Marc Chagalls bibelske og religiøse motiver
Gjennom mer enn to tiår har Reidar Hvalvik holdt kurs på MF under overskriftene «Religion og estetikk» og «Kristendom og billedkunst», med fokus på bilder knyttet til evangelienes Jesus-fortelling og motiver fra Det gamle testamente brukt i kirkelig kunst. Et av kurstilbudene var om den italienske maleren Caravaggio. Nå er turen kommet til den jødiske kunstneren Marc Chagall og hans bibelske og religiøse motiver.
Søknadsfrist
15. desember 2025
Kontakt

Nadia Sand
Marc Chagall (1887–1985), en av 1900-tallets store billedkunstnere, var født i Russland, men virket store deler av sitt liv i Frankrike. Han var oppvokst i en jødisk hasidisk familie, men var ingen praktiserende jøde. Likevel må mange av hans bilder kalles religiøse: de henter inspirasjon fra hans jødiske bakgrunn og fra Bibelen – inkludert Det nye testamentet.
Overraskende nok laget Chagall også en mengde fremstillinger av den korsfestede Jesus; der fremhevet han Jesus som jøde. Etter hvert ble Chagall særlig kjent for sine glassmalerier; de fleste av dem i kristne kirker.
Chagall står bak mengder av kunstverk med mange forskjellige motiver, men som tittelen på kurset signaliserer, vil dette kurset fokusere på et begrenset, men viktig utvalg av hans kunst: de bibelske og religiøse motivene. I tillegg vil det legges vekt på Chagalls kulturelle og religiøse bakgrunn.
Kort om kurset
Foreleser: Professor emeritus Reidar Hvalvik
Undervisningsform: forelesninger
Studiepoeng: 10 stp
Undervisning
Januar-mars 2026
Emnet undervises på kvelden, åtte torsdager kl.17.00-21.00
Søknad og opptak
Merk: Emnet er ikke åpent for søknad på dette tidspunktet!
Du søker om opptak gjennom Søknadsweb.
Velg Deltidsstudier, og deretter 1860 – Kristendom og billedkunst.
Etter opptak må du melde deg opp til emnet i Studentweb.
Er du allerede MF-student og ønsker å ta emnet som valgemne eller ekstra emne, melder du deg opp til emnet på vanlig måte i Studentweb.
Pris
Studieavgift er kr. 6000,-.
MF-studenter betaler kun sin vanlige semesteravgift for å ta emnet.

Professor emeritus Reidar Hvalvik var i nesten 40 år lærer i Det nye testamente ved MF. I tillegg til dette fagområdet forsket og underviste han også innenfor kunsthistorie, nærmere bestemt i skjæringsfeltet mellom billedkunst og teologi.
Han har publisert artikler om kunst i norsk middelalder og reformasjonstid, om Caravaggio og særlig om tidligkristen kunst i Roma. Det siste var temaet for en stor monografi som utkom våren 2025.