- Emnekode: TEOL5110
- Studiepoeng: 10
- Semester: Høst
- Språk: Norsk
Studieprogramtilhørighet:
Jesajaboken og gammeltestamentlig teologi TEOL5110
Emnet består av to delemner.
DELEMNE A: JESAJABOKEN OG DENS VIDERE BRUK (5 STP)
Jesajaboken er av stor betydning i både jødedom og kristendom. Boken reflekterer teologi fra flere ulike perioder i Israels historie og gir et godt innblikk i hvordan profetenes forkynnelse var knyttet til den aktuelle historiske situasjonen profetene levde og forkynte i. Den utgjør et godt eksempel på profetisme som fenomen i den gamle Midtøsten. Dette delemnet gir en fordypning i utvalgte tekster fra Jesaja-boken, som analyseres på grunnlag av hebraisk tekst. Tekstene plasseres i sin historiske og litterære kontekst, med vekt på teologiske forestillinger. Det fokuseres også på de ulike litterære sjangere vi finner i Jesajaboken, med en blanding av fortelling og poesi. Ved å se på ulike måter å lese disse tekstene på, legges det vekt på metodiske og hermeneutiske problemstillinger. Sentrale spørsmål dreier seg om forholdet mellom tekst og historie, og tekst og resepsjon.
DELEMNE B: GAMMELTESTAMENTLIG TEOLOGI (5 STP)
Deleemnets mål er å beskrive og reflektere kritisk over teologisk innhold og teologiske hovedtendenser i de ulike delene av Den hebraiske bibelen/Det gamle testamentet (HB/GT) fra et religionshistorisk perspektiv. Tekster i HB/GT tegner et sammensatt bilde av Jahve, preget av de ulike miljøene dets tekster har oppstått i. Delemnet innbefatter arbeid med ulike teologiske temaer, som bl.a. hellighet, hellig rom, hellig tid, renhet og ofring.
Forkunnskaper: TEOL1010, TEOL1013,TEOL1110 og TEOL2120 eller tilsvarende.
Arbeidsform og organisering
Undervisningsform er forelesninger. Det åpnes for at studentene kan gi et kort, forberedt muntlig fremlegg over et faglig tema i forelesningene.
Emnet er et kjerneemne i studieprogrammet Profesjonsstudiet i teologi.
Om studiet
Studiekrav
For å få avsluttende vurdering må studenten:
- Levere og få godkjent et utkast til individuell skriftlig oppgave (minimum 1500 ord) med utgangspunkt i emnets litteratur. Tema avtales med faglærer. Utkastet skal ha en innledning som beskriver problemstilling, materiale, fremgangsmåte og disposisjon. Utkastet skal dessuten vise at studenten har arbeidet med relevant litteratur og vise at studenten har arbeidet på grunnlag av GTs hebraiske tekst. Studenten vil få skriftlig eller muntlig tilbakemelding på det innleverte utkastet. Dersom tilbakemelding gis muntlig, er det obligatorisk å møte til avtalt veiledning.
- Delta i evaluering av emnet dersom det skal dybdeevalueres i det aktuelle semesteret.
- Studenter som ikke oppfyller studiekravene, kan ikke gå opp til eksamen i emnet. For ikke å bruke et eksamensforsøk, må studenten aktivt trekke sin vurderingsmelding til emnet innen trekkfristen 1. november.
Avsluttende vurdering/eksamen
Emnet TEOL5110 har individuell skriftlig oppgave (2800-4000 ord) og muntlig eksamen (30 minutter) som eksamensform. Den muntlige eksamenen er en selvstendig prøve, og det kan gis oppgaver fra hele pensum. For å få avsluttende vurdering, må studenten innen fastsatte frister ha oppfylt studiekravene. Karakteren (A-F) settes på grunnlag av oppgaven (50%) og muntlig prøve (50%).
