Søknad og opptak
Ønsker du å studere ved MF, bytte studieprogram, eller ta enkeltemner? Kanskje du allerede er student og vil fortsette fra bachelor til master?
Her finner du informasjon om våre opptak, søknadsfrister og nødvendige dokumenter.
Søk om opptak:
Samordna opptak
Alle våre årsstudier, bachelorutdanninger, profesjonsstudiet i teologi og lektorutdanningen, har opptak gjennom Samordna opptak. Søkeportalen til Samordna opptak åpner 1. februar og søknadsfristen er 15.april.
Disse studiene har oppstart i august.
Hvis du skal søke tidlig opptak, særskilt vurdering eller søker med realkompetanse, er søknadsfristen 1. mars.
Opptakskravet er generell studiekompetanse. Merk at lektorutdanningen i tillegg har spesielle opptakskrav.
Dersom det er ledige plasser på noen av de utlyste studietilbudene våre etter hovedopptaket, legger vi som regel disse ut på Ledige studieplasser. Se Samordna opptak sine sider om Ledige studieplasser for mer informasjon om dette.
Lokalt opptak
Studietilbud som ikke har opptak gjennom Samordna opptak kan søkes på gjennom MFs Søknadsweb. Under kan du lese om de ulike lokalopptakene og tilhørende søknadsfrister. Du finner også informasjon om søknad og frister på programsiden til det enkelte studieprogram.
Studieprogram på masternivå
MF tilbyr en rekke studieprogram på masternivå, inkludert erfaringsbaserte masterprogram.
Du søker om opptak gjennom Søknadsweb. Søknadene åpner 1. februar og søknadsfristen er 15. april.
Dersom det er ledige studieplasser etter søknadsfristen vil det være mulig å søke på disse til plassene er fylt opp, eller til senest 15. august.
Våre masterprogram har oppstart i august.
For opptakskrav se programsiden til det enkelte studieprogram.
Opptak til Erfaringsbasert master i praktisk teologi og Master i klinisk sjelesorg skjer løpende. Her finner du søknadsskjema.
Deltidsstudier
Ikke-gradsgivende studietilbud på deltid. Undervisningen er tilpasset studenter som er i full jobb. Studiene foregår enten som nettstudium, undervisning på kveld/helg eller samlingsbasert undervisning. Oppstart høst og vår.
Du søker gjennom Søknadsweb. Søknadene åpner 1. februar / 1. november og søknadsfristen er 15. juni for høstsemesteret og 15. desember for vårsemesteret.
Dersom det er ledige studieplasser etter søknadsfristen vil det være mulig å søke på disse til plassene er fylt opp, eller til senest 15. august / 10. januar.
Opptakskravet til deltidsstudier er som regel generell studiekompetanse. Enkelte studietilbud innenfor denne kategorien kan ha egne opptakskrav i tillegg.
Enkeltemner
På MF kan du studere en rekke emner uten å være programstudent. Mange av emnene tilbys også som nettstudium eller med alternative studiekrav for oppmøte, slik at det er mulig å kombinere disse med jobb og andre studier. Oppstart høst og vår.
Dersom du allerede er student på et studieprogram på MF trenger du ikke å søke om nytt opptak. Ta kontakt med din studierådgiver for oppmelding.
Du søker om opptak til enkeltemnestudier gjennom Søknadsweb. Søknadene åpner 1. februar / 1. november og søknadsfristene er 15. juni for høstsemesteret og 15. desember for vårsemesteret. Oppmelding til det enkelte emnet gjøres etter at du er tatt opp som student.
Det er løpende opptak på enkeltemner fram til
15. august / 10. januar
Opptakskrav:
- Bachelornivå: Opptakskravet er generell studiekompetanse for enkeltemner på bachelornivå. Merk at noen emner kan ha forkunnskapskrav som må være oppfylt.
