- Studiepoeng: 90
- Språk: Norsk
Erfaringsbasert master i klinisk sjelesorg
Studiet gir videreutdanning spesielt rettet mot prester og diakoner som møter særskilte krav til sjelesorgfaglig kompetanse.
Erfaringsbasert master i klinisk sjelesorg balanserer klinisk og teoretisk læring med veiledet praksis, faglig refleksjon og oppgaveskriving. Formålet med studiet er å dyktiggjøre for stillinger i kirke, helsevesen og samfunn som stiller særskilte krav til sjelesorgfaglig spesialistkompetanse.
Pastoralklinisk utdannelse (PKU) utgjør en sentral del av studiet med tre obligatoriske emner, hvert på 20 studiepoeng (PKU501, PKU502, PKU503). Undervisning med læringspraksis til disse emnene er lagt til institusjoner som MF har samarbeidsavtale med.
Mer informasjon om innholdet i PKU-kursene finner du i emnebeskrivelsene:
Pastoralklinisk utdanning, 1. kurs (PKU501)
Pastoralklinisk utdanning: 2. kurs (PKU502)
Pastoralklinisk utdanning: 3. kurs (PKU503)
Opptak til de enkelte PKU-emner skjer i forbindelse med utlysning av de enkelte PKU-emner. Søknadsfrister for disse er normalt 25. april og 25. oktober. Utlysningene publiseres her.
Pris:
Studenter som har fått opptak til programmet betaler ordinær studieavgift første semester, deretter kun SiO-avgift påfølgende semestre.
Her kan du lese mer om MFs studieavgifter
Håndbok for PKU i Norge:
Håndboken for PKU i Norge samler alle fagplaner og administrative bestemmelser som gjelder i PKU. Denne er tilgjengelig for lesning her.
Søknad og opptakskrav
For opptak til studieprogrammet kreves fullført cand.theol.-grad inkludert praktikum, master i teologi / kristendomskunnskap, mastergrad i diakoni, eller tilsvarende grad med minst 300 studiepoeng, der sjelesorg inngår i grunnutdanningen. Det kreves to års yrkespraksis fra kirkelig tjeneste.
Studieprogrammet har særskilte opptakskrav knyttet til personlig egnethet. Vurderinger av egnethet vil foretas ved opptak til de sentrale emnene PKU501, PKU502 og PKU503. Emnene har antallsbegrensning, og opptak foretas av MF vitenskapelige høyskole i samarbeid med de institusjoner som er kurssteder for PKU. Opptak skjer i samsvar med gjeldende reglement for opptak til PKU. Det benyttes eget søknadsskjema med vedlegg. I tillegg gjennomføres opptaksintervju. En forutsetning for opptak er at man kan nyttiggjøre seg en prosessorientert / klinisk læringsmodell og har grunnleggende forutsetninger for å ta hånd om praksisinstitusjonenes konfidenter på en forsvarlig måte.
Opptak til de enkelte PKU-emner skjer i forbindelse med utlysning av de enkelte PKU-emner. Søknadsfrister for disse er normalt 25. april og 25. oktober. Utlysningene publiseres her. Opptak til mastergradsprogrammet skjer løpende gjennom hele året. Vi anbefaler at du søker opptak til programmet det semesteret du planlegger å starte på det selvstendige arbeidet (masteroppgaven), etter fullført PKU503.
Antall plasser
Oppbygning
Beskrivelse av programmet
I PKU-emnene står erfaringsbasert og prosessorientert læring sentralt. Det stilles særskilte opptakskrav og krav om motivasjon til å arbeide med egne læringsbehov og villighet til å utforske egen sjelesorgpraksis. PKU vektlegger et læringsmiljø som fremmer faglig og personlig formasjon.
