Hvordan kan en plakat gi deg ny innsikt i både historien – og deg selv? På lektorprogrammet ved MF får du bruke kreative metoder som gir både faglig dybde, personlig engasjement og nyttige verktøy du kan ta med deg inn i læreryrket.

På MF får lektorstudentene mer enn bare forelesninger og pensum. De får prøve ut praktiske, kreative og digitale metoder som de senere kan bruke i klasserommet selv.

Merethe

Skårås, Merethe

Førsteamanuensis

Lære gjennom å skape

– Vi jobber bevisst med å inkludere arbeidsformer som podkast, blogg, plakat, video og drama. Det gir studentene våre trening i å bruke teori i praksis – på måter som både engasjerer og utfordrer, sier Merethe Skårås, førsteamanuensis og programleder for lektorprogrammet.

Undervisningsopplegget er utarbeidet gjennom prosjektet Forumteater og læringsstøttende vegger for inkludering og anerkjennelse ved Dembra av Merethe Skårås, sammen med Trine Anker og Claudia Lenz, professorer ved MF.

Disse undervisningsformene brukes også i flere av MFs andre studieprogrammer.

– Studentene får erfaring med å produsere egne digitale læringsressurser, noe som styrker deres profesjonsrettede digitale kompetanse. Og de får kjenne på hvordan det er å lære gjennom å skape, sier Skårås.

Plakat som personlig og faglig uttrykk

Arbeidsformen skaper dybdelæring, fordi studentene kobler faglig teori med egne følelser, erfaringer og refleksjoner

Merethe Skårås

I emnet Globalisering og historie får studentene i oppgave å lage en plakat som formidler historie – med seg selv og egne perspektiver som utgangspunkt.

– Vi ser at denne arbeidsformen skaper dybdelæring, fordi studentene kobler faglig teori med egne følelser, erfaringer og refleksjoner. Det gir en helt annen type innsikt, forteller Skårås.

Oppgaven gjennomføres i samarbeid med Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen (KKS), som veileder studentene i bruk av estetiske virkemidler. Hver student velger selv tema, bruker egne bilder og knytter det til fagteori. Mange velger å jobbe med oppgaven hjemme – for eksempel på et sted med personlig betydning.

– For lektorstudentene våre er dette fine metoder å ta med inn i egen undervisning når de går ut i læreryrket, men vi har også flere studenter fra andre studieprogrammer som kan komme til å benytte seg av disse ferdighetene i fremtidig yrkesutøvelse, bemerker Skårås.

Frida Skjelbakken er en av studentene i Freds- og konfliktstudier som tar emnet og har laget plakat om et historisk tema knyttet til egen familie.

– Jeg har blitt kjent med nye sider av vår historie som jeg ikke visste om. Å kunne få presentere dette på en annen måte enn tekst har vært veldig gøy og lærerikt, samtidig som det har vært sterkt, sier hun.

Man kunne se på presentasjonene at alle var veldig stolt av det de hadde laget.

Frida Skjelbakken

Trygghet, fellesskap og stolthet

Et viktig element i opplegget er at alle studentene besøker hverandres plakater og stiller forberedte spørsmål. Det sikrer at alle blir sett, hørt – og får mulighet til å bli kjent med nye perspektiver og mennesker.

– Vi fikk snakke med alle vi tar emnet med, og ble bedre kjent på tvers av studieretninger. Det var veldig fint, sier Skjelbakken.

Student Frida Skjelbakken (nummer 2 fra venstre) presenterte stolt sin egen familiehistorie til en medstudent.

Skårås mener dette er noe av det som gjør plakatmetoden så verdifull:

– Studentene får frihet til å formidle noe de brenner for, på en måte som passer dem. Samtidig legger vi til rette for trygghet og mestring. Mange forteller at de opplever stolthet over det de har laget – og at de sitter igjen med dypere forståelse både faglig og personlig.

Det kan Skjelbakken bekrefte:

– Jeg syns alle hadde gjort en god jobb. Man kunne se på presentasjonene at alle var veldig stolt av det de hadde laget.


Vil du bli lektor?

På MF vitenskapelig høyskole får du en utdanning som kombinerer faglig fordypning med engasjerende undervisningsformer – og tett oppfølging i et trygt og inspirerende læringsmiljø.

Lektorprogram i KRLE / religion og etikk og samfunnsfag Lærer foran tavle i klasserom

Lektorprogram i KRLE / religion og etikk og samfunnsfag

  • Varighet: 5 år
  • 300 studiepoeng
  • Oppstart: Høst