
FRIPRO-midler til Mina Monier
Publisert: 9. april 2025
Seniorforsker Mina Monier mottar midler fra Forskningsrådet i kategorien Forskerprosjekt for tidlig karriere. Midlene tildeles prosjektet Unconventional Gospels (UnGos): A Computer–Assisted Analysis of Complex Harmonic Traditions in Newly Discovered Manuscripts. Prosjektet er ett av 23 prosjekter som totalt får 216 millioner kroner til banebrytende forskning.

Orientalismens rolle i Koranens historie
Publisert: 4. april 2025
Vet du hvordan den første direkte engelske oversettelsen av Koranen ble til? Den er et fascinerende resultat av et kappløp mellom den protestantiske og katolske kirke. Zeshan Ullah Qureshi utforsker hvordan skarp polemikk, imponerende filologi og kristen rivalisering har preget både Europas møte med Koranen og formet europeisk tankegang.

Hva skjer når sinne blir til handling?
Publisert: 3. mars 2025
Marion Grau, professor i systematisk teologi ved MF vitenskapelig høyskole, har nylig kommet tilbake fra et semester ved Princeton. Der hadde hun et fellowship ved Center for Theological Inquiry, hvor hun fordypet seg i klimapsykologi og særlig følelser som kommer til uttrykk blant klimaaktivister.

Tre MF-forskere vant utdanningspris
Publisert: 26. februar 2025
Forskergruppen «Forskning og undervisning om kontroversielle tema» har vunnet Spurveugleprisen ved Universitetet i Bergen. Prisen tildeles initiativer som bidrar til å styrke faglig og pedagogisk kvalitet i høyere utdanning.

MF graver ut verdens eldste klostre
Publisert: 16. desember 2024
MF-professor Victor Ghica leder det prestisjefylte DEChriM-prosjektet. Gjennom banebrytende arkeologiske funn i ørkenen graver forskerne dypt ned i kristningen av Egypt.

«This is my story, this is my song»
Publisert: 10. oktober 2024
"Dette er refrenget på salmen som på norsk heter Salige visshet. Den har jeg sterke minner fra," skriver Hilde Marie Ø. Movafagh i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.

Usynlig
Publisert: 10. oktober 2024
Tema for verdensdagen for psykisk helse i år er å snakke mer sammen. Men kanskje er det like viktig å lytte, og å se. Lytte også til det som er taust, se det som er usynlig, skriver Carl Petter Opsahl.

Vi trenger å snakke mer sammen
Publisert: 9. oktober 2024
Overfladiske interaksjoner, som en rask tekstmelding eller en emoji, kan aldri erstatte en ærlig ansikt-til-ansikt-samtale. Det er i de dype samtalene vi knytter ekte bånd og finner støtte til å håndtere livets utfordringer, skriver Gry Stålsett.

«God’s Ghostwriters»: Hvordan bibeltekster ble samskrevet med kristne slaver
Publisert: 11. september 2024
«God’s Ghostwriters»: Hvordan bibeltekster ble samskrevet med kristne slaver.

Et etisk blikk på innvandring
Publisert: 21. mai 2024
Asle Eikrem diskuterer etiske utfordringer ved innvandring, og om hvordan vi kan sikre rettferdighet for flest mulig mennesker, uten at det går på bekostning av samfunnets evne til å behandle mennesker rettferdig.