- Varighet: 3 år
- Studiepoeng: 180
- Språk: Norsk
Bachelor i teologi
Vil du utforske kristen tro, tenkning og praksis?
På MF får du utforske hva troen kan bety for hverdagsliv og kristne fellesskap. Du lærer å reflektere etisk og teologisk om hvordan vi kan leve sammen i en tid preget av store endringer. Du får også jobbe med spørsmål som forholdet mellom tro og naturvitenskap, eller hvordan man kan tolke Bibelen og historiske tekster.
Som student på Bachelor i teologi vil du møte hele spekteret av teologiske fag. Du får solid forståelse for kristendommens historie, Bibelen, kristne praksiser og troslære.
På MF blir du en del av landets største fagmiljø innen teologi, og du vil få internasjonalt ledende forskere som lærere.
MF tilbyr emner innen:
- Det gamle testamente
- Det nye testamente
- Kirkehistorie
- Etikk/bioetikk
- Kristen troslære
- Religionsfilosofi
- Praktisk teologi
- Misjonsvitenskap
- Religionspedagogikk
- Religionsvitenskap
Gjennom dette studiet utrustes du til arbeid innen kirke/menighet og organisasjoner. Studiet gir også grunnlag til videre studier i religionshistorie og teologi på masternivå. Du kan for eksempel fortsette på Master i teologi, eller gå over til Profesjonsstudiet i teologi som kvalifiserer til jobb som prest i Den norske kirke.
Om studiet
Søknad og opptakskrav
Oppstart høst.
Du søker gjennom Samordna opptak. Søknadsfristen er 15.april.
Opptakskravet er generell studiekompetanse.
Hvis du skal søke tidlig opptak, særskilt vurdering eller søker med realkompetanse, er søknadsfristen 1. mars.
Eventuell innpassing av tidligere studier fra MF eller fra andre institusjoner gjøres etter opptak.
Oppbygning
Dette forslaget til programoppbygning oppfyller rammekravene for bachelorgraden, men enkelte emner kan byttes ut. Les mer under Beskrivelse av programmet.
Forslag programoppbygning oppstart høsten 2022
Mulighet for utveksling 3. til 6. semester | |||
6.sem. | TEOL2310 Teologihistorie (10 stp) | TEOL2410 Luthersk teologi i dag (10 stp) | BAO2700 Bacheloroppgave (10 stp) |
5.sem. | TEOL2430 Samtidsteologi og religionsfilosofi (10 stp) | TEOL2610 Misjon, global kristendom og religionsdialog (10 stp) | FIL2010 De store spørsmålene (10 stp) |
4.sem. | RL2013 Apokalypse nå! (10 stp) | TEOL2210 Kristen teologi blir til - Paulus og Johannesevangeliet (10 stp) | TEOL1220 Gresk 2: Tekstarbeid (10 stp) |
3.sem. | FIL2020 Etikk, menneskesyn og kunstig intelligens (10 stp) | EX1020 Examen facultatum (10 stp) | TEOL1210 Gresk 1: Grunnelementer (10 stp) |
2.sem. | TEOL1013 Kristendom: tradisjon og tolkning (10 stp) | EX1010 Examen philosophicum (10 stp) | TEOL1510 Praktisk teologi: Konfirmasjon, sjelesorg og forkynnelse (10stp) |
1.sem. | TEOL1010 Bibelen (10 stp) | RL1010 Religion i historie og samtid (10 stp) | RL1016 Historie og livssyn: den antikke verden, kristendommens historie og det moderne livssynsmangfold (10 stp) |
Beskrivelse av programmet
Følgende rammekrav stilles for å oppnå graden Bachelor i teologi:
- 80 stp Kristendom/KRLE, av disse skal minst 30 stp være på fordypningsnivå (2000-nivå),
- 20 stp examen philosophicum/examen facultatum,
- 20 stp i minst ett av teologiens grunnspråk (hebraisk eller gresk), som forutsettes anvendt i minst ett 10 stp-emne der språket er forkunnskapskrav, f.eks TEOL2210 Innføring i NT (som har gresk som forkunnskapskrav).
De øvrige studiepoengene kan velges fritt av emner på 1000- og 2000-nivå innenfor fagkretsene teologi, kristendom/KRLE og andre relevante emner etter søknad (for eksempel emner innen ledelse, pedagogikk og språk. MF tilbyr en rekke ulike språk bl.a. hebraisk, gresk, latin, koptisk, syrisk og akkadisk).
Det er opp til den enkelte å planlegge oppbygning av graden med tanke på opptak til videre studier eller ønsket jobbkompetanse.Se forslag til hvordan graden kan bygges opp under "Oppbygging".
De enkelte emnene har et omfang på et visst antall studiepoeng, vanligvis 10 studiepoeng. For hvert emne er det formulert læringsutbytte i form av kunnskapsmål og ferdighetsmål, og evt. generell kompetanse. De fleste emnene har studiekrav som må oppfylles underveis i semesteret for at studentene skal kunne gå opp til eksamen / få avsluttende vurdering.
Kunnskapsmålene er knyttet til det faglige innholdet i emnet og er formulert på tre stigende nivåer: oversikt over, kunnskap og god kunnskap. Ferdighetsmålene uttrykker hvilke faglige ferdigheter emnet gir studentene trening i. Til sammen utrykker beskrivelsene av læringsutbytte hvilke kunnskaper, ferdigheter og evt. generell kompetanse studenten forventes å beherske etter å ha fullført emnet. De fleste emnene har studiekrav som må oppfylles for at studenten skal kunne gå opp til eksamen og få avsluttende vurdering. Arbeidet med å oppfylle studiekravene skal bidra faglig og pedagogisk til at kunnskapsmålene og ferdighetsmålene nås. Se emnebeskrivelsen for mer informasjon om de enkelte emnene.
