- Course code: TEOL5412
- Credits: 15
- Semester: Spring
- Language: Norwegian
Study program affiliation:
Spirit, Incarnation and Salvation TEOL5412
Dette emnet tar for seg noen vesentlige dogmatiske tema, med vekt på aktuelle fagdebatter og deres relevans for kirkelig tjeneste. Emnet presenterer kritiske, hermeneutiske og konstruktive tilnærminger til det dogmatiske arbeidet, og sikter på å belyse kristne praksiser i dialog med samtiden, Bibelen, og kirkens bekjennelser og tradisjon. I emnet møter studentene problemstillinger og debatter knyttet til tre temaer i kristen teologi: Ånd, inkarnasjon og frelse.
Emnet gir studentene evne til å forvalte, kritisere og nytenke teologiske begreper og symboler i kirkelige og akademiske sammenhenger. Det tar opp aktuelle problemstillinger i kirke og samfunn, og samtidige fagdebatter som kommer til uttrykk i disse problemstillingene. Emnet gir også en innføring i lutherske bekjennelsesskrifter og deres relevans i det teologiske arbeidet og i kirkens liv.
Emnet legger til rette for aktiv refleksjon og kritisk arbeid med dogmatiske tema på høyere nivå, og gir studentene valgfrihet til fordypning. Emnet vil også inkludere tverrfaglige perspektiver fra kirkehistorie og bibelfag, samt berøre religionsfilosofiske og etiske temaer.
Emnet forutsetter en grunnleggende kunnskap om kristen dogmatikk.
Emnet omhandler tre tema:
Ånd
Den Hellige Ånd er en konstituerende del av det kristne gudsbildet, og knyttes til Guds kontinuerlige nærvær i skapelsen og i kirken. I kirken er Ånden blant annet til stede gjennom sakramentene og som en formidler av frelsen. Men Ånden er også et utgangspunkt for å reflektere omkring teologisk praksis, fordi læren om Ånden gir et teologisk blikk på troens fortolkning, oversettelse og kroppsliggjøring i vår tid. Emnet tar i den forbindelse opp aktuelle diskusjoner om forholdet mellom erfaringer, språk og tolkning i det teologiske arbeidet. Det vil gi en innføring i lutherske bekjennelsesskrifter, og drøfte hvilken rolle normative kilder (Skrift, bekjennelser og tradisjon) spiller i det dogmatiske arbeidet. Det vil også tematisere luthersk ekklesiologi og sakramentslære, samt forholdet mellom luthersk og økumenisk identitet.
Inkarnasjon
Inkarnasjonen er i sentrum av den kristne troens forståelse av Gud, av mennesket og av frelsen. Emnet tematiserer aktuelle problemstillinger knyttet til tre anliggender ved inkarnasjonen: Hvilken Gud er det som åpenbares i Jesus Kristus? Hvordan skal vi forstå Jesu menneskelighet og vår egen? Og hvordan kan inkarnasjonen belyse Guds forhold til mennesket og skapelsen? Emnet aktualiserer disse spørsmålene i møte med spørsmål om gudsbilder og kjønn. I forbindelse med dette temaet berører også emnet aktuelle problemstillinger knyttet til kolonialisme, økologi og funksjonsnedsettelse.
Frelse
Frelsen handler om klimakset i grunnfortellingen i kristen livstolkning: korset, oppstandelsen og det nye livet. Emnet tematiserer aktuelle debatter om offertanken i kristen tro, og dens relevans for å fortolke menneskelig lidelse og maktbruk. Det berører også ulike forståelser av frelsen, deriblant rettferdiggjørelse, helliggjørelse og forløsning. Til sist tematiseres også aktuelle problemstillinger om håp, fremtid og eskatologi.
ARBEIDSFORMER OG ORGANISERING
About the study
Study requirements
- Bestå minst 60% av oppgavene på Canvas.
- Godkjent utkast til semesteroppgave.
- Være til stede på minst 75% av den fysiske undervisningen.
- Være tilknyttet lokal menighet og kollegafellesskap.
Studenter som ikke oppfyller studiekravene, kan ikke gå opp til eksamen i emnet. For ikke å bruke et eksamensforsøk må studenten aktivt trekke sin vurderingsmelding til emnet innen trekkfristen 1. mai.
Final assessment/Exam
Emnet har individuell skriftlig oppgave (3500-4500 ord) og muntlig prøve som eksamensform. Individuell skriftlig oppgave er over selvvalgt tema, mens muntlig prøve tar utgangspunkt i hele pensum. Karakteren (A-F) settes på grunnlag av oppgave (50 %) og muntlig (50 %).
For å få avsluttende vurdering må studenten innen fastsatte frister ha oppfylt studiekravene.
Exam dates
- Submission date:
- 16. May 2025
- Submission deadline:
- 12:00
- Final deadline to withdraw from examination:
- 1. May 2025
- Release date for results:
- 6. June 2025
- Ordinary exam
- Exam date:
- 3. June 2025
- Final deadline to withdraw from examination:
- 1. May 2025
- Ordinary exam
- Exam date:
- 4. June 2025
- Final deadline to withdraw from examination:
- 1. May 2025
- Ordinary exam
Learning outcome
KUNNSKAP
Studenten har:
- Inngående kunnskap om sentrale emner i kristen dogmatikk, med vekt på Den hellige ånd, inkarnasjon og frelse.
- God kunnskap om dogmatikk som et kritisk, hermeneutisk og konstruktivt fag.
- God kunnskap om språkfilosofiske og maktkritiske perspektiver på kristen tro og praksis.
- God kunnskap om de lutherske bekjennelsesskrifter og ekklesiologi.
- God kunnskap om teologiens rolle i kirkens liv.
- God kunnskap om aktuelle teologiske problemstillinger knyttet til kjønn, økologi og menneskesyn.
- Kunnskap om noen kirkehistoriske tema med relevans for den teologiske refleksjonen.
FERDIGHETER
Studenten kan:
- drøfte sentrale problemstillinger i kristen dogmatikk.
- drøfte problemstillinger knyttet til tolkning, kritikk og konstruksjon i det teologiske arbeidet.
- identifisere teologiske problemstillinger knyttet til kirkelig praksis og drøfte disse i lys av fagteologiske perspektiver.
- drøfte selvstendig en problemstilling i en faglig oppgave, basert på relevante kilder som det refereres til faglige kilder på en god og redelig måte.
- aktualisere tverrfaglige perspektiver i det teologiske arbeidet, inkludert kirkehistoriske og bibelfaglige perspektiver.
Reading list
Here you can find the reading list for this course.
Part of the literature will be available digitally, while other parts might only be available in paper format. Some of the literature will be available as compendiums, which you can find via the course room in Canvas.
You will automatically get access to literature that is available digitally when you are sitting at MF, otherwise you can get access by using Oria or by using "External access" in the library's list of databases.
Note that it will take some time before link to the reading list is updated. Please make sure that you are looking at the correct semester's reading list.