- Course code: RL2630
- Credits: 10
- Semester: Spring
- Language: Norwegian
Study program affiliation:
Christianity and Art - The Old testament RL2630
Emnet tar for seg gammeltestamentlige motiver som er brukt i billedkunsten gjennom tidene, slik de f.eks. har vært å finne på veggmalerier i Romas katakomber, i bokillustrasjoner i middelalderen og i masseproduserte billedbibler på 1800- og 1900-tallet. Det legges særlig vekt på de tekstene som har vært gjenstand for typologisk tolkning i kirkens historie og på andre gammeltestamentlige tekster som har vært fundamentale i europeisk kultur. Undervisningen vil i stor grad være knyttet til gjennomgang av konkrete billedeksempler. Emnet egner seg i liten grad til selvstudium.
Det anbefales at studenten har avlagt eksamen i RL1020 (eller tilsvarende) og RL2610, men det er ingen forutsetning for å ta dette emnet.
Undervisningen vil i stor grad være knyttet til gjennomgang av konkrete billedeksempler. Emnet egner seg i liten grad til selvstudium.
Våren 2025:Undervisning åtte torsdager kl. 17.00-21.00: 16., 23. og 30. januar; 6., 13 og 27. februar; 6. og 13. mars 2025 (med forbehold om endringer). Underviser er professor emeritus Reidar Hvalvik.
Søknad og opptak
Studieavgift er kr. 5790,-.Du søker om opptak gjennom Søknadsweb. Velg Deltidsstudier, og deretter 1860 - Kristendom og billedkunst. Etter opptak må du melde deg opp til emnet i Studentweb.Er du allerede MF-student og ønsker å ta emnet som valgemne eller ekstra emne, melder du deg opp til emnet på vanlig måte i Studentweb. Du betaler kun din vanlige studieavgift.
Study requirements
- delta i evaluering av emnet dersom det skal dybdeevalueres i det aktuelle semesteret.
Final assessment/Exam
Emnet RL2630 har en skriftlig skoleeksamen (4 timer) som vurderingsform. Karakteren (A-F) settes på grunnlag av eksamen.
Learning outcome
Kunnskap
Studenten har
- god kunnskap om sentrale fortellende tekster fra Det gamle testamente og hvordan de reflekteres i europeisk kunst og kultur, dvs. tekster om skapelse og syndefall, patriarkhistorien, utgangen fra Egypt, ørkenvandringen fram til Kanaan og utvalgte episoder fra Israels historie i dommertiden, kongetiden og eksilet
- kunnskap om sentrale tekster fra de profetiske og de poetiske bøkene og de gammeltestamentlige apokryfene og hvordan de reflekteres i europeisk kunst
- god kunnskap om bruken av motiver fra Det gamle testamente i Romas katakomber og på tidligkristne sarkofager- god kunnskap om hvordan Det gamle testamente tolkes i oldkirken og middelalderen- god kunnskap om typologisk bibeltolkning og hvordan den kommer til uttrykk i Biblia pauperumog i kirkekunst i middelalderen
- kunnskap om hvordan gammeltestamentlige motiver blir behandlet i billedbibler/bibel-illustrasjoner på 1800-tallet, med vekt på verkene til Julius Schnorr von Carolsfeld, Gustave Doré og James J. Tissot
Ferdigheter
Studenten kan
- gjøre rede for hvilke bibeltekster som reflekteres i konkrete bilder/kunstverk
- gjøre rede for hvordan ulike bilder/kunstverk er uttrykk for spesifikke tolkninger av bibeltekstene