Tillatte hjelpemidler ved muntlig eksamen: Liste A2. Lenke til oversikt over hjelpemiddellistene: https://www2.mf.no/dokumenter/studier/eksamen/hjelpemidler_eksamen.pdf
Eksamensdatoer
- Eksamensdato:
- 19. november 2024
- Trekkfrist:
- 1. november 2024
Muntlig dag 1 - Ordinær eksamen
- Innleveringsdato:
- 10. desember 2024
- Innleveringsfrist:
- 12:00
- Trekkfrist:
- 1. november 2024
- Kunngjøringsdato:
- 3. januar 2025
Individuell skriftlig oppgave - Ordinær eksamen
- Eksamensdato:
- 15. januar 2025
- Trekkfrist:
- 5. januar 2025
Muntlig dag 1 - Ny/utsatt eksamen NB! Egne tilgangsregler
- Innleveringsdato:
- 20. januar 2025
- Innleveringsfrist:
- 12:00
- Trekkfrist:
- 5. januar 2025
- Kunngjøringsdato:
- 3. februar 2025
Individuell skriftlig oppgave - Ny/utsatt eksamen NB! Egne tilgangsregler
Læringsutbytte
Delemne A: Jesajaboken og dens videre bruk
KUNNSKAP
Studenten har:
- inngående kunnskap om Jesajabokens tilblivelse, form, innhold og utvalgt tematikk
- kunnskap om ulik bruk av Jesajaboken innenfor jødiske og kristne tradisjoner
- kunnskap om profetisme og profeter i Israel og det gamle Midtøsten for øvrig i det andre og det første førkristne årtusen
FERDIGHETER
Studenten kan:
- eksegere følgende tekster på grunnlag av den hebraiske teksten (BHS): Jes 1,1-20; 5,1-7; 6,1-13; 25,6-9; 40,1-11; 44,6-11; 49,1-6.14-16; 56,1-8; 65,17-25
Delemne B: Gammeltestamentlig teologi
KUNNSKAP
Studenten har:
- inngående kunnskap om de mange og ulike fremstillingene av og talemåtene om Jahve i HB/GT og epigrafiske kilder
- inngående kunnskap om sentrale teologiske emner og tradisjoner i HB/GT
- god kunnskap om forskningshistorien til gammeltestamentlig teologi som akademisk disiplin
- god kunnskap om ulike tilnærminger til gammeltestamentlig teologi i nyere forskning både i kristen og jødisk akademisk fagsamtale
- god kunnskap om nyere debatt omkring kjønnet språkbruk og kjønnede gudsbilder i HB/GT
FERDIGHETER
Studenten kan:
- drøfte metodiske grunnspørsmål vedrørende forholdet mellom epigrafiske kilder og HB/GT
- drøfte forholdet mellom ulike teologier i HB/GT
- drøfte hermeneutiske grunnspørsmål vedrørende forholdet mellom HB/GT og NT, herunder spørsmål knyttet til hvordan jødiske grupper i antikken, blant annet de første kristne, brukte og fortolket HB/GT
Overlappende emner
Deler av TEOL5110 Det gamle testamentets profetlitteratur og gammeltestamentlig teologi overlapper med GT501 Det gamle testamente 1, BIB501 Bibelfag og TEOL2110 Innføring i arbeidet med Det gamle testamente og profetlitteratur utgave 2008V-2016V (merk at lenken viser den nåværende emnebeskrivelsen). En slik faglig overlapping medfører at
- Studenter som har GT501 fra før, vil få 5 poeng uttelling for TEOL5110 på karakterutskriften eller vitnemålet.
- Studenter som har BIB501 fra før, vil få 7 poeng uttelling for TEOL5110 på karakterutskriften eller vitnemålet.
- Studenter som har TEOL2110 utgave 2008V-2016V fra før, vil få 5 poeng uttelling for TEOL5110 på karakterutskriften eller vitnemålet.
Litteraturliste
Her finner du lenke til litteraturlisten for emnet.
Deler av litteraturen er tilgjengelig digitalt, annet finnes kun i papirutgaver. Deler av litteraturen kan være tilgjengelig i kompendier som du finner via emnerommet i Canvas.
Du får automatisk tilgang til litteratur som er tilgjengelig digitalt når du sitter på MF.
Ellers får du tilgang ved å logge deg inn på Oria eller bruke "Ekstern tilgang" i bibliotekets databaseliste.
Vedrørende Nasjonalbibliotekets e-bøker:
Pensumlitteratur er ikke tilgjengelig som e-bøker fra Nasjonalbiblioteket!
Når det gjelder annen litteratur er det ofte begrenset tilgang, men studenter kan søke om tilgang ved å komme til MFs bibliotek. Tilgang gis for 8 timer.
Dersom du ikke kan komme til MF, skal det være mulig å søke i sitt lokale folkebibliotek.
Merk at lenken til litteraturlisten trenger noe tid for å oppdateres. Vennligst dobbeltsjekk at du har kommet inn på riktig semester.