- Emnekode: TEOL1510
- Studiepoeng: 10
- Semester: Vår
- Språk: Norsk
Studieprogramtilhørighet:
Praktisk teologi: Konfirmasjon, sjelesorg og forkynnelse. TEOL1510
TEOL1510 gir en innføring i praktisk teologi ved å belyse de tre kirkelige praksisene konfirmasjon, forkynnelse og sjelesorg fra ulike teoretiske og metodiske perspektiv. På den måten får studentene både en innføring i praktisk teologi som forsknings- og profesjonsfag samtidig som dette knyttes til sentrale kirkelige praksiser. Emnet er delt i to delemner. Mens konfirmasjon som fenomen og kirkelig praksis er selve navet i Delemne A, vil også denne praksisen utgjøre en viktig kontekst for Delemne B.
DELEMNE A Konfirmasjon som praktisk teologi
Delemne A utforsker konfirmasjon som fenomen og som eksempel på kirkelig praksis ved hjelp av praktisk-teologiske og pedagogiske metoder og teori. Konfirmasjon er en kompleks og mangesidig samt, for de fleste, kjent praksis. Det er en praksis som i vår kontekst er utbredt, den har en lang historie og tradisjon(er) og en rekke aktører og artefakter. I tillegg er den preget av teologiske, pedagogiske og kulturelle verdier og normer. Disse er ofte implisitte, men de setter likevel et markant preg på praksisen. I delemnet lærer studentene om det komplekse forholdet mellom teori og praksis og blir kjent med analytiske redskaper som gir dem hjelp til å bedre forstå hva som skjer og hva som er på spill i konfirmasjon som kirkelig praksis. De introduseres også for sentrale problemstillinger knyttet til læring og kunnskap og får en innføring i ulike læringsteorier. Dette er teoretiske ressurser som gjør dem i stand til å analysere praksisen ut fra et pedagogisk perspektiv. Samlet sett gir delemnet kompetanse til å arbeide med konfirmanter og konfirmasjon.
DELEMNE B Forkynnelse og sjelesorg som praktisk teologi
Delemne B gir en særlig innføring i disiplinene homiletikk og sjelesorg. Både forkynnelse og sjelesorg omhandler kirkelige praksiser med lang historie. Studentene blir kjent med disse aktivitetenes historiske og empiriske kontekst og deres teologiske begrunnelser. Begge disse fagfeltene plasseres ofte som deldisipliner under det overgripende fagområdet praktisk teologi. Delemnet vil vise hvordan denne felles faglige tilhørigheten også gir del i visse metoder og faglige perspektiv som kan bidra til en dypere forståelse av både forkynnelse og sjelesorg. Delemne B legger også til rette for begynnende øving med forkynnelse og sjelesorg særlig rettet mot ungdom og med vekt på forkynnelsessituasjoner knyttet til konfirmasjonstid og konfirmasjonsgudstjeneste.
Undervisningsformer og studiekrav inkluderer forelesninger, seminarundervisning, øvelser, refleksjonsnotater og faglig oppgave.
Studiekrav
For å få godkjent emnet skal studentene innen fastsatte frister ha fått godkjent følgende studiekrav (se Canvas for nærmere beskrivelse):
- Skriftlig oppgave, skrevet etter detaljert mal, 1800 - 2000 ord.
- Preken eller andakt og refleksjonsnotat i homiletikk, 800 - 1200 ord (eksklusiv selve prekenen).
- Refleksjonsnotat i sjelesorg, 800 - 1200 ord.
- Bestå kortprøve (90 min).
- Ha godkjent oppmøte i undervisningen. Det er krav om 100 % oppmøte, men emneansvarlig kan godkjenne inntil 25 % fravær etter begrunnet søknad.
- Delta i evaluering av studietilbudene, dersom tilbudet er gjort til gjenstand for dybdeevaluering i det aktuelle semester.
Studenter som ikke oppfyller studiekravene, kan ikke gå opp til eksamen i emnet. For ikke å bruke et eksamensforsøk, må studenten aktivt trekke sin vurderingsmelding til emnet innen trekkfristen 1. mai.
