Anders Moen Østby havnet på MF ved en tilfeldighet og ble værende i seks år. Nå jobber han med undervisning på 22. juli-senteret.

– Jeg ville egentlig studere noe annet, men kom ikke inn og måtte studere et år først. Da fant jeg MF og årsstudiet i samfunnsfag i lista over ledige studieplasser på Samordna opptak. Det tok ikke lang tid før jeg ombestemte meg helt og ønsket å fortsette på MF, sier Anders Moen Østby.

Formet meninger og verdier

– De seks årene jeg gikk på MF var med på å forme meninger og verdier, men også med på å skape en større interesse for å forstå komplekse ting i et samfunns- og religionsperspektiv.

Anders Moen Østby

Ett år ble til seks. Og nå ser han tilbake på mange år på MF med studier, gode vennskap, verv i studentrådet, studentpolitisk engasjement og andre gøye aktiviteter som MF-revyer og fadderuker. Det var også her han møtte hun som etterhvert skulle bli kona hans.

– Det er vanskelig å trekke fram de beste minnene fra studietiden min, for det er så mange. Alt fra å være lektorstudent og å få lov til å være med på prestepils, til forelesningene med Hanne Birgitte da hun brukte overhead i undervisningen. De seks årene jeg gikk på MF var med på å forme meninger og verdier, men også med på å skape en større interesse for å forstå komplekse ting i et samfunns- og religionsperspektiv.

Etter årsstudium i samfunnsfag, bachelor i religion og samfunn, master i religion, society and global issues (forløperen til master i religion in contemporary society) og PPU, fikk Anders jobb på 22. juli-senteret i Oslo.

Terrorisme og høyreekstremisme

22. juli-senteret er et nasjonalt minne- og læringssenter som formidler kunnskap om terrorangrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. Anders er ansatt som rådgiver og underviser.

Foto: 22.juli-senteret

Han underviser om 22. juli og årsaker til terrorangrepet, men også tilgrenset tematikk som høyreekstremisme, rasisme og konspirasjonsteorier.

– Det er en fantastisk jobb! Vi tar imot både ungdomsskoleelever og VGS-elever, og holder også kurs for lærere og lærerstudenter over hele landet om hvordan å undervise om 22. juli, sier han.

Interessen for tematikken har han alltid hatt.

– Jeg har alltid synes det har vært spennende å lære om terrorisme og ekstreme krefter i verden. På MF fikk jeg dypere innsikt i hvordan man kan prøve å forstå det meningsløse. Det får jeg god bruk for i jobben min nå.

Sendte åpen søknad

Jobben på 22. juli-senteret fikk han etter et besøk der sammen med kullet sitt på PPU.

– Jeg sendte en åpen søknad til dem og fikk tilbud om sommerjobb i utstillingen som utstillingsvert. Etter et par måneder fikk jeg et tilbud om å jobbe med undervisning på senteret, og fikk etter hvert fast ansettelse. Så ikke undervurder åpne søknader! Plutselig får du napp.

Les mer om studiene Anders tok på MF:

Aktuelt