- Emnekode: TEOL5116
- Studiepoeng: 10
- Semester: Vår
- Språk: Norsk
Studieprogramtilhørighet:
Bibelhebraisk poesi, Deuteronomium og deuteronomistisk litteratur TEOL5116
TEOL5116 Bibelhebraisk poesi, Deuteronomium og deuteronomistisk litteratur består av to delemner:
TEOL5116 bygger videre på et grunnspråklig studium av Den hebraiske bibelen / Det gamle testamentet. Emnet gir bredde og dybde. Det vektlegger bibelhebraisk poesi, konkretisert gjennom utvalgte tekster fra Salmenes bok og Klagesangene, lovtekster og fortellende tekster i Deuteronomium (Femte Mosebok) og utvalgte tekster fra det såkalte deuteronomistiske historieverket (Josva; Dommerne; Første og Andre Samuelsbok; Første og Andre Kongebok) som er med på å binde historieverket sammen.
TEOL5116 Bibelhebraisk poesi, Deuteronomium og deuteronomistisk litteratur er del av studieprogrammet master i teologi (studieretning Det gamle testamentet).
GENERELL INFORMASJON
Delemne A er identisk med TEOL5115 Tillit og klage i bibelhebraisk poesi (5 studiepoeng), som inngår i profesjonsstudiet i teologi. Se emnebeskrivelsen for TEOL5115 for en nærmere presentasjon.
Deuteronomium gir viktige bidrag til sentrale teologiske emner som gudsbegrepet, menneskesynet, loven (tora) og utvelgelse av Israel som gudsfolk. Deuteronomiums teologi har også preget andre bøker og boksamlinger i Den hebraiske bibelen / Det gamle testamentet, blant annet Pentateuken (Mosebøkene), det deuteronomistiske historieverk (Josva; Dommerne; Første og Andre Samuelsbok; Første og Andre Kongebok), profetlitteraturen og den poetiske litteraturen. Et studium i Deuteronomium kan bidra til å avklare likheter og forskjeller mellom jødiske og kristne tradisjoner i det første århundre etter Kristus, og berører også en vesentlig side ved religionsdialogen mellom jøder og kristne i dag.
Mange bibelforskere bruker betegnelsen det deuteronomistiske historieverket om den sammenhengende, fortellende og fortolkende fremstilling av Israel og Judas historie som vi finner i Josva, Dommerne, Første og Andre Samuelsbok og Første og Andre Kongebok. Etter manges oppfatning er historieverket preget av Deuteronomiums språk, teologi og historiesyn. Det deuteronomistiske historieverkets historiesyn kommer til uttrykk i et knippe ord og formuleringer som er typisk for deuteronomistisk litteratur. Historieverket består av enkeltfortellinger og -episoder som er knyttet sammen gjennom en enhetlig ramme som omfatter kronologi, teologi og historiesyn. Historieverket er en kilde til Israels historie og religions- og teologihistorie. Samtidig har det vært en deltaker i denne historien, dels i sin egen samtid da det fikk sin form (trolig omkring midten av det første årtusen fvt.), og dels ved å ha vært en sentral bidragsyter til de historiske og teologiske paradigmene som ettertiden har tolket Israels historie innenfor.
FORKUNNSKAPER
Studenten må ha avlagt eksamen i TEOL1110, K1010 og K1020 eller tilsvarende, TEOL2120 eller tilsvarende og TEOL1120 eller tilsvarende.
ARBEIDSFORM OG ORGANISERING
Undervisningsform for delemne A er forelesninger. Undervisningsform for delemne B er selvstudium med veiledningssamtaler.
Studiekrav
For å få avsluttende vurdering skal studenten
- Levere (innen en nærmere avtalt frist) og få godkjent et utkast til individuell skriftlig oppgave i Delemne B (minimum 1500 ord) med utgangspunkt i emnets litteratur.
- Delta i evaluering av emnet dersom det skal dybdeevalueres i det aktuelle semesteret.
Studenter som ikke oppfyller studiekravene, kan ikke gå opp til eksamen i emnet. For ikke å bruke et eksamensforsøk, må studenten aktivt trekke sin vurderingsmelding til emnet innen trekkfristen 1. mai.
Avsluttende vurdering/eksamen
Delemne A har hjemmeeksamen (8 timer) som eksamensform.
Delemne B individuell skriftlig oppgave (2800-4000 ord) som eksamensform.
For å få avsluttende vurdering, må studenten innen fastsatte frister ha oppfylt alle studiekravene.
Karakteren (A-F) settes på grunnlag av vurderingsformen i Delemne A (50%) og vurderingsformen i Delemne B (50%).
