Å møte mennesker i livets mest sårbare øyeblikk er hverdagen for Leif Oma. Som sykehusprest på Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen har han et yrke som krever tilstedeværelse, omsorg og en dyp forståelse for både tro og tvil.

– Opprinnelig vurderte jeg å studere psykologi, men en venn anbefalte profesjonsstudiet i teologi på MF. Han mente det var et godt valg hvis jeg ønsket et yrke hvor jeg kunne møte mennesker i både glede og sorg, forteller Oma.

Denne anbefalingen skulle vise seg å bli avgjørende. På MF fikk han ikke bare teoretisk innsikt, men også praktiske erfaringer som formet ham både som menneske og fremtidig prest.

Julen på oljeplattformene

En av de mest minneverdige erfaringene fra studietiden var muligheten til å delta som juleprest offshore, i regi av Sjømannskirken.

– Gjennom hele studietiden feiret jeg julaften på ulike oljeplattformer som oppsøkende samtaleprest. Dette formet meg som person og prest, og jeg fikk etter hvert skrive masteravhandling om prestenes rolle i petroleumssektoren, sier han.

En av de mest minneverdige erfaringene fra studietiden var muligheten til å delta som juleprest offshore, i regi av Sjømannskirken. Foto: privat

Oma beskriver opplevelsene som noe av det mest givende ved studiet, og mener at slike muligheter er en viktig del av det MF kan tilby.

– Det er ikke bare pensum som gjør MF unikt, men alle de ekstraordinære erfaringene du kan få utenfor forelesningssalen, legger han til.

Fra studier til praksis

Mange ønsker å snakke med sykehuspresten når de står midt i en livskrise. Det kan handle om alt fra døden, troen på Gud og eksistensielle spørsmål til frykt, angst og ensomhet. Min rolle er å være en støttespiller i disse situasjonene.

Leif Oma

Etter studiene begynte Oma som sykehusprest på Haraldsplass diakonale sykehus. Her jobber han med livssynsåpen samtalestøtte og krisehåndtering for pasienter, pårørende og ansatte.

– Mange ønsker å snakke med sykehuspresten når de står midt i en livskrise. Det kan handle om alt fra døden, troen på Gud og eksistensielle spørsmål til frykt, angst og ensomhet. Min rolle er å være en støttespiller i disse situasjonene, forteller han.

Jobben som sykehusprest krever ikke bare faglig kunnskap, men også evnen til å møte mennesker der de er i livet. Her har undervisningen i sjelesorg på MF vært uvurderlig.

– Jeg har hatt stor nytte av sjelesorgundervisningen med tilhørende praksis, samt etikkfagene og ledelsesfagene. Den kunnskapen har jeg daglig bruk for i jobben, sier Oma.

Et råd til fremtidige studenter

For de som vurderer en karriere innen teologi og prestetjeneste, har Oma et klart råd: Bruk studietiden godt og våg å utfordre deg selv.

– Jeg anbefaler å bruke de seks årene på profesjonsstudiet i teologi til å fordype deg i det som gir deg innsikt i både egen og andres livsforståelse. Men det er like viktig å gripe de mulighetene som finnes utenfor forelesningssalen, sier han.

Det er like viktig å gripe mulighetene som ligger utenfor forelesningssalen, mener Oma. Foto: privat

For Oma har slike erfaringer – fra julefeiring på oljeplattformer til praksis som menighetsprest – vært avgjørende for å finne sin plass i yrket.

– Hvis du ønsker å jobbe som prest og samtalepartner for mennesker i krise, finnes det mange spennende muligheter innenfor helsevesenet, kriminalomsorgen, Forsvaret eller Sjømannskirken. Ta sjansen, og bruk studietiden til å bygge erfaringer som gjør deg tryggere i rollen som prest, oppfordrer han.

Vil du gjøre som Leif?

Profesjonsstudium teologi Prest ved talerstolen

Profesjonsstudium teologi

  • Varighet: 6 år
  • 360 studiepoeng
  • Oppstart: Høst

Aktuelt