- Masternivå: For opptak til enkeltemner på masternivå gjelder hovedsakelig de samme opptakskravene som til det masterprogrammet emnet er en del av. Det gjøres en vurdering i hvert enkelt tilfelle, men du må minimum ha en bachelorgrad eller tilsvarende utdanning.
Emner i klassiske språk (filologi)
Se våre sider om Filologi for informasjon om hvilke språk og emner som tilbys. Oppstart høst og vår.
Du søker om opptak til emner i klassiske språk gjennom Søknadsweb. Søknadene åpner 1. februar / 1.november og søknadsfristene er 15. juni for høstsemesteret og 15. desember for vårsemesteret.
Etter søknadsfristen vil det være mulig å søke på disse så lenge det er ledige plasser eller frem til senest 15.august /10.januar
Opptakskravet er generell studiekompetanse. Søkere til emner på masternivå må dokumentere minimum 80 studiepoeng eller tilsvarende i relevante emner. Søkere som allerede har opptak til en relevant mastergrad ved en annen institusjon, eller som har opptak til 5/6-årige profesjonsutdanninger, trenger ikke å vurderes ut fra dette kriteriet.
Overgang mellom studieprogram
Dersom du ønsker å gå videre til et bachelorprogram etter endt årsstudium eller bytte fra et studieprogram til et annet, må du søke om nytt opptak. Du søker enten gjennom Samordna opptak eller Søknadsweb avhengig av hvilket studieprogram du ønsker å starte på.
Du må oppfylle opptakskravene til det studieprogrammet du vil bli student på og søke innen fristen. Se programsiden til det enkelte studieprogram for opptakskrav og søknadsfrister.
Når du er tatt opp som student på det nye programmet tar du kontakt med studierådgiver for justering av din utdanningsplan.
Det er ikke mulig å bytte studieprogram etter at studieåret har startet, men du kan ta kontakt med din studierådgiver for veiledning og tilpassing av din nåværende studiesituasjon med tanke på senere studier.
Internasjonalt opptak
If you are an international applicant, please refer to our Application and Admission pages for detailed information in English about the requirements, application deadlines for non-EU applicants (regardless of residency), and the application process in full.
--
Du søker om opptak gjennom Søknadsweb. Søknaden åpner 1. februar og søknadsfristen er 15. april. Dette gjelder for søkere med statsborgerskap/permanent oppholdstillatelse i Norge/EU/EØS, samt for søkere med bachelorgrad fra norsk høyskole eller universitet.
Dersom det er ledige studieplasser etter søknadsfristen vil det være mulig for de overnevnte søkerne å søke på disse til plassene er fylt opp, eller til senest 15. august. Oppstart er i august.
Se programsiden til det enkelte studieprogram for opptakskrav.
Realkompetanse
Realkompetanse er en måte å få opptak til høyere utdanning på, selv om du ikke fyller kravene til generell studiekompetanse. Du må ha relevant kompetanse til et studium som kan veie opp for at du ikke fyller de vanlige opptakskravene.
Søknadsfristen for å søke om opptak på grunnlag av realkompetanse er 1. mars.
Økonomisk støtte
Alle MFs studietilbud gir rett til støtte fra Lånekassen. Det er i tillegg egne reisestipender for utenlandsopphold og støtte til utveksling fra Nordplus til Skandinavia, Erasmus til Europa og Lånekassen ellers i verden.
Innpassing av eksterne studier
Hvis du allerede har studiepoeng i relevante emner fra et annet lærested og vil ha innpasset disse, må du søke om godkjenning/innpassing via eget skjema.
Reservasjon av studieplass
Dersom du har takket ja til tilbud om opptak på et studieprogram av et omfang på minst 60 studiepoeng, og ikke kan starte det semesteret du har fått opptak, kan du søke om reservasjon av studieplass.
Tilrettelegging
På MF ønsker vi å ha et inkluderende læringsmiljø hvor alle kan trives. Har du en funksjonsnedsettelse eller andre særskilte behov, kan du ha rett til individuell tilrettelegging.