Læringsutbytte
GENERELLE KOMPETANSE
Studenten kan:
- anvende bibelvitenskapelige teorier og terminologi på en kritisk og reflektert måte i analyse av bibeltekster og temaer.
DELEMNE A: TILLIT OG KLAGE I BIBELHEBRAISK POESI (5 STUDIEPOENG):
KUNNSKAP
Studenten har:
- inngående kunnskap om Salmenes bok og Klagesangene: tilblivelsen til og innholdet i enkelttekster og Salmenes bok og Klagesangene som bøker
- god kunnskap om hermeneutiske problemstillinger knyttet til aktualisering og videre bruk av salme- og klagelitteraturen i Bibelen
- kjennskap til nyere eksegese av Salmenes bok og Klagesangene, herunder hermeneutiske modeller for å relatere dem til troslivet
FERDIGHETER
Studenten kan:
- eksegere følgende tekster på grunnlag av den hebraiske teksten i BHS: Sal 46; 48; 88; 90; 103; Klag 1; 2; 3
- anvende bibelvitenskapelige teorier og terminologi på en kritisk og reflektert måte i analyse av bibeltekster og temaer fra bibeltekstene som dukker opp i resepsjonshistorien
DELEMNE B: DEUTERONOMIUM OG DEUTERONOMISTISK LITTERATUR (5 STUDIEPOENG):
KUNNSKAP
Studenten har:
- inngående kunnskap om Deuteronomiums tilblivelse, innhold og sluttform samt den betydning boken har for andre gammeltestamentlige skrifters tilblivelse, teologi og sluttform
- god kunnskap om Deuteronomiums religionshistoriske bakgrunn og bokens egenart som lovsamling og paktsdokument sammenlignet med andre lovsamlinger i Den hebraiske bibelen / Det gamle testamentet og fororientalske paktstraktater
- kunnskap om Deuteronomiums videre bruk og aktualitet innenfor jødisk og kristen tradisjon
- inngående kunnskap om teorier om det deuteronomistiske historieverkets bakgrunn, tilblivelse og oppbygging
- god kunnskap om deuteronomistisk språk, teologi og historiesyn
- kunnskap om innholdet i en profettekst i Den hebraiske bibelen / Det gamle testamentet som er preget av deuteronomistisk teologi: Jer 1,4-10 (studert på grunnlag av den hebraiske teksten)
FERDIGHETER
Studenten kan:
- eksegere følgende tekster på grunnlag av Biblia Hebraica Stuttgartensia (BHS): 5 Mos 5,1-22; 6,4-9; 7,1-11; 12,1-7; 16,1-17; 18,15-18; 22,1-12
- eksegere følgende tekster på grunnlag av Biblia Hebraica Stuttgartensia (BHS): Jos 1,1-11; 1 Sam 12,1-25; 2 Sam 7,4-16; 1 Kong 8,23-30; 2 Kong 17,7-23; 23,1-7.21-23
- sammenligne deuteronomistisk historiografi med andre religionshistoriske kilder i Det gamle Midtøsten (for eksempel Mesja-innskriften)
Overlappende emner
Delemne B overlapper med TEOL2110 (5 stp) utgave 2016 (høst)-2019 (høst) og delvis med det utgåtte emnet TEOL2115 Deuteronomium (5 stp).
Delemne A, har fullstendig overlapp, dvs. 5 stp. overlapp med TEOL5115, som før het «Salmenes og troens liv» og som nå heter «Tillit og klage i bibelhebraisk poesi».
Litteraturliste
Her finner du lenke til litteraturlisten for emnet.
Deler av litteraturen er tilgjengelig digitalt, annet finnes kun i papirutgaver. Deler av litteraturen kan være tilgjengelig i kompendier som du finner via emnerommet i Canvas.
Du får automatisk tilgang til litteratur som er tilgjengelig digitalt når du sitter på MF.
Ellers får du tilgang ved å logge deg inn på Oria eller bruke "Ekstern tilgang" i bibliotekets databaseliste.
Vedrørende Nasjonalbibliotekets e-bøker:
Pensumlitteratur er ikke tilgjengelig som e-bøker fra Nasjonalbiblioteket!
Når det gjelder annen litteratur er det ofte begrenset tilgang, men studenter kan søke om tilgang ved å komme til MFs bibliotek. Tilgang gis for 8 timer.
Dersom du ikke kan komme til MF, skal det være mulig å søke i sitt lokale folkebibliotek.
Merk at lenken til litteraturlisten trenger noe tid for å oppdateres. Vennligst dobbeltsjekk at du har kommet inn på riktig semester.