Alle studenter på programmet skal etablere en utdanningsplan i StudentWeb som bekreftes hvert semester.
Emner fra andre studiesteder kan også innpasses. Studenten må selv søke om å få disse innpasset. For å få bachelorgraden utstedt fra MF er det et vilkår at minst 60 av de avlagte studiepoengene som danner grunnlag for graden, er avlagt ved MF. Det er opp til den enkelte å planlegge oppbygning av graden med tanke på opptak til videre studier eller ønsket jobbkompetanse.Se forslag til hvordan graden kan bygges opp under "Beskrivelse av programoppbygging".
Undervisningsmetoder og vurderingsopplegg
Organisering, arbeidsformer og vurdering
Organisering, arbeidsformer og vurdering skal bidra til at studentene fra første stund og gjennom hele studiet får en aktiv læringsprosess.
Organisering
Undervisningen gis i fellesforelesninger og i seminargrupper. Det første året følger studentene samme opplegg som studenter på grunnstudier/årsstudiet i kristendom/RLE, se dette studieprogrammet for nærmere informasjon. Noe av undervisningen på 3.-6. semester vil være felles med undervisning på profesjonsstudiet i teologi.
Studenter anbefales å danne arbeidsgrupper/kollokviegrupper.
Arbeidsformer
Organiseringen av studiet legger opp til varierte arbeidsformer, som skal stimulere til læring og selvstendig faglig refleksjon. Arbeidsmåtene vil veksle mellom ulike former for undervisning, selvstudium, gruppearbeid, oppgaveskriving, deltakelse på ekskursjoner, gjennomføring av prøver, m.m. Merk at arbeidsformene på noen emner vil variere etter hvilken eksamensform/vurderingsform studentene velger.
Vurdering og karakterskala
Det vil fremgå under hvert emne hvilken eksamensform/vurderingsformer emnet har.
I den avsluttende vurderingen brukes en karakterskala fra A (best) til F (dårligst). Studenter som får F, har ikke bestått eksamen. Det foreligger en beskrivelse av karakterene for 1000- og 2000-nivå (se nivåspesifikke karakterbeskrivelser under "MF Student" og "Eksamen"). Den avsluttende vurderingen tar sikte på å prøve studentenes evne til å gjøre rede for relevant fagstoff på en oversiktlig og rimelig selvstendig måte, og til å bruke stoffet til å drøfte faglige problemstillinger. Praktisk-teologiske emner vurderes med bestått/Ikke bestått.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført bachelorgrad i teologi skal ha det totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse (jf. Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring, Kunnskapsdepartementet 15.desember 2011).
KUNNSKAP
Ved fullført bachelorgrad skal studenten:
- Ha oversikt over teologi som fagfelt og kjennskap til de teologiske disipliners egenart, materiale, problemstillinger og metoder.
- Ha kunnskap om Bibelen og kristne tradisjoner, slik disse kommer til uttrykk i ulike kirkesamfunn, og om kirkenes og religionens rolle i samtiden
- Ha kjennskap et bredt spekter av teologiske emneområder, og innsikt i hvordan en videreutvikler egen teologiske kompetanse.
FERDIGHETER
Ved fullført bachelorgrad skal studenten:
- Anvende tilegnet kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger.
- Har en kvalifisert og bevisst tilnærming til formidling innenfor de fagfelter som er eksponert i studieprogrammet.
- Har innsikt i og tilgang til faglige verktøy og uttrykksformer, og har oversikt over relevant fagstoff.
- Kan anvende sin faglige kompetanse innenfor de teologiske fagområder som dekkes av studiet.
- Har grunnleggende ferdigheter i tolkning av bibeltekster og kunnskap om betydningen av den kristne kirkes tro, tradisjon og historie.
- Har grunnleggende kompetanse til å gjennomføre oppgaver knyttet til en kirkelig tjeneste på mellomhøyt nivå. Kan også gi avgrenset teologisk rådgivning.
- Kan motta veiledning og i samarbeid med andre ta del i planlegging og gjennomføring av oppgaver knyttet til aktuelle stillinger som krever teologisk innsikt og kompetanse.
GENERELL KOMPETANSE
Ved fullført bachelorgrad skal studenten:
- Kunne reflektere over forholdet mellom egen identitet, tro og utøvelse av teologisk innsikt.
- Er fortrolig med ulike faglige perspektiver som er formidlet i studieprogrammet.
- Kunne utveksle erfaringer og synspunkter som bidrar til utvikling av god praksis.
- Har evne til selvstendig arbeid og deltar i teamarbeid, i tråd med etiske krav og retningslinjer.
- Har tilstrekkelig faglig kompetanse til å tilpasse seg endringer av arbeidsplaner.
- Har kunnskap om problemstillinger som stimulerer til en yrkesetisk grunnholdning i tilknytning til kirkelige tjenester.
Kvalifikasjon etterfullført programm er bachelo i teologi.
Utveksling
MF har utvekslingsavtaler med flere partneruniversiteter. Du kan finne mer informasjon om utvekslingsmulighetene til ditt studieprogram på våre sider om utveksling.
Et studieopplegg i utlandet må planlegges i god tid, start gjerne et år før du planlegger å dra.
Teologistudenter som ønsker et studieopphold i utlandet, anbefales å legge dette til 3, 4, 5 eller 6. semester.
Videre studier og karrieremuligheter
Bacheloren kan bygges videre til master i teologi. Om du ønsker å bli prest kan deler av graden innpasses i Profesjonsstudiet i teollgi. Med en bachelor i teologi kan du også jobbe innenfor kirke og undervisning.