Menighet i bevegelse
Hvordan være folkekirke med rom for utvikling og initiativ? Hvordan bidra til fornyende og kreative prosesser i menighet og arbeidsfellesskap? Dette emnet tilbys desentralisert etter avtale med lokale kursarrangører.
Kurset retter seg mot prester, kirkeverger, daglige ledere, diakoner, kateketer, menighetsrådsmedlemmer og andre medarbeidere som vil tenke sammen om kirkens vei inn i fremtiden.
Generelt om emnet
Emnet tar utgangspunkt i nyere nordisk forskning på menighetsutvikling og vil gi innblikk i forhold som kan innvirke på menighetens egenart og utvikling i sin unike kontekst. Det vil introdusere teoretiske og praktiske perspektiver på følgende områder:
- Tendenser i samtiden som angår religiøs orientering, frivillighet, tilhørighet og engasjement
- Teologiske perspektiver på det å være i bevegelse som fellesskap og enkeltpersoner
- Kulturutvikling som vei til menighetsutvikling
- Emosjonelle reaksjoner som kan oppstå med forandringer i menighetens liv
- Fysiske rammer og deres betydning for måten vi er eller kan være menighet på
Det blir rom for å reflektere over:
- Hvordan erfaringer, organisering, kultur og menighetsforståelse innvirker på hverandre
- Situasjoner i menighetens liv hvor det oppstår engasjement og resonans
Emnet vil gi redskaper til å fremme engasjement og samspill i stab og menighetsråd. Det vil gi innføring i metoder som vil fremme lydhørhet, involvering og nye tilnærminger til frivillighet. Det vil presentere metoder for samskaping med andre aktører i lokalsamfunnet.
Emnet gir 5 studiepoeng på bachelornivå. Kan også inngå som en del av Erfaringsbasert master i praktisk teologi.
Arbeidsform og organisering
Kurset arrangeres desentralisert i samarbeid mellom en lokal kursarrangør, for eksempel kirkeverge, prost, kontaktperson i bispedømme eller liknende, etter avtale med MF KOM. Se mer informasjon under Søknadsprosess.
Emnet går over ett semester våren 2025.
Det blir holdt to samlinger á henholdsvis to og én dager etter nærmere avtale mellom MF og lokal kursarrangør. I tillegg inngår tre nettleksjoner á ca. to timer i løpet av våren.
Undervisningsformer vil være forelesninger, samtaler og erfaringsdeling, litteraturstudium, gruppearbeid med case og skriftlige arbeid.
Det kreves at studentene forbereder seg til kurssamlinger gjennom lesning av oppsatt litteratur og utarbeidelse av skriftlige case som vil danne grunnlag for felles refleksjon i grupper under kurssamlingene.
Pris og søknadsprosess
Kursavgift er 4190 per deltaker, inklusive SiO-avgift. Avgiften dekker MFs faglige og administrative tilrettelegging, mens lokal kursarrangør dekker/skaffer til veie:
- Egnede forsamlings-/undervisningslokaler
- Bespisning for deltakere og undervisere i løpet av kursdagene
- Utgifter til reise og overnatting for MFs undervisere (maksimum to undervisere til hver samling).
Ansatte i kirkelige fellesråd kan undersøke om det er mulig å søke støtte gjennom OU-ordningen i KA-sektoren til dette tiltaket.
Lokale arrangører sender først en henvendelse til inge.westly@mf.no innen 20. september for å informere om planer og forventet antall deltakere fra eget område.
Det vil være begrensninger på antall steder MF kan gjennomføre kurset, et prinsipp om «første til mølla» med forpliktende påmeldinger vil gjelde. Det forutsettes et minste antall på 10-12 deltakere på hvert sted. Ta kontakt gjerne med MF for tilrettelegging administrativt, økonomiske og prismessig dersom dere planlegger å samle en gruppe på mer enn 15 deltakere.
Etter at det er inngått intensjonsavtale mellom MF KOM og lokal arrangør, søker hver enkelt av de potensielle kursdeltakerne opptak til MF innen 30.november. Opptakskrav er generell studiekompetanse.
Kursledelse og medvirkende
Dorte Kappelgaard er emneansvarlig, førsteamanuensis og faglig leder ved MF KOM. Hun har mangeårig erfaring fra menighetsutvikling i Danmark og Norge og PhD fra København universitet om menighetsutvikling.
Knut Tveitereid er førsteamanuensis og praktikumsleder på MF. Han har bakgrunn og kompetanse blant annet innen kirkeforståelse og kirkeutvikling, ledertrening og ungdom.
Inge Westly er universitetslektor og leder ved MF KOM. Han har kompetanse innen blant annet kirkeforståelse, kirkelig organisering og utvikling.