Bli prest med utdanning fra MF
Hva vil det si å jobbe som prest? Hvilke muligheter har du med en presteutdanning? På MF har vi flere studier for deg som vil bli prest.
Har du spørsmål?
Tonje Langås
Hva gjør en prest?
En prests hverdag er en blanding av faglig teologisk arbeid og møter med mennesker. Prester formidler evangeliet og bibeltekster, ofte gjennom gudstjenester og kirkelige ritualer som dåp, konfirmasjon, vielser og gravferder. Men som prest vil du også møte mennesker i ulike livssituasjoner. Noen er i sorg, andre er fulle av glede og spenning. Som prest skal du møte mennesker der de er i livet sitt. Du må kunne vise omsorg, lytte og skape tillit.
Ingen dager er like for prester.
Å bli en god prest
Det er mange måter å være en god prest på. På MF støper vi ikke prester i én form. Hos oss får du hjelp til å være prest som den du er. Våre studenter og lærere kommer fra ulike bakgrunner og har praktisert troen på ulike måter. Du vil garantert møte noen som ikke mener det samme som deg selv – akkurat som i kirken.
På MF får du kompetansen og ferdighetene du trenger for å møte en mangfoldig jobbhverdag som prest. Det du mangler, får du her. På MF brenner vi for å gjøre morgendagens prester i stand til å formidle kirkens levende tro – i en åpen, bekjennende, diakonal og misjonerende kirke.
Jobbmuligheter
De fleste som utdanner seg til prest får jobb i Den norske kirke. Du kan også jobbe i andre kirker og menigheter.
Men ikke alle prester har en menighet som sin arbeidsplass. Man kan også jobbe ved sykehus og studiesteder, i forsvaret, fengsel eller frivillige organisasjoner. Prester kan også jobbe utenlands, som misjonsprest eller som sjømannsprest.
Her kan du lese mer om Inge Ålgård som ble politiprest.
Fagområder i teologien
Profesjonsstudiet i teologi er et av de eldste studiene i høyere utdanning. Det er også et av de bredeste. Her går teori og praksis tett sammen.
Tradisjonelt er det vanlig å dele teologifaget i fire (fem) underdisipliner: Bibelfag (Det gamle og nye testamente), Kirkehistorie og teologihistorie, Systematisk teologi og Praktisk teologi. Det er også innslag fra andre fag i humaniora og samfunnsfag.
Her kan du lese mer om de ulike fagfeltene som studiet tar for seg.
MF har det største og bredeste teologiske fagmiljøet i Norge. Her vil du møte og lære av noen av landets fremste forskere innen teologi.
Utdanning og kompetansekrav for prester
For å ordineres til prest i Den norske kirke må du ha en cand.theol-grad. Det får du ved å ta Profesjonsstudiet i teologi, og dette er den vanligste veien til prestetjeneste. I tillegg finnes det noen alternative studier ved MF som også fører fram til ordinasjon:
• Hvis du begynner med Årsstudium i teologi kan du få innpassing på profesjonsstudiet i teologi etter ett eller tre år.
• Erfaringsbasert master prest er for deg som har fylt 35 år og har relevant yrkeserfaring.
Utdanningsmuligheter på MF
Profesjonsstudiet i teologi (cand.theol)
Profesjonsstudiet i teologi er et 6-årig studie. Her får du masse praksis underveis i utdannelsen, og får øve deg på å være prest i mange ulike sammenhenger.
Årsstudium i teologi
Hvis du synes det er skummelt å søke på et 6-årig studium, kan du begynne med et årsstudium i teologi. Dette kan godkjennes som første året på profesjonsstudiet i teologi.
Erfaringsbasert master: Prest
Dette er et samlingsbasert heltids- og deltidsstudium. For å få opptak på denne erfaringsbaserte masteren må du ha fylt 35 år og ha relevant yrkeserfaring.