Avsluttende vurdering/eksamen
Emnet TEOL1510 vurderes med avsluttende godkjenning av oppfylte studiekrav. Emnet vurderes til «bestått»/ «ikke bestått»
Læringsutbytte
DELEMNE A
KUNNSKAP
Studenten har:
- God kunnskap om konfirmasjon som eksempel på kirkelig praksis
- Kunnskap om ulike metodiske tilnærminger innen praktisk teologi
- Kunnskap om ulike læringsteorier og pedagogikk med særlig vekt på å forstå konfirmasjon som kirkelig praksis
FERDIGHETER
Studenten kan:
- Analysere og drøfte konfirmasjon som eksempel på kirkelig praksis ved hjelp av pedagogisk og praktisk-teologisk teori og metode
- Kritisk reflektere forholdet mellom teori og praksis
- Sammenligne og drøfte ulike læringsteorier
DELEMNE B
Sjelesorg
KUNNSKAP
Studenten har:
- Kunnskap om sjelesørgeriske kompetanseområder.
- Kjennskap til sjelesørgeriske praksiser i den lokale menighet med vekt på sjelesorg for ungdom.
- Oversikt over narrativ tilnærming i sjelesorg.
- kunnskap om forholdet mellom taushetsplikt, avvergeplikt og meldeplikt for kirkelig ansatte og frivillige.
FERDIGHETER
Studenten kan:
- Reflektere over egen rolle som samtalepartner i ulike sjelesørgeriske kontekster.
- Reflektere over utfordringer i den sjelesørgeriske samtale.
- reflektere over sentrale dimensjoner og problemstillinger knyttet til taushetsplikten
Homiletikk
KUNNSKAP
Studenten har:
- Kunnskap om forkynnelse som prosess og kirkelig praksis med vekt på forkynnelse til ungdom og i forbindelse med konfirmasjonstid og konfirmasjonsgudstjeneste.
- Oversikt over teologiske, retoriske og empiriske perspektiver på forkynnelse som praksis.
FERDIGHETER
Studenten kan:
- Arbeide reflektert med de ulike oppgavene i forberedelsen og gjennomføringen av en andakt eller preken.
- Reflektere over egen rolle som forkynner.
Generell kompetanse
Studenten kan
- Reflektere over egne erfaringer med konfirmasjon og mulig kirkelig tjeneste i lys av faglige perspektiv.
- Reflektere over, og nyttiggjøre seg, tilbakemeldinger og veiledning i emnet.
Overlappende emner
TEOL1510 Innføring i prestetjeneste og praktisk teologi overlapper fullstendig med TEOL1540 Innføring i praktisk teologi med praksis. En slik faglig overlapping medfører at studenter som har TEOL1540 fra før, vil få 0 poeng uttelling for TEOL1510 på karakterutskriften eller vitnemålet. MF anbefaler derfor ikke å kombinere disse emnene.
Litteraturliste
Her finner du lenke til litteraturlisten for emnet.
Deler av litteraturen er tilgjengelig digitalt, annet finnes kun i papirutgaver. Deler av litteraturen kan være tilgjengelig i kompendier som du finner via emnerommet i Canvas.
Du får automatisk tilgang til litteratur som er tilgjengelig digitalt når du sitter på MF.
Ellers får du tilgang ved å logge deg inn på Oria eller bruke "Ekstern tilgang" i bibliotekets databaseliste.
Vedrørende Nasjonalbibliotekets e-bøker:
Pensumlitteratur er ikke tilgjengelig som e-bøker fra Nasjonalbiblioteket!
Når det gjelder annen litteratur er det ofte begrenset tilgang, men studenter kan søke om tilgang ved å komme til MFs bibliotek. Tilgang gis for 8 timer.
Dersom du ikke kan komme til MF, skal det være mulig å søke i sitt lokale folkebibliotek.
Merk at lenken til litteraturlisten trenger noe tid for å oppdateres. Vennligst dobbeltsjekk at du har kommet inn på riktig semester.