PKU har stått sentralt i norsk pastoral videreutdanning i mer enn femti år, og utdanningen er utviklet nær i kontakt med et internasjonalt faglig nettverk på området. Norsk PKU er utformet innenfor rammen av avtaler og forpliktelser i det internasjonale nettverket. PKU-emnene i graden svarer derfor til den høyeste internasjonale PKU-standard, både i omfang, innhold og struktur. Det samme gjelder kravene til PKU-veiledernes kompetanse og kvalitetskrav som stilles til praksisinstitusjonene. MF har inngått avtaler med veiledere og praksisinstitusjoner. De internasjonale avtalene innebærer at det er mulig å ta PKU-emner ved kurssted i andre land, fortrinnsvis i USA.
Progresjon
PKU-emnene 501/502/503 utgjør grunnstammen i graden. Etter fullført PKU501, kan man søke opptak til PKU502, deretter PKU503. Hvert emne består av 400 timers veiledet læring. PKU-emnene gjennomføres enten som heltidsstudium på 11uker eller som deltidsstudium med utvidet tidsramme over 6-9 måneder. Minst ett av kursene må være tatt i Norge, og minst ett av kursene skal være heltidsstudium (11 uker). Det forutsettes en faglig progresjon og utvikling fra emne til emne i henhold til emnebeskrivelsene.
Videre inneholder programmet et selvstendig arbeid (masteroppgave) på 30 studiepoeng, AVH8010. Masteroppgaven skal være et selvstendig vitenskapelig arbeid som bygger på aktuelle metoder og temaer innen fagområdet. Oppgaven kan ta form av et større skriftlig arbeid (20 000 – 28 000 ord) eller en artikkelbasert oppgave. Alle studenter som skriver masteroppgave, skal ha kontrakt med en veileder. Studenten får tildelt veileder i samråd med programleder. Emnet for masteroppgaven velges av studenten i samråd med veileder. For mer informasjon, se emnebeskrivelsen til AVH8010.
Læringsutbytte
Kunnskaper
Kandidaten
• har avansert kunnskap om sjelesorgfaget som teologisk og klinisk disiplin
• har inngående kunnskap om metoder og arbeidsmåter i sjelesørgerisk praksis
• har inngående kunnskap om vilkår for interdisiplinære og tverrfaglige dialoger og hvordan sjelesorgens egenart kan artikuleres i slike dialoger
• kan analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i sjelesorgens identitet og kirkelige forankring, både slik denne utformes teologisk og slik den tar form i praktisk-sjelesørgerisk virksomhet
Ferdigheter
Kandidaten
• kan utøve spesialisert sjelesorg av høy kvalitet i kirke, helsevesen og samfunn
• kan analysere og forholde seg kritisk til ulike teorier innen sjelesorgfaget og kan strukturere og formulere faglige resonnementer
• kan analysere og anvende et bredt spekter av sjelesørgeriske metoder og teknikker tilpasset den konkrete sjelesørgeriske situasjon
• kan tilrettelegge praktiske og relasjonelle rammer som ivaretar konfidenten og optimaliserer utbytte av sjelesorgsamtalen
• kan gjennomføre selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning. Arbeidet skal være i tråd med gjeldende metodiske og forskningsetiske normer.
Generell kompetanse
Kandidaten
• har bevissthet om egen person og livserfaring og betydningen av slik innsikt i møte med konfidenten
• kan analysere relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger ved utøvelse av sjelesorg i ulike situasjoner og kontekster
• kan anvende og kommunisere kunnskap om sjelesorgens identitet og kirkelige forankring både slik denne utformes teologisk og slik den tar form i praktisk-sjelesørgerisk virksomhet
• kan kommunisere fagets innhold på en kritisk reflektert måte i møte med andre fagtradisjoner og aktuelle utfordringer i samtidens sosiale og kulturelle kontekst
Kvalifikasjon etter fullført program er Erfaringsbasert master i klinisk sjelesorg
Utveksling
MF har samarbeidsavtaler som gir mulighet for studieopphold i flere deler av verden. Gjennom MFs samarbeidsrelasjoner innenfor det internasjonale PKU-nettverket, kan inntil to PKU-emner i programmet gjennomføres i USA. Søknad om innpasning av PKU-emner i regi av ACPE sendes til MF.