- Course code: TEOL5710
- Credits: 10
- Semester: Spring
- Language: Norwegian
Study program affiliation:
Between Text and Sermon: Theology, Hermeneutics and Rhetoric theological perspectives on preaching TEOL5710
Forkynnelse utgjør en sentral del av prestetjenesten, ikke minst i protestantisk og luthersk tradisjon. Arbeidet med prekener, og andre former for forkynnelse og muntlig kommunikasjon, er et prisme for hermeneutiske, retoriske og teologiske problemstillinger.
Prestens arbeid med forkynnelse er innvevd i et mangfold av pastorale gjøremål, og omgangen med tekster, kontekst og utforming vil ofte ha preg av å være taus kunnskap opparbeidet gjennom lang øvelse. Samtidig er det viktig at en prest og teolog utvikler et språk for denne fagligheten, ikke minst for å kunne være i utvikling som fagperson og å bidra i veiledning med kolleger.
Emnet gir en unik mulighet til å arbeide tverrfaglig med de prosessene som finner sted «mellom tekst og preken». Utvikling av egne, og analyse av andres, prekener, kombineres med undervisning og felles refleksjon om det komplekse samspillet mellom bibeltekstene, egne forutsetninger, aktuell kontekst, tilhørernes situasjon, kirkeåret, den retoriske utforming osv.
Studieprogramtilhørlighet
Emnet er et kjerneemne i studieprogrammet Profesjonsstudiet i teologi.
Forkunnskaper: For å melde seg opp i emnet må studenten ha avlagt eksamen i TEOL2120
Arbeidsform og organisering
Emnet inneholder blant annet:
- Introduksjonsforelesninger, knyttet til prekenbeskrivelse som metode, retorikk og hermeneutikk i kristen forkynnelse, og de evangelietekstene det forkynnes over i dette emnet.
- Prekengruppe, hvor studentene holder en preken hver og gir hverandre beskrivelse av prekenens muntlige form.
- Fremleggsseminar, der prekener og prekenbeskrivelser legges frem og diskuteres..
Study requirements
For å få avsluttende vurdering må studenten:
- Obligatorisk oppmøte (minimum 75 %) på introduksjonsforelesningene, og obligatorisk oppmøte og deltakelse på prekengruppen og fremleggseminaret knyttet til egen prekenbeskrivelse.
- Holde preken over oppgitt tekst, og innen angitt frist legge frem prekenmanuskript eller transkribert preken i gruppe. Prekenmanuskriptet vurderes som godkjent/ikke-godkjent i henhold til en mal som innneholder en minimumsbeskrivelse av hva det er vi forventer (se canvas).
- Levere og få godkjent utkast til skriftlig prekenanalyse, etter nærmere angitt mal og innen gitt frist.
- Delta i evaluering av emnet dersom det skal dybdeevalueres i det aktuelle semesteret.
Studenter som ikke oppfyller studiekravene, kan ikke gå opp til eksamen i emnet. For ikke å bruke et eksamensforsøk, må studenten aktivt trekke sin vurderingsmelding til emnet innen trekkfristen 1. mai.
Final assessment/Exam
Emnet har individuell skriftlig oppgave (4000 - 6000 ord) som eksamensform. Oppgaven er en bearbeidet variant av den tidligere innleverte prekenanalysen. For å få avsluttende vurdering må studenten levere oppgave innen angitt frist. Karakteren (A-F) settes på grunnlag av oppgaven.
Learning outcome
KUNNSKAP
Studenten har:
- Inngående kunnskap om hvordan teologi kommer til uttrykk i og gjennom prekenpraksis.
- inngående kunnskap om hermeneutiske og retoriske problemstillinger i prekenarbeid
- inngående kunnskap om bibeltekstene det forkynnes over.
FERDIGHETER
Studenten kan:
- forberede, holde og motta tilbakemelding på en preken
- reflektere over egen prekenpraksis, og samspillet mellom retorikk, hermeneutikk og teologi i egen forkynnelse.
- analysere og gi tilbakemelding på andres prekener ut fra retoriske, hermeneutiske og teologiske perspektiver
- reflektere tverrfaglig over sentrale teologiske temaer i samspillet mellom tekstarbeid og forkynnelsessituasjon
- tolke de bibeltekstene det forkynnes over i emnet
Reading list
Here you can find the reading list for this course.
Part of the literature will be available digitally, while other parts might only be available in paper format. Some of the literature will be available as compendiums, which you can find via the course room in Canvas.
You will automatically get access to literature that is available digitally when you are sitting at MF, otherwise you can get access by using Oria or by using "External access" in the library's list of databases.
Note that it will take some time before link to the reading list is updated. Please make sure that you are looking at the correct semester's reading list.