Professor Atle O. Søvik har skrevet boka De store spørsmålene, og inviterer med det leseren til å ta stilling til en rekke eksistensielle, filosofiske spørsmål.

– Jeg har undervist ex.phil i 20 år, og erfart at det er noen diskusjoner som pleier å skape ekstra stort engasjement. Det er for eksempel om verden bare er fysisk, om mennesker har fri vilje, om Gud eksisterer, om vi kan vite noe sikkert, osv. Men det står ikke så mye oppdatert om disse diskusjonene i pensum. Derfor fikk jeg lyst til å skrive en bok om det, forteller Atle Ottesen Søvik, professor i systematisk teologi.

Grunnleggende spørsmål og debatter

Boka De store spørsmålene er en innføring i de fire store temaene i filosofihistorien: metafysikk (læren om hva som finnes), antropologi (læren om mennesket), epistemologi (læren om hva vi kan vite) og etikk (læren om hva vi bør gjøre).

Boka handler ikke først og fremst om sentrale personer og posisjoner i filosofien, men heller om grunnleggende spørsmål og debatter – og hvordan disse er aktuelle også i dag. Selv om Søvik i utgangpunktet skrev den med tanke på ex.phil-studenter, kan også andre interesserte ha glede av den.

– Den er skrevet som en introduksjonsbok hvem som helst kan lese. Den fokuserer på spørsmålene, og presenterer de viktigste svaralternativene med dagsaktuelle argumenter for og mot. Det er altså lite navn og årstall, men masse argumenter å tenke på for å kunne komme videre i hva man selv mener om disse spørsmålene, sier Søvik.

Spørsmål med stor betydning

Den som leser boka kan dermed forvente å bli utfordret til å ta stilling til hvilken side som har de beste argumentene i flere store filosofiske spørsmål.

– Den heter De store spørsmålene fordi den tar opp eksistensielle spørsmål med stor betydning for hva du mener om alt annet her i livet. Om alt bare er fysisk, om vi har fri vilje, om vi kan vite noe sikkert osv. påvirker hva du ellers tenker om rett og galt, viktig og uviktig, om menneskers verdi og livets mening, for å nevne noe.

Vil du studere de store spørsmålene?

Er du interessert i de store spørsmålene kan du også ta Søviks emne med samme tittel. Emnet tilbys som nettstudium på 10 studiepoeng:

Aktuelt