker fra Nasjonalbiblioteket!
Når det gjelder annen litteratur er det ofte begrenset tilgang, men studenter kan søke om tilgang ved å komme til MFs bibliotek. Tilgang gis for 8 timer.
Dersom du ikke kan komme til MF, skal det være mulig å søke i sitt lokale folkebibliotek.
Merk at lenken til litteraturlisten trenger noe tid for å oppdateres. Vennligst dobbeltsjekk at du har kommet inn på riktig semester.