- Emnekode: TEOL8520
- Studiepoeng: 10
- Språk: Norsk
Studieprogramtilhørighet:
Kunsten å preke troverdig TEOL8520
«Kunsten å preke troverdig» er et prostibasert kurs om prekenen som egner seg som en videreføring i forhold til kurset «Kunsten å snekre en preken - med prostiet som verksted». Nyere empiriske studier har satt søkelys på hvordan opplevelser av predikantens nærvær og troverdighet har betydning for hvordan en preken kommuniserer. Et overordnet mål i emnet er å bidra til utvikling av disse sidene av kommunikasjonen. Dette vil på den ene siden skje ved at den enkelte får mulighet til å bearbeide prekenpraksis og muntlig fremføring gjennom en metode med reflekterende team. På den andre siden vil emnet gå inn på hvordan vi fortolker og utlegger tekstene med tanke på vår egen tid. Hvordan kan forkynnelsen utformes i spenningsfeltet mellom kirkens overleverte tekster, egen tro og en kritisk tenkende samtid?
Emnet går over to semestre og omfatter fire kursdager med undervisning fra MFs lærere fordelt på to eller flere samlinger. Videre inngår seks studiesamlinger i prostiet som gjennomføres etter oppsatt plan. En hoveddel av arbeidet i prostiet vil bestå i at den enkelte prest tar med videoopptak fra en utført preken som tas inn i reflekterende team i grupper på ca. 6-8. Undervisningsformer for øvrig vil være forelesninger, erfaringsutveksling, gruppearbeid, litteraturstudium og skriftlige arbeid.
Forkunnskapskrav: Mastergrad i teologi, cand. theol. eller tilsvarende.
Studiekrav
For å få avsluttende vurdering må studenten
- Ha godkjent oppmøte i undervisningen (75 %)
- Legge frem videopptak av egen preken i refleksjonsgruppe
- Levere tre refleksjonsnotat (1200-2000 ord hver)
- Delta i evaluering av studietilbudene, dersom tilbudet er gjort til gjenstand for evaluering
Avsluttende vurdering/eksamen
Emnet vurderes med avsluttende vurdering av gjennomførte studiekrav. Emnet vurderes til bestått/ikke bestått.
Læringsutbytte
KUNNSKAP
Studenten har:
- inngående kunnskap om utviklingstrekk i nyere homiletikk, med særlig vekt på refleksjoner om predikantens etos og troverdighet i muntlig formidling
- god kunnskap om og erfaring med reflekterende metode i prekenarbeidet
- kunnskap om teologiske og hermeneutiske perspektiv i analysen av tekster og tema i kirkeåret
FERDIGHET
Studenten kan:
- gjennomføre en prekenprosess med høy bevissthet om hvilke faktorer som motvirker og fremmer troverdighet i egen formidling
- reflektere over hermeneutiske og teologiske problemstillinger i samspillet mellom tekstarbeid, forkynnelsessituasjon og egen tro.