Som sjømannsprest får Ellen Marie Skillingstad reist og opplevd verden samtidig som hun er tilstede for nordmenn i utlandet.

– Der det er nordmenn, der skal Sjømannskirken være, sier Ellen Marie Skillingstad, sjømannsprest i London.

Som sjømannsprest er hun prest for alle nordmenn i Storbritannia. Det innebærer alt fra seremonier som bryllup, begravelser og konfirmasjoner - til hjemmebesøk, sykebesøk, fengselsbesøk og å treffe studenter. Det er også 17. mai-feiringer, trosopplæring og krisehåndtering, og kontakt med norske bedrifter og bedrifter med norske ansatte.

– Jeg liker veldig godt måten vi er kirke på. Vi er både et kulturelt sted og et sosialt møtepunkt. Jeg får være med på så mye forskjellig. Det er hele spennet fra en prat over en kaffekopp til gallamiddager, og møter med nybakte foreldre til begravelser og minnesamvær. Sjømannskirken er en medvandrer i menneskers liv.

Fra biologi til prest

Ellen Maries store drøm som tenåring var å bli professor i biologi. Derfor begynte hun først å studere på UiO, men måtte avbryte. Det var da moren hennes tipset om å sjekke ut MF.

– Og tenk! Bare et steinkast unna biologibygget på Blindern skulle jeg studere i syv år og bli fornøyd med valget!

Hun begynte først å studere kristendom, og tok deretter et år som ettåring i Sjømannskirken for å se om hun kunne tenke seg å jobbe i kirken. Etterpå begynte hun på en bachelor i ungdom, kultur og trosopplæring (UKT).

– Jeg var ikke helt trygg på at det var prest jeg ville bli, for det har jeg gått noen runder på. Så jeg var nysgjerrig på om det fantes alternativer til prest. UKT var en veldig fin måte å finne ut av det på. Det var et spennende studium.

Innebandy og diskusjoner

– Det sosiale på MF var viktig for meg. Gode medstudenter og dyktige lærere. Den ukentlige innebandyen med studenter og lærere i gymsalen et høydepunkt. Det var kjempegøy!

I tillegg trekker hun også fram godt fagmiljø og læringsmiljø.

– På MF kunne vi snakke om ulike temaer og lytte til andres meninger. Det var et godt klima for å dele meninger og synspunkter – og diskutere. Det var rom for ulike stemmer og ulike meninger. Det blir det et veldig godt læringsmiljø av.

Mange av medstudentene har hun holdt kontakten med etter studiene.

– For meg har det vært viktig å vedlikeholde kontakten. Det har vært en viktig investering. Jeg har noen å reflektere videre med, vi har felles referanserammer, og kan diskutere prekener.

En smak av professorlivet

Etter UKT fortsatte hun på profesjonsstudiet i teologi.

– Nå i ettertid er det særlig det jeg lærte på UKT jeg vil trekke fram. Og undervisningen i sjelesorg og i ledelse, og ikke minst praksisperiodene. Det er vel variasjonen i innholdet i fagene jeg har fått nytte av.

I tillegg nevner hun den faglige fordypningen hun fikk gjøre da hun skrev masteravhandlingen.

– Det var SÅ gøy! Jeg fikk fordype meg i et par vers i Jobs bok. Det var på mange måter en liten smakebit på å være professor som jeg hadde drømt om når jeg var yngre. Det var fantastisk og jeg opplevde mestring.

Utforske verden som prest

Etter studietiden jobbet hun noen år som prest i Den norske kirke i Hønefoss og på Mortensrud- og Holmlia kirker i Oslo. Den største forskjellen til jobben hun har i dag som sjømannsprest, mener hun er den store variasjonen i arbeidsoppgavene – og muligheten til å reise.

– Det fine med Sjømannskirken er at det åpner for å gjøre tjeneste samtidig med at man kan utforske. Jeg har en stor eventyrlyst og utferdstrang og her får jeg reise og oppleve verden som en del av jobben. Det liker jeg veldig godt!

Sjømannskirken er også et naturlig valg for mange som ønsker å gifte seg i utlandet.

– Bryllup er noe av det kjekkeste jeg gjør, tror jeg. Men det er også spennende å treffe alle andre nordmenn og få et innblikk i hva som trekker dem til utlandet. Mange tar kontakt med Sjømannskirken når de er på reise. Jeg har så stor respekt for den jobben folk før meg har gjort for å gjøre Sjømannskirken det den er i dag - et naturlig samlingspunkt for nordmenn i utlandet.

Det merkes særlig godt til høytider og 17. mai. Da samles tusenvis av nordmenn i Sjømannskirken i London.

– Folk drikker mye mer solo og spiser mer pøler enn de gjør hjemme, sier Ellen Marie og ler.

Mange muligheter

Ellen Marie håper mange andre kan tenke seg en jobb i Sjømannskirken.

– Det er mange muligheter hos oss, og stor variasjon i stillinger også innad i Sjømannskirken. Så følg med på utlysningene og søk. Får du ikke napp med en gang – prøv igjen!

Hun oppfordrer de som søker om å tenke gjennom hva man forventer av et utenlandsopphold, og hva som kan forventes av en selv i jobben.

– Klikk deg inn på Sjømannskirkens nettsider eller følg oss på sosiale medier og les om ledige stillinger og arbeidet vi gjør. Velkommen som min kollega!

Vil du gjøre som Ellen Marie?

Aktuelt